Activiteit bij het liedje 'Zachtjes gaan de paardenvoetjes'

13 november 2017

Het paard van Sinterklaas spreekt tot de verbeelding, ook bij de allerkleinsten. Daarom is de Sinterklaastijd ideaal om activiteiten aan te bieden die geïnspireerd zijn op het paard. In deze activiteit verkennen en onderzoeken de kinderen geluiden en bewegingen van het paard. De activiteit is geschikt voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar. 

Wat heb je nodig?

 • belletje
 • dansschoenen
 • doos of tas
 • laarzen
 • rolschaatsen
 • schoenen met hakken
 • sloffen
 • sportschoenen

Verzamel de verschillende soorten schoenen en zet ze tijdens de uitvoering in een kartonnen doos of tas achter je.

 • Liedje 'Zachtjes gaan de paardenvoetjes'

Werkwijze

 1. Ga met de kinderen in de kring op de grond zitten. Vertel dat je iets kunt met je tong. Klak vervolgens met je tong zodat het lijkt alsof je een paard hoort lopen. Vraag: Wie kan dit ook? Waar lijkt dit geluid op? of Wie maakt dit geluid? Welk geluiden maken paarden nog meer? Hinnik en bries samen met de kinderen.
 2. De kinderen bewegen op hun eigen wijze als een paard vrij door de ruimte.
 3. Rinkel met het belletje als stopteken
 4. De kinderen komen terug in de kring. Vertel dat je een liedje kent en maak paardenvoetjes: ga op je billen zitten, zet je handen achter je op de grond voor de steun en beweeg je voeten op de plaats. De kinderen doen dit na.
 5. Zing de onderstaande regels van het sinterklaasliedje ‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes.’ De kinderen doen met hun voeten mee. Zing het één keer voor. De tweede keer doen de kinderen je na. Beweeg bij ‘zachtjes’ zachtjes met de voeten en fluister: Zouden de paardjes slofjes aanhebben? Vervang het woord ‘zachtjes’ door de volgende woorden en trek hierbij steeds het type schoenen aan waarover je zingt.


Liedje

Zachtjes gaan de paardenvoetjes
Trippel, trappel, trippel, trap ...
Zachtjes gaan de paardenvoetjes
Trippel, trappel, trippel, trap ...

 • heel snel, met sportschoenen: klipper klop deklipper deklop
 • rollend met rolschaatsen: rits roets rits roets
 • dansend met dansschoenen: hopper dehopper dehopper dehop
 • deftig met hakschoenen: klikker deklakker deklikker deklak
 • stampend met laarzen: stamper destamper destamper destamp

Afsluiting 

Het paard heeft hard gewerkt! Sluit af met ‘Stil zijn de paardenvoetjes’. Doe daarna de vinger voor de mond. Alle voeten zijn stil. Maak daarna het liedje af, zie hieronder, en eindig met slapende paarden. 

Stil zijn de paardenvoetjes

Stil zijn de paardenvoetjes

Paardje is heel erg moe
En hij moet naar bedje toe
Paardje is heel erg moe
En hij doet zijn oogjes toe.

Uitbreiding baby’s

Zing het liedje ‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes’ voor de liggende of zittende baby. Pak de enkels van de baby vast en maak de stapbewegingen met de voetjes. Vooral het fluisterend zingen vinden baby’s erg boeiend. Klak met de tong en bries hierbij. Dat maakt het extra interessant. 

Uitbreiding 3 - 4 jaar

Zing het liedje. De kinderen bewegen vrij door de ruimte en stemmen hun bewegingen af op de manieren hoe de paardenvoetjes gaan in het liedje. Gebruik het belletje als stopteken. 

Beeld samen met de kinderen de begrippen stapvoets, draf en galop uit. Een paard dat rustig loopt, loopt stapvoets. Kom maar achter mij aan, stapvoets lopen. Een paard dat snel loopt, is in draf. Blijf achter mij en we gaan in draf. Een paard dat rent, is in galop. We gaan allemaal in galop!

Maak met stoepkrijt een grote cirkel op de grond. De kinderen staan in een kring. Ga, als ruiter, in het midden van de kring staan. Zeg onderstaande zinnen en voer de bewegingen uit. De kinderen lopen achter elkaar aan en doen de bewegingen na. 

zinnen bewegingen
Pief, poef … poets! ---- Paard, loop stapvoets.
Pief, poef … paf! ------- Paard, loop in draf.
Pief, poef … pop! ------ Paard, ren in galop.
Pief, poef … pom! ----- Paard, draai om.
Pief, poef … ping! ----- Paard, spring.
Pief, poef … pil! ------- Paard, sta stil.

 

Tip

In deze activiteit zit veel ritme, rijm en klank. Maak het extra levendig door te spelen met intonatie. Het helpt de kinderen ook om zich goed op jou te kunnen focussen. Zo neem je hen mee in de rijke woordenschat rondom de voeten en de bewegingen van het paard.

Meer activiteiten?

Deze activiteit sluit aan bij het katern ‘Wat heb jij aan vandaag?’ uit Uk & Puk, het totaalprogramma voor baby's, dreumesen en peuters. Uk & Puk stimuleert de brede ontwikkeling van 0- tot 4-jarigen door actief spel. Op de pagina's over Uk & Puk voor kindercentra lees je er alles over. 

Wil je voortaan op de hoogte blijven van deze en andere leuke activiteiten? Meld je aan voor de nieuwsbrief 'Nieuws van Puk voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Doe het vóór 30 november 2017 en je maakt ook nog eens kans op 20 Pukjes!

Er zijn nog geen reacties.