Kerst met Puk

21 december 2017

Wil je lekker knutselen met je peuter of kleuter? Hier vind je twee superleuke knutseltips, waarbij je kind niet alleen lekker bezig is, maar ook werkt aan zijn fijne motoriek. Leuk voor thuis, maar ook toepasbaar in de klas.

Een foute kersttrui voor je pop of knuffel

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Met deze activiteit oefenen peuters met plakken en oefenen ze fijn motorische vaardigheden. 

Nodig: rood en/of groen karton, lijm, bakjes, decoratiemateriaal (pompoms, stickers, knoopjes etc.)
Voorbereiding: Knip voor je kind van het karton een trui op een passend formaat voor de uitgekozen pop of knuffel. Leg het decoratiemateriaal in verschillende bakjes. Door de materialen los van elkaar te presenteren ziet het er voor kinderen aantrekkelijk en overzichtelijk uit. 

Activiteit: Vertel je kind dat de pop / knuffel graag een mooie kersttrui wil. Kan hij / zij die maken? Geef het kind de door jou uitgeknipte trui. Laat de trui versieren met allerlei decoratiemateriaal. Speld het resultaat op aan de pop of knuffel, of hang de trui op ter decoratie.

Tip: als je kind meerdere truien maakt, kan de pop alle truien een keer dragen! Jongere kinderen kunnen de trui versieren met verf met hun vingers of een wattenstaafje.

Spelen in de sneeuw 

Doel: je kind kan meerdere structuren ontdekken en gebruikt zijn tast om vormen te herkennen. Tegelijkertijd oefent je kind diverse begrippen binnen het thema Kerst.
Nodig: bak – ‘sneeuw’ (kunstsneeuw/watten/scheerschuim) – kerstvoorwerpen (bal, klok, boom, rendier etc)
Voorbereiding: Vul een bak met een vorm van ‘sneeuw’. 

Activiteit: Nodig je kind uit om in de sneeuw te komen spelen. Wil je kind eens voelen? Laat je kind in zijn eigen tempo kennis maken met de structuur van de ‘sneeuw’ die je gebruikt hebt en geef hem of haar de tijd om ermee te spelen en te ontdekken wat hij ermee kan doen. De volgende stap is het introduceren van de voorwerpen. Benoem samen de voorwerpen en verstop ze vervolgens onder de sneeuw. Je kind kan nu met zijn handen lekker door de sneeuw wroeten om alles terug te vinden. Kan je kind ook zonder te kijken vertellen welk voorwerp hij of zij gevonden heeft? 

 

Er zijn nog geen reacties.