De leukste tips voor Nationale opa en oma-dag

25 april 2020

Nationale opa en oma-dag: op 4 juni is het zover! Op deze dag zetten kinderen (en volwassenen natuurlijk ook) hun opa’s en oma’s in het zonnetje. Bijvoorbeeld door ze een mooie kleurplaat te geven of een gezellig boek met ze te lezen. Of door samen een spelletje te doen. Hoe vier jij Nationale opa en oma-dag? We geven alvast wat leuke tips om te doen en zetten de beste voorleestips op een rij voor de opa’s en oma’s zelf.

Een mooie kleurplaat kunnen opa’s en oma altijd waarderen. Download daarom deze gezellige kleurplaat van Pompom en Loeloe en oma uit Schatkist editie 3 en kleur ‘m samen met je kind!

kleurplaat-pompom-loeloe-en-oma.jpg

Voorleestips

Voorlezen aan kleinkinderen: dat hoort erbij! Maar hoe doe je dat nou? Met deze tips van Kinderboekwinkel wordt het een makkie:

 1. Lees duidelijk
  Neem je tijd als je voorleest. Lees niet te snel en articuleer goed. En gebruik ook pauzes tussen alinea’s, zo kunnen kinderen beter verwerken wat ze net hebben gehoord.
 2. Illustraties bekijken
  Neem de tijd om samen naar de afbeeldingen in het boek te kijken en erover te praten. Doe de gezichtsuitdrukkingen die in het boek voorkomen, zelf ook na!
 3. Voorspel het verhaal samen
  Bekijk samen de omslag van het boek en bespreek waar het verhaal over kan gaan. Dit kun je halverwege nog eens doen.
 4. Lees het boek van tevoren alvast zelf
  Wanneer je het boek zelf al van tevoren hebt gelezen, struikel je minder snel over woorden en weet je waar je de klemtoon legt. Veel voorleesplezier!

Boekentips

Nu je die toffe voorleestips hebt gehad, wil je natuurlijk ook leuke boeken hebben om uit voor te lezen. Of misschien willen de kinderen liever zelf lezen. Deze boeken gaan over opa’s en oma’s die op avontuur gaan of samen met hun kleinkinderen op pad gaan:

Opa’s en oma’s stelen niet

opas-stelen-150.jpgOpa’s en oma’s stelen niet is een spannend kijkverhaal voor kinderen in groep 6. ‘Er is een doodshoofdaapje uit de dierentuin verdwenen. Het misdrijf vond plaats terwijl Koen, opa en een groep oude mensen in het apenverblijf waren. Als een heuse detective gaat Koen op onderzoek uit. Wie heeft er een reden om een aap te stelen? Hij niet. Opa ook niet. Maar verder. iedereen. Dat wordt lastig!’ Dit boek hoort bij de Leesserie Estafette groep 6.

Mijn oma was een hippie

oma-hippie-150.jpgOok Mijn oma was een hippie hoort bij de Leesserie Estafette groep 7. Dit kleurrijke en informatieve boek vol foto’s en illustraties laat zien hoe opa’s en oma’s in de jaren ’50 leefden en hippies in die tijd ineens alles anders gingen doen. Meer kleur en fleur in het leven! Met grappige weetjes over onder meer kleding, eetgewoontes en communes. Ook bij dit boek is een superleuk, gratis werkblad gemaakt. Je vindt ‘m hier.

Met opa door Europa

opa-europa-150.jpgMet opa door Europa past helemaal tussen deze tips, want dit avontuurlijke leesboek over reizen én andere landen, voor kinderen van 8 tot 10 jaar, gaat over Bien, Wout en hun moeder die samen met de camper van opa door Europa trekken. Het boek hoort bij de Leesserie Estafette groep 5.

 

opa-waarbenje-150.jpgIk lees!: opa’s en oma’s in de hoofdrol

In de serie ik lees! voor kinderen die leren lezen, komen diverse boeken voor met opa’s en oma’s in de hoofdrol. Zoals in Opa, waar ben je?, waarin Tam zijn opa mist die op reis is.

 

 

oma-school-150.jpgEn Oma, ga je mee naar school?, waarin Jet schooltje speelt en Tam liever buiten speelt. En oma? Wil oma bij juf Jet in de klas? De boeken uit de ik lees! serie hebben veel illustraties en zijn toegankelijk met herkenbare verhalen voor kinderen.

 

 

Opa Appel is de beste!

opa-appel-150.jpgHeb je een kind dat snel leest? Dan is dit Bolleboos-boek echt iets voor hem of haar. Het is in hogere AVI-niveaus geschreven, voor snelle lezers van 6 tot 9 jaar en sluit aan bij de belevingswereld van jonge lezers: ‘Jarin woont samen met zijn opa in een oud kasteel. Opa kan ontzettend goed schilderen. Mensen betalen veel geld voor zijn schilderijen. Maar op een dag wordt opa door de politie opgepakt. Hij heeft schilderijen vervalst en dat mag niet. Misschien moet opa jarenlang de gevangenis in! Wat nu?’ Bij dit te gekke boek zit ook een gratis werkblad! Je downloadt ‘m hier.

Wil je nog meer grappige, gekke en leuke boeken over opa’s en oma’s lezen? Kijk dan eens op deze pagina.

Samen spelletjes doen

Niet alleen het lezen van een boek is leuk voor opa’s en oma’s en hun kleinkinderen, maar ook samen een spelletje doen is superleuk. Bijvoorbeeld de Rompompom lettermemo Met dit leuke memospel leren kleuters spelenderwijs letters herkennen. Dit spel kunnen (groot)ouders en kind gezellig samen doen. Maar het kind kan ook zelfstandig aan de slag als hij al interesse voor letters heeft ontwikkeld. Bekijk de lettermemo hier meteen.

Zijn de kinderen al wat ouder? Dan is het De Gorgels AVI-kwartet leuk om te doen.‘Mag ik van jou van de Brutelaars, de verrotte zweetsokken? Verzamel zoveel mogelijk kwartetten. Op elk kwartet staan vier zinnen. Kijk goed welke zin je nog moet hebben en vraag die aan een medespeler. Voor kinderen die lol in lezen hebben of beter willen leren lezen. Leerzaam en grappig tegelijk!’ Bekijk het AVI-kwartet op deze pagina.

Fijne Nationale opa en oma-dag samen!

Er zijn nog geen reacties.