Beter slapen? Lees een boek!

12 maart 2019

Je smartphone of tablet mee naar bed? Beter van niet, zeggen deze onderzoekers. In plaats daarvan kunnen kinderen (en volwassenen natuurlijk) veel beter een boek lezen!

Uit het onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat kinderen die ’s avonds dat blauwe licht van schermen nog zien, korter slapen dan kinderen die dat niet zien. En: 22% van de kinderen (van 8-13 jaar) gebruikt dagelijks in de avond een scherm. Een mooi alternatief: een leuk boek lezen voor het slapen gaan. Maar een té spannend boek is dan ook weer niet verstandig.

Lezen in bed beter voor het slapen gaan

Wij zetten de leukste en meest ontspannen boeken voor het slapen gaan op een rijtje. Voor iedere leeftijd van de basisschool een aantal tips!

Boekentips voor het slapen gaan: groep 1 en 2

Tip: de serie Versjes voor kleuters. In plaats van nog een spelletje op de tablet te spelen, lees je je kleuter(s) gezellig voor! De boeken Ieder uur een avontuur en Mijn raam is een schilderij staan boordevol leuke versjes over dromen, verre landen en gekke avonturen. En: de volgende dag kunnen kinderen aan de slag met deze leuke kleurplaat!

Lezen in bed: groep 3

Speciaal voor kinderen die net leren lezen, is de serie ik lees! gemaakt. Het zijn toegankelijke boeken met leuke en soms ook herkenbare verhalen. Bijvoorbeeld de boeken van Lot en Ot, die gaan over de vriendschap tussen het meisje Lot en haar paard Ot. Mét leuke kleurplaat voor de dag erna! Ook de serie Maan roos vis is heel geschikt voor kinderen uit groep 3, de boeken passen bij de leesmethode Veilig leren lezen, waarmee 80% van de kinderen op school leert lezen. Verantwoord én leuk dus! Laat je kind(eren) bijvoorbeeld Hop naar bed lezen voor ze gaan slapen. 

Versjes voor in bed: groep 4

Gezellig samen met je kind(eren) versjes lezen of juist leuk voor je kind om alleen te lezen: het versjesboek Ome Jaap heeft zeven zussen uit de leesserie Estafette groep 4. Een versjesboek over familie, speciaal voor kinderen in groep 4 van de basisschool. 

Droomreizen: groep 5

Met opa door Europa is een ideaal boek om te lezen voor het slapen, want hierna kan je kind fijn dromen over reizen. Het is een avontuurlijk leesboek over reizen en andere landen: Bien, Wout en hun moeder trekken deze zomer met de camper van opa door Europa. Voor kinderen van 8-10 jaar, uit de leesserie Estafette groep 5. Met gratis werkblad om overdag te maken!

Lachen voor het slapen gaan: groep 6

Wil je je kind(eren) nog even laten grinniken in bed? Dan is Hoera, een mop! het perfecte boek voor jou. Een vrolijk moppenboekje voor kinderen van 9 jaar en ouder, uit de leesserie Estafette groep 6. Het boek staat vol grappen en geintjes die te maken hebben met onder meer vriendschap en familie. Met leuke werkbladen

Geheimen lezen voor het slapen: groep 7

Het Rijksmuseum staat en hangt vol met wereldberoemde kunstwerken. Kunst die iedereen wil zien! Lees in het boek De grootste geheimen van het Rijksmuseum alles over stoere helden, vreemde dokters, overwinningen en de grootste geheimen die je in het museum ontdekt. Met gratis werkblad. En daarna: dromen over alle geheimen van het Rijksmuseum! 

Strips lezen voor het slapen: groep 8

De middelbare school: een belangrijke stap voor kinderen in groep 8. In Wie wil er nou géén violist worden? lezen kinderen uit groep 8 over Suzy en Indra. Ze staan voor een belangrijke beslissing: naar welke middelbare school gaan ze straks? Hun ouders willen dat ze zo veel mogelijk open dagen bezoeken, maar de meiden hebben hun keuze allang gemaakt. Het wordt het Stedelijk. Daar werkt namelijk een toffe muziekdocent. Er is alleen één probleem: het Stedelijk is een gymnasium. En daar kom je niet op met een vmbo-t-advies… Dit boek sluit mooi aan bij de belevingswereld van kinderen uit groep 8 en is in stripvorm geschreven. 

Wil je nog meer boeken bekijken die geschikt zijn voor deze groepen? Ga dan naar de webshop en filter op leeftijd, AVI-niveau of thema! 

Er zijn nog geen reacties.