Gespot op de NOT 2019

28 januari 2019

Inhoudelijke sessies van de onderwijsacademie, veel nieuw lesmateriaal van diverse uitgevers en onderwijsinstellingen, een Bloggersstraat en innovatieroutes. Op de NOT 2019 waren er voor de bezoekers veel nieuwe trends en ontwikkelingen te zien én kreeg je heel veel informatie op het gebied van onderwijs. Welke trends spotten wij tijdens de NOT (22 t/m 26 januari 2019)?

_dsc1631-350.jpgIn de stand van Zwijsen maakten de onderwijsprofessionals kennis met de nieuwe technisch leesmethode mét begrip: Estafette editie 3. Dé volledige voortgezet leesmethode voor groep 4 t/m 8. Tijdens de beurs konden leerkrachten en andere geïnteresseerden meteen een presentatie van de methode meemaken in het Theater: Leermiddelen & Didactiek.

Nieuw op Land van Lezen

_dsc1790-350.jpgOok nieuw bij Zwijsen: de Boekenmatch en Schoolbiebscan van Land van Lezen. Met de Schoolbiebscan ga je door je schoolbieb heen en scan je welke titels, AVI-niveaus en soorten boeken er in je schoolbieb staan. Zo zie je in één oogopslag bijvoorbeeld welke AVI-niveaus of boeksoorten er nog ontbreken in je collectie. Je krijgt daarna meteen advies over welke boeken je aan zou kunnen schaffen. Zo krijg én houd je overzicht in je bieb.

Swipen met boeken

De Boekenmatch is de kindervariant van het boekenfilter van Land van lezen. Kinderen geven in deze tool eerst aan in welke groep ze zitten. Vervolgens krijgen ze een aantal foto’s te zien die gerelateerd zijn aan diverse thema’s en interesses. Ze swipen hun voorkeuren bij elkaar en uiteindelijk komt er een top 3 uit, die gematcht is met hun voorkeuren. Uit deze top 3 kan het kind zijn volgende boek kiezen. Het lezen kan beginnen!

Bloggers

In de Bloggersstraat op de NOT waren bloggers uit het onderwijs ‘live in actie te zien’. Ook juf Maike, die regelmatig voor Zwijsen blogt, zat er met haar laptop. Op haar blog lees je over haar ervaring op de NOT. Ook was het mogelijk om op de NOT te speeddaten met de bloggers en hen de hemd van het lijf te vragen over hun verhalen.

Innovatie Awards 2019

Tijdens de NOT staan nieuwe of vernieuwende producten of diensten uitgebreid in de schijnwerpers. Het zijn de genomineerden voor de Innovatie Awards 2019, voor zowel het PO als het VO. Op het startersplein staat Percussion Play, één van de genomineerden voor de Award in het primair onderwijs. Het bedrijf introduceert de buitenxylofoon Cavatina, die speciaal is ontworpen om buiten mee te spelen. ‘Zelf muziek spelen verschaft kinderen een mogelijkheid zich uit te drukken. Het draagt niet alleen bij aan expressie, maar ook aan het gevoel van veiligheid en geborgenheid en dit laatste wordt nogal eens onderschat’, is de stelling van Percussion Play.

Onder meer de app Beeldverhaal van Cito won een Award. Met deze app is het mogelijk om de spreekvaardigheid van leerlingen in kaart te brengen. De leerling vertelt een verhaal bij vier plaatjes die via de app te zien zijn. De app zet de gesproken tekst om in geschreven tekst, zodat de leerkracht achteraf kan zien hoe het spreken ging.

Bewegend leren

_dsc1828-350.jpgEen duidelijke trend die op de NOT ook terugkwam is het bewegend leren. Interactief leren door spel en beweging is in opkomst en diverse bedrijven, zoals Springlab en Active floor spelen daar op in. Het Bewegend Leren Peuterpakket is ontwikkeld door Springlab. Zwijsen is als partner nauw betrokken geweest bij de totstandkoming hiervan. Het pakket bestaat uit zes spellen, waarvan drie aansluitend bij Uk & Puk, het meest gebruikte peuterpakket in de kinderopvang. De Uk & Puk-spellen voldoen aan de peuterleerdoelen voor taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling.

ANWB Streetwise

Met de opkomst van de elektrische auto en het vele gebruik van de smartphone, zijn er in het verkeer ook nieuwe aandachtspunten. ANWB zet in op verkeerstraining op maat en bijvoorbeeld ‘Hallo auto’ aan als training, waarin kinderen les krijgen over afleiding in het verkeer en bewust worden gemaakt van de elektrische auto in het verkeer. Op anwb.nl/streetwise vind je meer informatie voor op school.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen die Zwijsen voor en in het onderwijs ziet? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Zwijsen.

Er zijn nog geen reacties.