Inspiratiemiddag Schatkist 2020

29 november 2019

bewegend-rekenen-workshop-horizontaalpngNa het grote succes van de Schatkist inspiratiemiddag van afgelopen jaar, organiseren we in januari opnieuw een middag vol inspiratie op het gebied van kleuteronderwijs!

Schrijf je meteen in

De kosten van de inspiratiemiddag bedragen € 49,50 per persoon.

Wat is de Schatkist inspiratiemiddag?

 • Een middag boordevol tips, inspiratie, nieuwe inzichten en goede ideeën van collega leerkrachten
 • Workshops over o.a. bewegend rekenen, observeren, wetenschap & technologie, digitale geletterdheid, kleuteryoga en meer
 • Presentatie Schatkist editite 3
 • Boeken- en spellenstand: in onze stand zijn diverse boeken en spellen te koop die aansluiten bij Schatkist
 • Meet & greet met Pompom en Loeloe
 • Goed gevulde goodiebag na afloop

Wanneer & Waar?

 • Woensdag 29 januari, Hotel Van der Valk, Breukelen

Kosten

De kosten van de inspiratiemiddag bedragen € 49,50 per persoon.

Programma inspiratiedag Schatkist

14:00 - 14:30 uur: Inloop
14:30 - 14:40 uur: Opening
14:45 - 15:35 uur: Keuzesessie 1
15:40 - 16:30 uur: Keuzesessie 2
16:30 - 17.00 uur: Pauze*
17:00 - 17:50 uur: Keuzesessie 3
17:50 - 18:00 uur: Einde dag

*in de pauze kun je een kijkje nemen in onze boeken- en spellenstand en kun je voor al je software vragen terecht bij onze helpdesk


Inspirerende interactieve workshops

De bijeenkomst bestaat uit drie sessies naar keuze. Per ronde kun je kiezen uit een van de zes beschikbare workshops of de methodepresentatie van Schatkist editie 3.

1) Bewegend rekenen

Relevant voor: leerkrachten die werken met Schatkist editie 2 of 3

Rekenen in Schatkist editie 3 gaat als een speelse beweging door allerlei activiteiten heen, verspreid over de hele dag. In deze workshop laat Yvonne eerst zien op welke manier rekenen in Schatkist zit. Vervolgens combineert ze de rekenactiviteiten met bewegen en geeft ze je leuke activiteiten, die je meteen de volgende dag in de klas kunt uitvoeren. Deze workshop is een mooie combinatie van theorie en praktijk en laat zien hoe leuk en speels rekenen kan zijn.

door Yvonne Schreuder, leerkracht groep 1-2, onderwijskundige: Jonge Kind Specialist

2) Digitale geletterdheid in Schatkist

Relevant voor: leerkrachten die werken met Schatkist editie 2 of 3

Deze praktische workshop leert je wat digitale geletterdheid nou eigenlijk is en waar je het herkent in dagelijkse activiteiten en in Schatkist. Met de materialen van Schatkist laat Limke je zien wat je allemaal kunt doen op dit vlak. Concrete lesideeën die de dag erna zo uitgeprobeerd kunnen worden in je eigen groep! Handig om te weten, omdat digitale geletterdheid steeds belangrijker wordt in het onderwijs.

door Limke Rolf, methode specialist bij Uitgeverij Zwijsen en Maud Bos, uitgever Peuters en Kleuters

3) Kleuteryoga

Relevant voor: leerkrachten die werken met Schatkist editie 2 of 3

Jonge kinderen kijken van nature vanuit verwondering. Hoe ouder kinderen worden, hoe vaker zij deze natuurlijke blik kwijtraken. In deze workshop neemt Maartje je mee in de wereld van kinderyoga. Een praktische workshop waarin je ervaart hoe je kinderen in jouw klas technieken van yoga en mindfulness kunt aanbieden. In de klas, aan hun tafeltje, op hun stoel, in de kring. Het kan allemaal. Rust (her)vinden. Een combinatie van inspanning en ontspanning voor jou en inspiratie om gelijk toe te passen in jouw klas. Ervaring met yoga is niet nodig. 

Tip: trek comfortabele kleding aan zodat je extra kunt genieten van de oefeningen. 

door Maartje Bakker, docent kinderyoga & wobbelyoga - Praktijk Parelgolf

4) Observeren met Digiregie

Relevant voor: leerkrachten die werken met Schatkist 3

Schatkist Digiregie helpt je bij het in kaart brengen van de ontwikkeling van kleuters. Van groot belang zijn daarbij zicht op de doelen, een goede observatie en een eenvoudige registratie. In deze workshop observeer je een aantal kinderen, terwijl ze spelen en registreer je direct wat je ziet in Digiregie. Aan de hand daarvan krijg je uitleg over de te observeren doelen bij Schatkist editie 3 en hoe je de gegevens kunt gebruiken om aan te kunnen sluiten op het niveau van elk kind.

Tip: breng je tablet of laptop mee om direct te kunnen oefenen.

door Anouk Hofstee, methode specialist bij Uitgeverij Zwijsen

5) Wetenschap & technologie: wat is dat nou eigenlijk?

Relevant voor: leerkrachten die werken met Schatkist editie 2 of 3

Wetenschap & technologie, het is nogal een mond vol. Het past goed bij de 21e eeuwse vaardigheden. Dat is ook al zo’n term waarbij je niet onmiddellijk aan kleuters denkt. Toch is het een belangrijk onderwerp. Door wetenschap & technologie kunnen de kinderen de wereld om hen heen leren begrijpen. Vanaf 2020 wordt wetenschap en technologie een verplicht onderdeel van het kleuteronderwijs. Schatkist editie 3 biedt wetenschap & technologie structureel aan. We laten je in deze workshop zien hoe dit op een speelse, eigentijdse manier gedaan wordt en daardoor juist heel goed aansluit bij jonge kinderen.

door Magda van der Wulp, ontwikkelaar bij Spring, scholen in de praktijk en Maaike van der Ploeg, educatief auteur
Magda en Maaike hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van Schatkist editie 3.

6) Klanken en letters

Relevant voor: leerkrachten die werken met Schatkist editie 2 of 3

Kleuters laten lezen in groep 2 is geen einddoel. Maar ze leesrijp maken wel! Inge laat met behulp van de routines ‘Op Taaltocht’ en ‘Rond de letter’ zien hoe spelenderwijs het fonologisch en fonemisch bewustzijn wordt opgebouwd. Hoe ontdekken kleuters klanken en letters? En hoe werk je aan de oriëntatie op lezen en schrijven? Hoe sluit je zo goed mogelijk aan op het leren lezen in groep 3? Deze workshop geeft hier op interactieve en speelse manier inhoud aan, zodat jouw kleuters een goede leesstart in groep 3 kunnen maken.

door Inge Feleus, methode specialist Uitgeverij Zwijsen

7) Presentatie Schatkist editie 3

Relevant voor: leerkrachten die werken met Schatkist editie 2

Is je school toe aan een nieuw kleuteraanbod en/of ben je je aan het oriënteren hierop? In deze presentatie legt Robert je uit hoe Schatkist editie 3 werkt en kun je hem al je vragen stellen over dit totaalaanbod voor kleuters.

Presentatie door Robert Hendriks, methode adviseur Uitgeverij Zwijsen

  Heb je al zin? Laat je inspireren en schrijf je meteen in!

  Naar het inschrijfformulier van Inspiratiemiddag Schatkist

  Er zijn nog geen reacties.