Optimale schoolbiebcollectie: laat je bieb kosteloos scannen!

9 maart 2020

Zie jij door de berg boeken je schoolbieb niet meer? Of wil je juist starten met het inrichten van een mooie schoolbiebcollectie? Al van de schoolbiebscan gehoord? Met de (kosteloze) scan krijg inzicht in je collectie, houd je overzicht per boekgenre en zie waar de collectie nog aanvulling nodig heeft. Land van Lezen helpt je bouwen aan je ideale schoolbiebcollectie. En dat is eenvoudiger dan je denkt. Bekijk deze video en je weet hoe je aan de slag kunt!

Schoolbiebscan actie!

Laat jij je schoolbibliotheek scannen door de biebexperts van Land van Lezen en bestel je vervolgens voor minimaal €1000,- op landvanlezen.nl? Dan krijg je nu de Schoolbiebscan (t.w.v. €475,-) cadeau! Deze actie geldt tot 30 april 2020. Om gebruik te maken van dit aanbod vul je (vrijblijvend) het aanvraagformulier in met je contactgegevens. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie.

Waarom is een goede schoolbiebcollectie van belang?

‘Hanteer een minimumaantal van vijf boeken per leerling in de schoolbiebcollectie’ en ‘Op scholen met een grotere collectieomvang zijn meer uitleningen per leerling per jaar en hebben leerlingen meer leesplezier’. Onder meer deze conclusies komen uit het onderzoek van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek over de optimale jeugdcollectie op scholen en in openbare bibliotheken naar voren.

In het onderzoek is gekeken naar de bibliotheekcollecties voor kinderen tot 12 jaar. Het blijkt dat scholen met een bibliotheek op school een redelijk goede collectie hebben, die ook actueel is. Bij een gemiddeld aantal uitleningen van vijftien tot twintig per jaar per leerling, is het leesplezier optimaal. En wanneer de collectie groter is, verhoogt dat ook het leesplezier van de leerlingen. ‘Dit leidt tot de aanbeveling het schoolbeleid hierop aan te passen, bijvoorbeeld door meer tijd en aandacht te besteden aan het zoeken en vinden van ‘het juiste boek’ (o.a. door instructie van leesconsulenten, boekenkringen door leerkrachten en scholing van vrijwillige hulpouders)’, aldus Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek.

Minimumaantal boeken per leerling verhogen

De norm voor het minimumaantal boeken per leerling was eerst drie boeken, maar het onderzoek wijst uit dat vijf boeken als nieuwe norm aangenomen kan worden. Een aantal van acht boeken per leerling, is de meest gewenste situatie. Boeken mee naar huis nemen, blijkt tot een hoger aantal uitleningen per leerling per jaar te leiden. Dit is vooral geschikt voor schoolbibliotheken die zich op relatief kleine afstand van een bibliotheekvestiging bevinden. Een andere variant van ‘boeken mee naar huis’ (meerdere boeken tegelijkertijd mee naar huis, ook tijdens de schoolvakanties) is meer op zijn plaats voor specifieke situaties van schoolbibliotheken, zoals grote afstand tot een dichtstbijzijnde bibliotheekvestiging.’

Waarom de schoolbiebscan?

‘De schoolbiebscan is van belang omdat zo iedere school heel laagdrempelig en zonder kosten helemaal zelf en op een tijdstip dat past tussen andere activiteiten een beeld kan krijgen hoe het met de bibliotheek gesteld is’, vertelt Rebekka van Schelven, de schoolbieb-adviseur. ‘Geen dure systemen, geen minimaal te besteden bedrag. En als je weet waar je staat met de beschikbare boeken op school, kun je beleidskeuzes maken. Iedere school is zich bewust van het feit dat je alleen kunt leren lezen door een variatie aan boeken aan de leerlingen aan te bieden. Het zijn vaak praktische (tijd, geld) redenen waardoor een schoolbibliotheek nog niet optimaal vormgegeven is. Wij helpen je met de schoolbiebscan daar graag bij.’

Vraag nu meer informatie aan!

Alles over de Schoolbiebscan, lees je op landvanlezen.nl. Wil je inspiratie opdoen voor leuke boeken voor in je schoolbieb? Bekijk dan onze kinderboeken in de webshop.

Er zijn nog geen reacties.