Algemene tips bij afstandsonderwijs

7 september 2020

De scholen zijn weer open en het is fijn dat kinderen weer terug zijn in het klaslokaal. We zijn echter nog wel gebonden aan een aantal maatregelen die opnieuw flexibiliteit vragen van de leerkrachten, ouders en de kinderen. Wat doe je bij leerlingen die in quarantaine zitten en niet naar school kunnen komen? Wat kun je ouders voor tips geven als hun kind(eren) thuis moeten blijven?   

Onderstaand een aantal tips, die kunnen helpen in deze nieuwe situatie. 

Voor jou als leerkracht

 1. Vaste contactmomenten
  Probeer iedere dag op vaste momenten even contact te hebben met leerlingen die thuis zitten. Maak daarbij gebruik van digitale samenwerkingsplatformen zoals Microsoft Teams, Google Classroom. Het hebben van een goede internetverbinding is hierbij een vereiste. 
 2. Livestream
  Laat thuiszittende kinderen eventueel ‘inbellen’ op het moment van de instructie en verwerking of neem je les op en stel deze beschikbaar voor je leerlingen. 
 3. Wees alert op schermtijd
  Om te voorkomen dat leerlingen te lang achter een scherm zitten, kun je de opdrachten die je aan leerlingen geeft afwisselend digitaal en op papier aanbieden. Geef leerlingen dus ook werkboeken mee naar huis.
 4. Opdrachten
  Maak duidelijke afspraken met de ouders welke opdrachten je de kinderen wilt laten maken en bespreken. Maak eventueel gebruik van een huiswerkplanner. 
 5. Nakijken
  Afhankelijk van jouw voorkeur kun je kinderen zelf hun werk laten nakijken aan de hand van de antwoorden (tip: maak een screenshot of foto van de antwoorden uit leerkracht assistent of het antwoordenboek) of je laat ouders de ingevulde werkboekpagina’s scannen of een foto ervan mailen/appen. Deze kun je aan het einde van de dag of de volgende dag met de leerlingen bespreken.
 6. Extra opdrachten
  Zorg voor extra lesmateriaal waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen voor het onderhouden van hun kennis en vaardigheden. Verschillende Zwijsen methodes bieden gratis extra lesmateriaal aan waar je gebruik van kan maken. 
 7. 15 minuten lezen per dag
  Lezen is belangrijk voor leerlingen in elke jaargroep. In dit artikel vind je tips om je leerlingen thuis te laten lezen.
   

Voor ouders

 1. Beweging
  Zorg voor voldoende beweging. Even voetballen in de tuin of een kleine wandeling zorgen ervoor dat uw kind daarna weer met meer concentratie aan de slag kan.
 2. Dagritme
  Voor kinderen die thuis zitten kan het fijn zijn om, net als op school, een vast dagritme te hebben. Maak een schema per dag met lesmomenten, afgewisseld met buiten spelen, pauzes, etc. 
 3. 15 minuten lezen per dag
  Het is ook belangrijk dat jij als ouder je kind(eren) stimuleert om een kwartiertje per dag te lezen. Tips hiervoor vind je in dit artikel.
   

Er zijn nog geen reacties.