Besteed jij al aandacht aan mediawijsheid?

week-van-de-mediawijsheid-thumbnailpnglogo-wvdmw20-1.pngVan vrijdag 6 t/m vrijdag 13 november is het de Week van de Mediawijsheid. Met de Week van de Mediawijsheid wordt extra aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Wil jij als leerkracht ook aandacht geven aan het thema mediawijsheid? Dan hebben wij een tip voor je: de boekenserie Lees je digiwijs, voor kinderen van groep 5 t/m 8. Met gratis digibordlessen!

Boekenserie Lees je digiwijs

Dat er op internet soms dingen misgaan is een fact of life. Het is belangrijk dat leerlingen dit weten en hulp inschakelen als dat nodig is. In de boekenserie Lees je digiwijs van Zwijsen leren kinderen spelenderwijs over digitale geletterdheid. In ieder boek wordt aandacht besteed aan een van de vier basisvaardigheden van digitale geletterdheid: informatievaardigheden, mediawijsheid, basisvaardigheden ICT en computational thinking. Er zijn boeken voor kinderen in groep 5 en 6 en boeken voor kinderen in groep 7 en 8. De boeken zijn los verkrijgbaar, maar ook in twee pakketten: een pakket voor groep 5-6 (€ 50,-) en een pakket voor groep 7-8 (€ 54,-).  De verhalen vormen een kapstok om in de klas te praten over de verschillende aspecten van digitale geletterdheid.

Pakket Lees je digiwijs groep 5-6    Pakket Lees je digiwijs groep 7-8

Actuele onderwerpen als nepnieuws, gameverslaving, gehackt worden

De boeken zijn geschreven door verschillende kinderboekenschrijvers én experts: een unieke combinatie van fictie en non-fictie. De verhalen zijn aansprekend, spannend en herkenbaar. Begrippen worden uitgelegd in informatieve kaders en een woordenlijst. ‘Deze nieuwe boekenserie gaat over hedendaagse onderwerpen, zoals: nepnieuws, sociale media, gameverslaving, gehackt worden, robotica en internetfraude. Belangrijk dus dat deze serie er is’, aldus Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet.

Informatieve kaders en woordenlijsten

Alle boeken bevatten een woordenlijst en informatieve kaders tussen de tekst. Zie het voorbeeld hieronder van een informatief kader over wedstrijden op internet (uit ‘Hartjes en bommen‘ over social media, sociale (online) druk, vloggers en influencers).  

Pagina uit Hartjes en bommen, serie Lees je digiwijs

Mediawijsheid bespreken in de klas

Ter gelegenheid van het uitkomen van Lees je digiwijs ontwikkelde Zwijsen in samenwerking met Cubiss een aantal digibordactiviteiten rondom het thema digiwijsheid. Met 5 lessen van 20 minuten heb je als leerkracht voldoende handvatten om diverse onderwerpen rondom digitale geletterdheid te bespreken. De digibordactiviteiten zijn tot stand gekomen in samenwerking met Mickey Touwslager, adviseur digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden bij Cubiss en Susanne Oosterveen, onderwijskundig ontwikkelaar. De lessen bevatten een mix aan activiteiten die de leerlingen aan het denken zetten, waarmee ze actief aan de slag kunnen gaan en die discussie uitlokken. Met quizvragen, checklists, leuke opdrachten, grappige filmpjes en een maakactiviteit waarin de leerlingen zelf ‘nepnieuws’ gaan schrijven.

Download de gratis digibordactiviteiten Digiwijs en de bijbehorende handleiding.

Gratis downloads per boek

Behalve de digibordactiviteiten heeft ieder boek zijn eigen extra materialen zoals checklists over sterke wachtwoorden, hoe je nepnieuws herkent en wat wel en niet kan/mag op social media. Download ze hieronder of vanaf de afzondelijke boekpagina’s. 

Winactie week van de mediawijsheid

Wil jij voor je klas een van de 8 boeken winnen uit de serie Lees je digiwijs? We sluiten de digibordactiviteiten af met een leuke winactie, dus download snel de digibordPDF! Meedoen aan de actie kan tot 15 november 2020.

Reacties (0)

Geef een reactie

Jouw email wordt niet gepubliceerd.