Kom naar de gratis Zwijsen Leesevents!

15 oktober 2018

Gratis inspirerende bijeenkomsten voor leerkrachten over lezen en leesbevordering. Mét bekende kinderboekenschrijvers! Er zijn 8 woensdagmiddagen gepland door het hele land, dus vast ook eentje bij jou in de buurt. Kom je ook?

Schrijf je meteen in

Waar gaat het over?

 • het belang van lezen
 • hoe je je leerlingen aan het lezen krijgt én houdt
 • de ins en outs van Veilig Leren Lezen
 • Estafette editie 3, de nieuwe methode voor technisch lezen mét begrip

De bijeenkomsten beginnen met een plenaire ronde waarin een bekende schrijver laat zien hoe inspirerend lezen kan zijn, gevolgd door twee sessies naar keuze.

Wanneer & waar?

Er zijn acht Leesevents gepland, op verschillende plekken in het land. De bijeenkomsten duren van 13:30 (inloop) tot 17:00 uur. Datum, locatie en aanwezige schrijver:

 • woensdag 31 oktober, Leeuwarden*

 • woensdag 31 oktober, Goes*

 • woensdag 7 november, Nijmegen, Marco Kunst *

 • woensdag 7 november, Dordrecht, Rian Visser*
 • woensdag 14 november, Almelo, Marco Kunst*
 • woensdag 14 november, Eindhoven, Jos Walta*
 • woensdag 21 november, Den Haag, Marco Kunst*
 • woensdag 21 november, Tilburg, Erik van Os
   

*) Het is helaas niet meer mogelijk om je op te geven voor deze data. Wil je graag een methode presentatie van Estafette 3 of Veilig leren lezen kim-versie? Neem dan contact op met onze klantenservice via 013-583 88 88.
 

Hoe ziet het programma eruit?

De bijeenkomst bestaat uit een plenair deel en twee sessies naar keuze. Per ronde kun je kiezen uit een van de drie beschikbare sessies.

Plenair: een bekende schrijver laat zien hoe inspirerend lezen kan zijn

Hoe krijg je je leerlingen met veel plezier aan het lezen? En wat kun je in je klas doen aan leesbevordering? In deze plenaire sessie laat een bekende schrijver aan de hand van praktijkvoorbeelden en tips zien hoe inspirerend lezen kan zijn. Bij ieder event komt een van deze auteurs: Rian Visser, Marco Kunst, Jos Walta of Erik van Os. Zie bovenstaand overzicht voor wie waar aanwezig is.

Sessie optie 1: een nieuwe kijk op lezen met Estafette editie 3

Estafette editie 3 is de methode waarin we technisch lezen en begrijpend lezen in samenhang aanbieden. In deze presentatie laten we je meer zien en horen over wat deze nieuwe methode zo bijzonder maakt.

Sessie optie 2: Veilig Leren Lezen, de beste basis voor jonge lezers

Veilig leren lezen is al tientallen jaren de meest gebruikte en meest succesvolle taal-leesmethode in groep 3. Op basis van de laatste didactische inzichten en samen met leerkrachten is de compleet nieuwe kim-versie ontwikkeld. Inmiddels werken al ruim 3200 scholen met die versie. Jullie binnenkort ook?

Sessie optie 3: Spelen met boeken

Hoe krijg je kinderen aan het lezen? Door ze op een prikkelende manier met boeken in aanraking te laten komen én door de juiste boeken aan te dragen. In deze workshop maak je kennis met diverse mogelijkheden om boeken te presenteren. Daarnaast kom je te weten hoe je eenvoudig het juiste boek kiest, voor iedere gelegenheid en voor iedere lezer. 

Over de aanwezige auteurs

Marco Kunst
Schrijver van jeugdromans, verhalen en gedichten. Hij is onder andere van Het Dierenlied voor meester Frank en Ties en Veer. Marco Kunst laat in zijn lezing zien hoe je met verhalen de wereld om je heen beter kunt begrijpen. Om verhalen te kunnen vertellen heb je taal nodig: woorden en zinnen. Hoe beter je met taal bent, hoe beter je jóúw verhaal kunt vertellen: taalbeheersing zorgt ervoor dat je je woordje kunt doen en steviger in je schoenen staat! Lees meer over Marco

Rian Visser
Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Haar bekendste boeken zijn Nippertje, Blitz!, Appie en opa en De wedstrijd van Schildpad en Haas.Rian Visser laat in haar lezing zien hoe je op een inspirerende manier kunt werken met digitale kinderboeken en creatieve apps in het onderwijs. Lees meer over Rian

Erik van Os
Samen met zijn vrouw Elle van Lieshout schrijft Erik al bijna dertig jaar kinderboeken, liedjes en versjes (o.a. voor Sesamstraat en De Efteling) en teksten voor tijdschriften en leesmethoden, waaronder Veilig Leren Lezen. Lees meer over Erik.

Jos Walta
Jos Walta is adviseur leesbevordering bij de Boekenberg in Eindhoven, auteur van Open Boek (handboek leesbevordering) en heeft de cursus Open Boek(opleiding leescoördinator) opgezet. Lees meer over Jos Walta en Open Boek
 

  Heb je al zin? Laat je gratis inspireren en schrijf je meteen in!

  Naar het inschrijfformulier van de Zwijsen Leesevents

  6 reacties

  P. Bijman schreef op 4 oktober om 20:49

  Welke bijeenkomst is in de buurt van Uitgeest gepland?

  Ria schreef op 8 oktober om 10:24

  Ik mis een bijeenkomst in noordholland?

  webredactie Zwijsen schreef op 8 oktober om 11:36

  De dichtstbijzijnde locatie is Den Haag. We hopen je dan te zien!

  Thea schreef op 19 oktober om 16:11

  Geven jullie ook gratis lezingen / workshops aan pedagogisch medewerkers?
  Op locatie in Almere

  marlinda lueb schreef op 20 oktober om 11:50

  is er geen in de buurt van amersfoort

  Sandra Klooster schreef op 30 oktober om 16:52

  Wij zouden ook graag informatie willen over de nieuwe estafette, maar er is geen bijeenkomst in de buurt van Groningen. Komt deze nog?