Ervaar zelf hoe het is om dyslexie te hebben!

9 augustus 2017

fb-rr-20160929_0148_aapjes.jpgDit spelletje laat zien met welke problemen veel dyslectische kinderen dagelijks te maken hebben, waardoor het begrijpen van een tekst erg lastig wordt. Probeer het maar eens en beantwoord de vragen!

Klik hier om het spel te gaan spelen.

8 reacties

Suzanne schreef op 5 september om 16:46

Heel goed dit! Ik ben zelf dyslectisch maar heb mezelf aangeleerd om het te camoufleren door het gebruik van synoniemen of omschrijvingen. Mijn mondelinge en auditieve taalvaardigheid is gelukkig heel goed ontwikkeld mede door het feit dat ik ondanks mijn dyslexie Nederlands heb gestudeerd. Dat was zwaar maar ik heb het gedaan. Nu zien mensen eindelijk eens wat ik altijd zie als ik een geschreven tekst lees.

Caroline schreef op 7 september om 13:57

leuke quiz maar lijkt nu net als of iedereen niet kan lezen heb het zelf ook maar kan niet spellen wel lezen!

Christne Put schreef op 10 september om 09:25

Ik heb zelf een zoon met dyslexie. Door goed planmatig en met heel veel doorzettingsvermogen heeft hij een diploma master ingenieur behaald. Dikwijls zijn dit mensen met een groot doorzettingsvermogen maar worden ze niet altijd begrepen door hun leerkracht.

arabella schreef op 10 september om 13:01

Ik denk dat ik nu eindelijk ontdekt heb waar ik zo moe van word bij lezen! Ik herken een en ander.

Raymond schreef op 6 februari om 21:12

Hi Susan, wat bedoel je met camoufleren door schrijven van synoniemen en omschrijvingen? Deed je dat ook op jonge leeftijd? Maar dat camoufleren kan je alleen doen als je zelf schreef toch? Hoe ging je om met tekst lezen

Suzanne schreef op 23 september om 16:04

Hoi Raymond. Als ik niet weet hoe een woord geschreven moet worden, noem ik niet het woord, maar ik omschrijf het woord. Een versimpeld voorbeeld: als ik niet weet hoe ik het woord huis schrijf, dan schrijf ik: gebouw waar mensen in wonen. Of in plaats van kathedraal schrijf ik grote kerk. En ja dat deed ik ook al op jonge leeftijd. Bij lezen ligt het anders. Woorden 'dansen' over het papier of scherm en letters (en soms ook woorden) besluiten soms op een hele andere plek te gaan staan waardoor teksten vaak doen als vraag 1 aan geeft. Toch begrijp ik wel de essentie van de tekst.

milla schreef op 25 oktober om 14:59

leuk

Slava schreef op 31 januari om 11:39

Bedankt voor deze test! Ik ontwerp informatiesystemen en mobiele applicaties. Door de test te hebben doorlopen heb ik een beter beeld van wat de gebruikers met dyslexie meemaken. Ik zou graag veel beter willen begrijpen hoe losse woorden, vormen, illustraties, icoons, kleuren en contrastverhoudingen worden ervaren, om voor iedereen gebruiksvriendelijke interfaces te ontwerpen. Maar dit is een start! Bedankt.