Tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’
Met haar nieuwe grote tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ sluit Het Nationaal Onderwijsmuseum aan bij de actuele discussie rondom leesonderwijs. De methode Veilig leren lezen is een groot onderdeel van deze nieuwe tentoonstelling. Daar is Zwijsen trots op en dat delen we graag met jou als gebruiker van Veilig leren lezen!
50% korting op entree
Gedurende de gehele looptijd van de tentoonstelling ontvang je als gebruiker van Veilig leren lezen maar liefst 50% korting op de entree. Deze korting ontvang je enkel bij het online reserveren van je tickets. Gebruik tijdens de laatste stap van je bestelling de actiecode BRV-Zwijsen en je ontvangt 50% korting op alle kaarten die besteld zijn.
Blijf op de hoogte van alle activiteiten en acties
Gedurende de tentoonstelling zullen we allerlei activiteiten organiseren speciaal voor leerkrachten die werken met Veilig leren lezen. We informeren je via deze pagina, maar ook via Facebook en de methodenieuwsbrief. Ontvang je de methodenieuwsbrief nog niet? Meld je dan nu aan, dan blijf je op de hoogte van alle activiteiten.
Over de tentoonstelling
Lezen is een heel bijzondere vaardigheid: als je het eenmaal kunt, kun je nooit meer níet-lezen. En dat is maar goed ook, want lezen verandert je leven.
Lezen is belangrijk om te kunnen functioneren in de maatschappij. Toch neemt de leesvaardigheid onder jongeren af. En dat is jammer, want lezen is niet alleen bijzonder en belangrijk, maar vooral ontzettend leuk! In de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ is daarom volop aandacht voor leren lezen – en blijven lezen!
Veilig leren lezen
In de tentoonstelling vertelt frater Caesarius Mommers, ‘de leesvader van Nederland’, over de ontwikkeling van het leesonderwijs in Nederland. Hij neemt de bezoeker mee in zijn verhaal over ‘Veilig Leren Lezen’, de leesmethode die ooit begon met het iconische drieluik ‘boom roos vis’. Op interactieve wijze ontdekt de bezoeker het antwoord op vragen als ‘hoe leren wij lezen?’ ‘hoe bijzonder is het eigenlijk dat we lezen?’ en ‘hoe belangrijk is het dat we blijven lezen?’
Ontsnap uit De Griezelbus!
In de tentoonstelling staat leesplezier centraal. Er is van alles te beleven. In een heus Letterbos worden kinderen uitgenodigd en uitgedaagd om met letters te spelen en duiken ze in een fantasiewereld. In het woud van levensgrote illustraties kan iedereen lezen, voorgelezen worden, boeken ontdekken, deelnemen aan een next level speurtocht en, als klap op de vuurpijl, proberen te ontsnappen uit De Griezelbus-escaperoom!
En natuurlijk zijn er heel veel boeken. Vrolijke, spannende, avontuurlijke, romantische en enge: je vindt ze allemaal in ‘De ideale schoolbibliotheek’.
Voor wie?
De tentoonstelling zal een brede doelgroep aanspreken: van kinderen en hun (groot-) ouders, tot leerkrachten, PABO-studenten, pedagogen en iedereen die het lezen in Nederland een warm hart toedraagt. De tentoonstelling kent daarnaast een rijk educatief programma, een uitgebreide randprogrammering en een verrassende vakantieprogrammering.
Nieuwsgierig geworden?
Klaar om je wereld te vergroten, je horizon te verbreden en te verdwalen in je fantasie? Bezoek dan snel de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ en laat je verrassen door een verhaal, inspireren door een gedicht en verleiden door een boek!
Bij deze tentoonstelling hoort een uitgebreid educatief programma voor po, vo en MBO/HBO. De programma’s sluiten aan bij de diverse kern- en leerdoelen in het onderwijs. Voor het primair onderwijs zijn de volgende programma’s beschikbaar:
Letterdans (groep 1 t/m 4)
Ga mee op avontuur in het Letterbos en maak kennis met de letters en de klanken die daarbij horen.
Op avontuur in het letterbos: hoe klinkt jouw verhaal? (groep 3 t/m 5)
Ga op avontuur in het Letterbos en ontdek het plezier van lezen en schrijven.
Dans mee met het verhaal (groep 5 en 6)
Al dansend wekken de kinderen een verhaal tot leven.
Griezelbus-escaperoom (groep 6 t/m 8)
Ontsnap met je klas uit de Griezelbus-escaperoom van Paul van Loon.