Kinderboekenweekgeschenk-schrijver Jozua Douglas: een interview

19 september 2018

‘Het was voor mij een grote verrassing dat ik het Kinderboekenweekgeschenk mocht schrijven. Mijn uitgeverij nodigde me uit voor een gesprek en toen ik daar aankwam, waren er ook ineens mensen van het CPNB! Daar kreeg ik te horen dat ik was uitgekozen om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Ik mocht het in eerste instantie aan niemand vertellen, niet eens aan mijn ouders’, vertelt Jozua Douglas, schrijver van De eilandenruzie, het Kinderboekenweekgeschenk.

Omdat Jozua dé schrijver is van het Kinderboekenweekgeschenk, reist hij gedurende de Kinderboekenweek (3 t/m 14 oktober) door heel Nederland om in bibliotheken, theaters, boekhandels en op scholen te vertellen over zijn boek, maar ook over hoe belangrijk lezen is.

Leren over boeken schrijven

Tijdens zijn bezoek aan een boekhandel, bibliotheek of school vertelt Jozua eerst over het Kinderboekenweekgeschenk, over zijn ideeën achter het verhaal en over zichzelf. ‘Kinderen leren op die manier wat meer over boeken schrijven. Ik vertel bijvoorbeeld ook dat ik tijdens het schrijven altijd achtergrond geluiden opzet. Wanneer ik over de zee schrijf, kies ik het geluid dat daarbij past. Dan ga ik helemaal op in het verhaal. Mijn presentatie is een afwisseling van vertellen, voorlezen, filmpjes laten zien, vragen beantwoorden en signeren.’

Meer in de Krant van Lezen #4

In de nieuwste editie van de Krant van Lezen lees je het hele interview met Jozua Douglas. Deze krant staat helemaal in het teken van de Kinderboekenweek en het thema vriendschap. De krant bevat bovendien ontzettend veel leuke boekentips voor op school en thuis. Lees ‘m meteen!

Download de Krant van Lezen editie 4

Deze krant hoort bij het platform Land van Lezen, voor leesbevordering en vrij lezen op de basisschool. Bekijk het gratis lesmateriaal voor in de Kinderboekenweek op landvanlezen.nl!

 

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 10,- aan kinderboeken.