Zwijsen voor school

Leer spelen met Ko, Puk en Pompom

“Poppenspel moeilijk? Je kunt al theater maken van een appeltje schillen. Als ik met een pop speel, bén ik die pop. De interactie met kleuters is heerlijk.” Het zijn de woorden van Dini Hannik-Bongers. Al meer dan tien jaar runt ze in Rotterdam haar eigen poppentheater. En al jarenlang geeft ze poppenspeelcursussen aan leerkrachten. In het najaar start Dini drie officiële cursussen met de poppen van Zwijsen.

Zwijsen beveelt de workshop Levend poppenspel in Dini’s Poppenrijk van harte aan. De workshop duurt 1 dag en kost € 75 per persoon, inclusief lunch (excl. btw).

Levend poppenspel

Dini is gespecialiseerd in levend poppenspel. Een theatervorm waarbij de poppenspeler zichtbaar blijft voor het publiek. Ze speelt zonder kast, zonder poespas, zet de pop op schoot en dat is alles. Alles? Zodra Dini Ko, Puk of Pompom beetpakt, komen ze tot leven. Met één hand om de poppennek en de andere hand onder de poppenbillen krijgt elke pop karakter. “Ko is zo’n lekker ventje”, vertelt Dini. “En Pompom? Die is heerlijk ondeugend.”

Iedereen kan het leren

Wat opvalt aan Dini’s spel is de aandacht. De aandacht voor de pop en voor het publiek. Zelf zat ze jaren in het onderwijs. En dus kent ze de praktijk en weet ze wat kleuters aanspreekt. “Iedereen kan leren poppenspelen. Het is leuk als je talent hebt, maar met mijn praktische handvatten kom je heel ver. Voor goed poppenspel heb je geen ingewikkelde handpoppen of moeilijke stemmetjes nodig. Dicht bij jezelf blijven is het aller belangrijkst.”

Enthousiast naar de klas

Durven improviseren is nog zo’n tip van Dini. En meegaan met de kinderen. “Natuurlijk heb je bepaalde doelen die je wilt bereiken, maar dat hoeft je spel niet in de weg te staan. Als ik speel, bén ik Ko, Puk of Pompom. Mijn gezicht is het gezicht van de pop. Poppenspel kan zo klein zijn, je kunt het overal bij gebruiken. Na een cursus gaan leerkrachten altijd enthousiast naar huis. Trokken ze de pop ’s ochtends nog aan één been uit een plastic tas, ’s avonds is de pop een klein mannetje geworden.”

 

Deel met anderen

 Dini te midden van de poppen van Zwijsen Puk, Ko en Pompom

Dini te midden van de poppen van Zwijsen Puk, Ko en Pompom