Thuislessen De Zaken van Zwijsen

Voordat je start

Op deze pagina vind je alle benodigde materialen om thuis lessen te volgen. Er worden dagelijks nieuwe lessen toegevoegd aan deze pagina.

Ben je leerkracht en gaan jouw leerlingen thuislessen volgen? Lees voordat je start het kopje “informatie voor leerkrachten”.

Ben je ouder/verzorger en gaat jouw kind thuislessen volgen? Lees dan voordat je start het kopje “informatie voor ouders/verzorgers”.

Informatie voor leerkrachten

Beste leerkracht en/of beheerder,

Wil je thuis toetsen afnemen bij jouw leerlingen? Dat is mogelijk. De online toetsen van De Zaken van Zwijsen zijn vanaf 1 april opengezet voor thuisgebruik. Je maakt als leerkracht zelf de keuze of je de toetsen thuis openzet voor je leerlingen. Controleer daarom in de leerkrachtmodule welke toetsen op dit moment voor je leerlingen zijn ingesteld en pas deze naar wens aan.

Nieuwe Zaken

Van 25 april tot 3 mei is het Nationale Romeinenweek. Bij Nieuwe Zaken vind je een les over de Romeinen om zo op een interactieve manier met je groep op dit onderwerp in te gaan. Nieuwe Zaken gaat vérder dan losse filmpjes of niet-methodische materialen en is bovendien makkelijk inzetbaar als onderdeel van Tijdzaken, Wereldzaken en Natuurzaken.

Toetsen wel beschikbaar voor thuisgebruik

Ga naar de Zwijsen leerkrachtmodule in Basispoort. Ga naar instellingen aanpassen in het blauwe menu. Hier kun je – onder het blauwe kopje Instellingen - per leerling aangeven welke toets hij/zij thuis kan maken. Wanneer een toets is ingesteld, kan de leerling de toets thuis maken. 

Druk op opslaan om je instellingen te bevestigen. Je kunt je instellingen altijd opnieuw wijzigen. 

De behaalde resultaten op de toetsen worden direct na het afronden naar ParnasSys, Dotcomschool en Momento verzonden indien de koppeling hiervan aan staat.

instellen_toetesen_thuisgebruik_2.png

 

Toetsen niet beschikbaar voor thuisgebruik

Wil je dat leerlingen de toetsen in Basispoort helemaal niet zien? Ontkoppel dan de leerlingen van de toetsapplicaties. Dit kun je per leerling instellen in Programmabeheer. 

Ga in de Leerkrachtmodule rechtsboven naar Programmabeheer. Klik daarna links in het menu op Koppelingen onder Leerlingen. Hier kun je de applicatie ontkoppelen door de vinkjes achter de leerlingen uit te zetten en vervolgens op Opslaan te klikken. Hierna zien leerlingen de toetsen niet meer in Basispoort.

instellen_geen_toetsen_thuisgebruik_2.png

 

We hopen jou als leerkracht hiermee te ondersteunen. Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen met onze medewerkers van de klantenservice via klantenservice@zwijsen.nl of bel 013 – 583 88 88. 


Informatie voor ouders/verzorgers

  • De thuislessen zijn geen vervanging van de lessen op school. Het is een tijdelijke noodoplossing om het onderwijs in geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek te onderhouden.
  • De leerkracht van uw kind laat u weten welke lessen uw kind thuis dient te volgen.
  • Uw kind volgt de lessen van De Zaken van Zwijsen online of uit het leerwerkboek. Bij de online lessen kan uw kind bij elke les uitlegfilmpjes en animaties bekijken, en in het digitale leerwerkboek opdrachten maken. Bij de lessen uit het leerwerkboek staat alle belangrijke informatie opgenomen in de teksten en afbeeldingen.
  • Bij Natuurzaken is in elk blok een proefje opgenomen. Op de website vindt u hier de beschrijving van. Het is natuurlijk heel leuk om het in het echt te doen, maar wij realiseren ons dat dit door gebrek aan tijd en materialen niet altijd zal lukken. Dat is helemaal niet erg: uw kind kan in de online versie van de methode dit proefje in spelvorm ook digitaal uitvoeren. (in het scherm herkent u het proefjes-spel aan het bolletje met daarin een P.)
  • Bij Aardrijkskunde is topografie een belangrijk onderdeel. Daarom hebben wij bij Wereldzaken de topografie-oefenbladen voor u per blok klaargezet. U vindt hier de lege oefenbladen voor uw kind, en de ingevulde antwoordbladen voor uzelf.
  • Bij Nieuwe Zaken vind je lessen die aansluiten bij de actualiteit. Van 25 april tot 3 mei is het Nationale Romeinenweek. Bij Nieuwe Zaken vind je een les over de Romeinen om zo op een interactieve manier met je kind op dit onderwerp in te gaan.

Natuurzaken

Thema 4

Thema 5

Nieuwe Zaken

Nationale Romeinenweek

Tijdzaken

Thema 4

Thema 5

Wereldzaken

Thema 4

Thema 5

Vragen & antwoorden thuislessen

We krijgen een foutmelding dat we geen geldige (thuis) licentie hebben.

  1. Is de licentie voor de leerlingsoftware aanwezig? Dit kun je controleren in https://licentieregie.zwijsen.nl/ (inloggen kan de leerkracht met zijn/haar Basispoortaccount) onder tabblad ‘licentieoverzicht'.
  2. Zijn de leerlingen gekoppeld aan de leerlingsoftware? Controleer dit in de Zwijsen Leerkrachtmodule > Programmabeheer > Leerlingen > Koppelingen > Kies de groep> Kies de methode > Staan hier vinkjes bij de leerlingsoftware?
  3. Is de optie thuissoftware aangevinkt?

*Bij VLL Kim en Schatkist 3 staat dit in Digiregie onder Leerlingsoftware > instellingen.

*Bij Estafette 3 staat dit in de leerkrachtsoftware/dashboard onder instellingen > oefeninstellingen.

*Bij de Zaakvakken dien je dit te koppelen via de Zwijsen Leerkrachtmodule onder programmabeheer > > Leerlingen > Koppelingen > Kies de groep> Kies de methode > Staan hier vinkjes bij de thuissoftware?

*Voor de overige methoden is dit niet nodig.

 

Hoe kunnen we een gratis proeflicentie aanvragen?

Ga naar Licentieregie en bestel de software onder tabblad ‘Methode kiezen’ of neem contact op met onze klantenservice via telefoonnummer 013 583 8888.

Hebben jullie dit jaar al een proeflicentie gehad, stuur dan een mail naar klantenservice@zwijsen.nl

De beheerder van de online software op je school ontvangt een bevestigingsmail voor de bestelde software.

De beheerder regelt in de Zwijsen Leerkrachtmodule wie met de bestelde software mag werken.

Drie weken voor het verstrijken van de proefperiode ontvangen de besteller en de beheerder een servicemail. Via een link in dat bericht kan de proeflicentie worden omgezet naar een vaste licentie. Doe je dit niet, dan verloopt de proeflicentie aan het eind van de vastgestelde periode.

NB Een vaste licentie (abonnement) heeft betrekking op een schooljaar en wordt jaarlijks, per 1 augustus, stilzwijgend verlengd. Door het afnemen van een abonnement ga je akkoord met onze algemene voorwaarden digitale producten en online diensten.

Wat houdt de proefperiode in?

De proefperiode kent een looptijd van drie maanden. Vanwege het coronavirus loopt de proefperiode door tot aan het einde van dit schooljaar.  Je kunt een proeflicentie ook laten ingaan op een datum in de toekomst. Per programma kan je eenmaal gebruik maken van een proefperiode. Drie weken voor het verstrijken van de proefperiode ontvangen de besteller en de beheerder een servicemail. Via een link in dat bericht kan je de proeflicentie omzetten naar een vaste licentie.

Ben je niet tevreden? Dan hoef je niets te doen en verloopt de proeflicentie gewoon na de vastgestelde periode.

Hoe kan er thuis met de software gewerkt worden?

Thuis inloggen op software kunnen leerlingen via Basispoort: https://thuis.basispoort.nl.

Verdere informatie over thuis inloggen op schoolsoftware voor leerlingen lees je op info.basispoort.nl/Thuis-inlog-CORONA

Werkt je kind met de thuisversie van de leerlingsoftware Veilig leren lezen – kim-versie?

Werkt je kind met de thuisversie van de leerlingsoftware Schatkist editie 3?

Hoe kunnen we onze leerlingen op afstand volgen?

Het is in deze tijd van het thuisonderwijs belangrijk om goed in contact te blijven met je leerlingen. Spreek bijvoorbeeld een vast moment op waarop je met ze videobelt. Laat ze van tevoren foto’s maken van wat ze gemaakt hebben en die naar je doorsturen. Dan kun je dit samen bespreken tijdens de video belafspraak. Heb je meteen ook een gevoel bij wat goed gaat en waar ze extra ondersteuning bij nodig hebben.

Laat je de leerlingen ook werken in de leerlingsoftware? In jouw eigen dashboard kun je zien welke leerlingen actief zijn geweest, dat geeft een gevoel bij of ze inderdaad iets doen. En bij verschillende methodes kun je ook nog op detailniveau per leerling zien wat ze dan precies gedaan hebben.

Komen de lessen van kern 1 tot en met 5 ook online te staan?

We gaan de basislessen van kernen 1 t/m 5 niet online plaatsen. Helaas is het voor ons niet mogelijk om alle kernen online beschikbaar te maken. We hebben gekozen voor de lessen waar nu de grootste groep scholen mee werkt.

We begrijpen dat dit erg vervelend is voor scholen die in eerdere kernen aan het werk zijn. Zwakkere leerlingen hebben zeker in deze tijd de hulp nodig van hun vertrouwde leerkracht, waardoor het niet aan te raden is om hen thuis zelfstandig met instructiefilmpjes aan de slag te laten gaan. De eigen leerkracht kan immers het beste inspelen op de specifieke behoefte van ieder kind.

Staat je vraag er niet tussen? Bezoek de thuislessen servicepagina