Paardenhoeven stempelen

21 november 2017

Het paard van Sinterklaas spreekt tot de verbeelding, ook bij de allerkleinsten. Daarom is de Sinterklaastijd ideaal om activiteiten aan te bieden die geïnspireerd zijn op het paard. In deze activiteit gaan de kinderen aan de slag met een stamper. Een stamper lijkt op een stijgbeugel, de beweging die ermee gemaakt wordt, lijkt op het stampen van de hoeven en het materiaal is vergelijkbaar met het ijzer van de hoef. Ook de zilveren verf lijkt op het ijzer en het bruine karton representeert het zand waar het paard op stampt. Zo worden nieuwe, rijke verbindingen gemaakt met het onderwerp paard.

Wat begint als een stempelactiviteit kan bij jonge kinderen uitmonden in smeren met de stamper en de handen. Van patronen is dan nog weinig te zien. Laat kinderen hun eigen onderzoeksproces volgen en bied deze activiteit vaker aan. Herhaling zorgt ervoor dat kinderen in hun eigen tempo ontdekken hoe het stempelen in zijn werk gaat.

Wat heb je nodig?

 • afplaktape
 • afwasmiddel
 • papieren bordjes
 • onbedrukte dozen
 • plakkaatverf (wit en zilver of goud)
 • sponzen
 • stampers (diverse soorten)
 • teiltjes
 • theedoeken
 • verfschorten

Werkwijze

Haal de dozen uit elkaar zodat een plat vlak ontstaat. Zorg dat er voor ieder kind een stamper is. Haal de stoeltjes weg bij de tafel. Plak de platte kartonnen dozen met tape vast op het tafelblad. Vul bordjes met twee kleuren plakkaatverf: wit en zilver of goud en zilver. Trek de kinderen verfschorten aan. Vul teiltjes met warm water en maak hierin sop.

 1. Geef ieder kind een stamper. Laat de kinderen de stamper onderzoeken. Wat doen de kinderen ermee? Welke betekenissen geven zij eraan? Misschien gaat een kind met zijn/haar voet in de stamper, zoals dat gebeurt met een stijgbeugel bij het paardrijden.
 2. Zet de bordjes met verf op tafel.
 3. De kinderen ‘stampen’, staand aan de tafel, met de stamper op het bordje met verf en maken vervolgens afdrukken op de platte kartonnen doos. Een wirwar van (paarden)sporen ontstaat.
 4. Maak tongklakgeluiden bij het stempelen.

Afsluiting

Met sponzen maken de kinderen de stampers schoon in de teilen met sop. De schone stampers worden op een theedoek te drogen gezet.

Meer activiteiten?

Deze activiteit sluit aan bij het katern ‘Wat heb jij aan vandaag?’ uit Uk & Puk, het totaalprogramma voor baby's, dreumesen en peuters. Uk & Puk stimuleert de brede ontwikkeling van 0- tot 4-jarigen door actief spel. Op de pagina's over Uk & Puk voor kindercentra lees je er alles over. 

Wil je voortaan op de hoogte blijven van deze en andere leuke activiteiten? Meld je aan voor de nieuwsbrief 'Nieuws van Puk voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Doe het vóór 30 november 2017 en je maakt ook nog eens kans op 20 Pukjes!

Er zijn nog geen reacties.