Goede instructie bij thuisonderwijs is cruciaal

9 april 2020

Het geven van thuisonderwijs kost veel tijd en energie. Hoe geef je als leerkracht nu het makkelijkst en het best instructies op afstand? In dit artikel zetten we diverse vormen op een rij.

Wij adviseren om instructie op een van de volgende manieren vorm te geven:

  • Kant-en-klare instructie-filmpjes: zie ook de video’s voor instructies bij onze methoden
  • Zelf opgenomen instructie-filmpjes, opgenomen door de groepsleerkracht
  • Real-time instructie door de eigen groepsleerkracht. Het voordeel hiervan is dat leerlingen daarbij meteen vragen kunnen stellen. Dit geeft de leerkracht ook een beeld van zaken die nog niet goed begrepen worden en die extra instructie behoeven.

De laatste optie is voor het leerrendement het beste, maar ook het lastigst te organiseren. Kinderen moeten dan op het instructiemoment allemaal tegelijk de beschikking hebben over een device met een goede internetverbinding. Bovendien is communicatie in een grote groep organisatorisch ook lastig, zeker in de onderbouw.

Groepen maken

Het verdelen van de klas in twee of drie subgroepen kan een oplossing zijn. Dit is zeker van belang voor de zwakkere leerlingen, waarbij continuïteit van extra instructie en begeleiding van belang is. Er zijn diverse programma’s beschikbaar waarmee je kunt experimenteren (Google Meet, Zoom, Microsoft Teams). Kies als school bij voorkeur dezelfde werkwijze, zodat je onderling ervaringen kunt uitwisselen en afspraken kunt maken.

Spiek!

In deze gratis module Welk videoplatform? van Spiek! leer je meer over de verschillende programma’s waarmee je op afstand les kunt geven. Lees meer over Spiek!.

Lees meer over de visie van Zwijsen op het thuisonderwijs

Er zijn nog geen reacties.