Eerste hulp bij werkdruk op school (Infographic)

30 augustus 2017

Veel leerkrachten ervaren een hoge werkdruk op school. Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Hoe weet je dat je teveel hooi op je vork neemt? En wat kan je eraan doen? In onderstaande infographic zie je waar je op moet letten en wat je aan deze hoge werkdruk kunt doen.

Download de infographic

Lees voor achtergronden en meer tips ook het interview met lerarencoach en psycholoog Annemieke Messelink.

2 reacties

José Meijer-van den Brink schreef op 4 september om 14:56

Het voorbereiden van goede lessen en het maken van groepsplannen en groepsoverzichten, kinderen opdrachten geven via internet, correctiewerk, gesprekken bijhouden op een website, taken naast je lesgevende taak kost veel tijd. Na schooltijd zijn er regelmatig gesprekken, bijeenkomsten of andere dringende zaken, zodat je onvoldoende tijd overhoudt om al die activiteiten klaar te krijgen. Dat betekent 's avonds thuis doorwerken of in het weekeinde. Persoonlijk vind ik al de groepsplannen onzin. Een goede analyse van de resultaten zou voldoende moeten zijn voorzien van feedback. Wat maakt het uit hoe je oefent of hoe laat of bij welke les. In de praktijk lukt zo'n planning toch bijna nooit.

Karin Thewissen schreef op 4 september om 15:59

Hoi José,
Ik ben het hier mee eens. Het is zoveel papierwerk en het kost veel extra (en onnodige) tijd, die je beter aan heel veel andere nuttigere dingen (zie jouw opsomming) kunt besteden. Als je goed luistert naar de kinderen en echt oog voor ze hebt, dan weet je wat ieder kind nodig heeft: geen groepsplannen, maar aandacht!
Leuke info: "eerste hulp bij werkdruk op school". Jammer dat het nodig is.
Groetjes,
Karin.