Inspiratiemiddag Estafette 2020

10 januari 2020

inspiratiemiddag-estafette-close-reading-horizontaalpngOp woensdag 11 november 2020 organiseren we een middag vol inspiratie op het gebied van lezen in groep 4 t/m 8. Werk jij met Estafette of ben jij je aan het oriënteren op een voortgezet leesmethode? Dan mag je deze middag niet missen!

Schrijf je meteen in

De kosten van de inspiratiemiddag bedragen € 49,50 per persoon.

Wat is de Estafette inspiratiemiddag?

 • Een middag boordevol tips, inspiratie, nieuwe inzichten en goede ideeën van collega leerkrachten
 • Verdiepende en interactieve workshops over leesbevordering/leesplezier, Close Reading, modelen, de methodesoftware en variëren in oefenvormen
 • Methodepresentatie Estafette editie 3 algemeen (groep 4 t/m 8)
 • En een aparte presentatie over Estafette editie 3 in groep 7 en 8
 • Boeken- en spellenstand: in onze stand zijn diverse boeken en spellen te koop die aansluiten bij Estafette
 • Leuke goodiebag na afloop

Wanneer & Waar?

 • Woensdag 11 november, Hotel Van der Valk, Breukelen

Kosten

De kosten van de inspiratiemiddag bedragen € 49,50 per persoon.

Programma inspiratiedag Estafette

14:00 - 14:30 uur: Inloop
14:30 - 14:40 uur: Opening
14:45 - 15:35 uur: Keuzesessie 1
15:45 - 16:35 uur: Keuzesessie 2
16:35 - 17.00 uur: Pauze*
17:00 - 17:50 uur: Keuzesessie 3
17:50 - 18:00 uur: Einde dag

*in de pauze kun je een kijkje nemen in onze boeken- en spellenstand en kun je voor al je software vragen terecht bij onze helpdesk


Inspirerende interactieve workshops

De bijeenkomst bestaat uit drie sessies naar keuze. Per ronde kun je kiezen uit een van de zes beschikbare workshops of de methodepresentatie van Estafette editie 3.

1) Aan de slag met boeken

Relevant voor: elke leerkracht

Er zijn boeken voor lezers, voor doeners, voor dichters, moppentappers en zwijmelaars… Boeken voor iedereen! Maar hoe krijg je al jouw leerlingen verslaafd aan boeken? In deze module maak je kennis met de manieren waarop leesbevordering in Estafette wordt aangeboden. Je gaat aan de slag met een aantal leesbevorderingsactiviteiten die je meteen in de praktijk kunt brengen. Zodat je kinderen aan het lezen krijgt én houdt.

door Inge Feleus, methode specialist bij Uitgeverij Zwijsen

2) De software van Estafette editie 3 - Met iedere klik wijzer!

Relevant voor: leerkrachten die werken met Estafette editie 3

Fijn, die methodesoftware die je ondersteunt en die heel veel extra’s te bieden heeft. Maar hoe weet je of je er alles uit haalt? In deze workshop lopen we samen met jou stapsgewijs door de software, leer je allerlei handigheidjes en laten we zien waar de pareltjes zitten. Zowel bij de Leerkracht- als de Oefensoftware van de nieuwe Estafette.

Nodig
Neem je eigen laptop of tablet mee naar deze workshop. Zwijsen zorgt voor een Basispoort inlog met fictieve leerlingen zodat je kunt oefenen zonder dat het jouw eigen gegevens raakt. Heb je een specifieke vraag, stel die alvast via software@zwijsen.nl, mogelijk dat we deze dan opnemen in de workshop.

door Mariëlle Wijns, klantadviseur ICT bij Uitgeverij Zwijsen en Anouk Hofstee, methode specialist bij Uitgeverij Zwijsen

3) Effectief werken met Estafette editie 2

Relevant voor: leerkrachten die werken met Estafette editie 2

Ga de uitdaging aan en reflecteer op hoe effectief je omgaat met de technisch leeslessen in jouw groep. Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen: waar leg ik accenten in mijn instructie? Hoe hou ik voor-koor-door oefenen interessant? Hoe ga ik om met de Estafetteloper van aanpak 3? En hoe kan ik omgaan met de verlengde instructie aan aanpak 1?

door Tatjana Stokhof, adviseur taal-lezen en didactisch handelen - TSO Coaching en Advies

4) Leesbegrip: Close Reading, leerkrachtvaardigheden en werkvormen

Relevant voor: elke leerkracht

In Estafette editie 3 bieden we technisch en begrijpend lezen in samenhang aan. Waarbij begrijpend lezen geïnspireerd is op Close Reading. Een term die je steeds vaker tegenkomt. Maar wat is dat nou precies? Hoe doe je dat in de praktijk? Welke rol speelt modelen hierbij? Kun je dat ook inzetten bij technisch lezen? Wat zijn tips en tricks? Daarnaast zie je dat steeds vaker wisbordjes ingezet worden in de klas. Kun je hier ook iets mee met voortgezet lezen? En meteen vanaf groep 4? Laat je inspireren!

door Marion van der Meulen, hoofdauteur Estafette editie 3

5) Spelend en bewegend leren: ook bij lezen?

Relevant voor: elke leerkracht

Spelend leren is een term die je steeds vaker tegenkomt. Wat is het precies? Wat zijn de do’s en dont’s? En zou je hier ook iets mee kunnen bij het leren lezen? Want het is lang niet altijd makkelijk om bij alle kinderen het plezier erin te houden als er veel geoefend moet worden om tot een goede automatisering te komen.  Biedt bewegend leren mogelijkheden? En hoe zou er dit dan concreet uitzien in werkvormen?

door Limke Rolf, methode specialist bij Uitgeverij Zwijsen

6) Ervaar een les Estafette editie 3 in groep 7 en 8

Relevant voor: leerkrachten die werken met Estafette editie 2 of 3

De nadruk ligt in groep 7 en 8 op begrijpend en studerend lezen. Veel interactie. En actief aan de slag in leeswerkboeken. Tijdens deze workshop doorlopen we concreet een les. En je kunt de splinternieuwe materialen zien en voelen.

door Manon Peerdeman, methode adviseur Uitgeverij Zwijsen

7) Presentatie Estafette editie 3: dezelfde naam maar een compleet nieuwe methode!

Relevant voor: leerkrachten die werken met Estafette editie 2

Technisch lezen, begrijpend lezen, leesbeleving en -bevordering. En dat in elke les bij iedere tekst. Estafette editie 3 is echt een compleet nieuwe methode. Die leerlingen aan het lezen krijgt én houdt! De hele groep betrokken bij dezelfde tekst (geen Estafette lopers meer), heel veel variatie en volop interactie. Laat je kort bijpraten over deze grote vernieuwing in het leesonderwijs.

Presentatie door Bart Bastiaan, methode adviseur Uitgeverij Zwijsen

  Heb je al zin? Laat je inspireren en schrijf je meteen in!

  Naar het inschrijfformulier van Inspiratiemiddag Estafette

  Er zijn nog geen reacties.