Samen lezen in de Boekenweek 2020

9 maart 2020

De Boekenweek ( 7 t/m 15 maart 2020) staat dit jaar in het teken van rebellen en dwarsdenkers. Deze week draait om lekker lezen: het is feest in de boekwinkel en bibliotheek. Maar ook thuis en in de klas, want juist daar begint de ontwikkeling van leesmotivatie – en vaardigheid. Om ouders en leerkrachten op weg te helpen in de Boekenweek, zetten we de mooiste volwassen boeken naast de mooiste kinderboeken die qua thema op elkaar aansluiten. Zo lees je gezellig samen!

Volgens het advies Lees! Een oproep tot een leesoffensief, zijn zowel leerkrachten als ouders verantwoordelijk om kinderen te stimuleren meer te lezen. ‘Leesvaardigheid en leesmotivatie worden in aanzienlijke mate bepaald door hoe er thuis met lezen en boeken wordt omgegaan. Ouders kunnen zorgen voor geschikte boeken in huis en stimuleren het lezen door hun kinderen voor te lezen. Leerkrachten maken lezen interessanter door leerlingen opdrachten te geven die zelf ze mogen invullen, die uitdagend zijn, maar niet te moeilijk of die ze samen mogen doen. Activiteiten rondom boeken vergroten de effecten van het lezen, zo begrijpen kinderen verhalen beter en leren ze verschillende perspectieven innemen.’

1. Lezen over tuinieren

de-tuin.jpgVolwassenen: De tuin

Hoor, zie en sta versteld! Ontdekkingstochten door de natuur beginnen in je eigen tuin, zo stelt Peter Wohlleben in dit fascinerende boek. Boven en onder de grond vinden duizenden kleine en grote fenomenen plaats, die vaak fascinerend en mooi zijn – als je weet waar je naar moet kijken.

Bestel dit boek

kom-mee-naar-mijn-tuin.jpgKinderen: Kom mee naar mijn tuin

In deze verhalenbundel vol korte verhalen lezen beginnende lezers tekstjes over de tuin van Kim. kim heeft een tuin. er is kool en peen. en een hut en een wip. in de boom zit mees. lees het maar in dit boek. dit is het boek van kim.

Bestel dit boek

2. Samen lezen over dieren

dierendokter-pim.jpgVolwassenen: Dierendokter Pim

In dit boek deelt Pim de unieke gebeurtenissen die hij als dierenarts heeft mogen meemaken met zijn patiënten en hun baasjes. Liefdevolle, grappige en tragische momenten zoals ze ervaren worden door een dierenarts.

Bestel dit boek

 

mollen.jpgKinderen: Wist je dat? Mollen

Wist je dat er wel twintig verschillende soorten mollen zijn? Sommige mollen wel zes meter in een uur graven en ze daar dus enorm goed en snel in zijn? Een mol na drie weken het nest verlaat, omdat zijn moeder hem dan wegjaagt? Een handzaam non-fictieboekje met een verhaal in stripvorm, aangevuld met leuke en grappige feitjes over mollen.

Bestel dit boek

3. Op pad in de natuur

gaan.jpgVolwassenen: #GAAN

We komen er allemaal achter: een leven lang Netflix is ook niet alles. Het is tijd dat we er weer op uit gaan. Weg van de schermen, de buitenlucht in! Qualitytime voor jezelf en elkaar. Nederland is supermooi en eigenlijk ook heel spannend, want om wild of vogels te spotten hoef je echt geen bioloog of vogelaar te zijn: dat kan iedereen. Als je maar weet waar je op moet letten. Boswachter Hanne is de aangewezen persoon om je de weg te wijzen.

Bestel dit boek

zoeklicht-survival_os.jpgKinderen: Survival, zo doe je dat

Hoe kun je overleven op een onbewoond eiland? Hoe vind je de weg terug uit het donker oerwoud? Hoe vind je water in een snikhete woestijn? Dit boek geeft je alle antwoorden. Survival, zo doe je dat! komt uit de serie Zoeklicht dyslexie informatief voor kinderen van 8-12 jaar. Deze boeken zijn makkelijk te lezen door het lagere AVI-niveau, de mooie vormgeving en het getinte papier.

Bestel dit boek

4. Spannende verhalen lees je samen

de-geheugenman.jpgVolwassenen: De geheugenman
Sinds hij bij een footballwedstrijd een harde klap tegen zijn hoofd kreeg, heeft politierechercheur Amos Decker een perfect geheugen ontwikkeld. Wanneer Decker op een nacht thuiskomt van een stakeout, vindt hij de lichamen van zijn vrouw, dochtertje en zwager. Vermoord. Wie de dader is, blijft in de weken en maanden daarna een raadsel. Totdat een jaar later een man zichzelf aangeeft. Decker is vastbesloten om uit te zoeken wat er die vreselijke nacht precies is gebeurd, maar de waarheid is erger dan hij ooit voor mogelijk had gehouden…

Bestel dit boek

hond-van-b.jpgKinderen: Sherlock Holmes – De hond van Baskerville

Wie kent Sherlock Holmes niet? Het spannende verhaal over de bekendste detective aller tijden is herschreven en in een modern jasje gestoken. Charles Baskerville wordt onder verdachte omstandigheden dood gevonden. Iedereen denkt dat een hond hem te grazen heeft genomen, omdat er een vloek rust op de familie Baskerville. Maar is dat wel zo? De excentrieke detective Sherlock Holmes gaat op onderzoek uit.

Bestel dit boek

5. Samen koken!

vet-lekker.jpgVolwassenen: Vet lekker
Danny laat zien hoe rijk de Nederlandse street food cultuur is en dat het maken van snacks – kroketten, zelf gesneden friet en huisgemaakte frikandellen – een ambacht is. Je vindt in het boek de recepten van alle bekende snacks uit de vitrine van de snackbar. Alles homemade, van het bladerdeeg van de kaassoufflés tot de bouillon van de kroketten en zelfs het bekende raketje.

Bestel dit boek

kit-en-kaat-en-de-bruidstaart.jpgKinderen: Kit en kaat en de bruidstaart
Tante Biet gaat trouwen! Kit en Kaat mogen bruidsmeisjes zijn. Maar er is iets wat ze nog véél liever willen: de bruidstaart maken. Ze zijn namelijk dol op bakken. 'Dat gaat niet,' zegt tante Biet. 'Ik wil een bruidstaart van bakker Bol.' Kit en Kaat bedenken een plan. Zal het lukken? 'Kit en Kaat en de bruidstaart' is een avontuurlijk en grappig boek.

Bestel dit boek

6. Muzikaal lezen

140-beethoven.jpgVolwassenen: Beethoven
Lees alles over Beethoven in dit standaardwerk over de beroemde componist en zijn leven.

Bestel dit boek

 

 

140-boekvolnuziek.jpgKinderen: Een boek vol muziek
Wist je dat je met muziek dieren kunt wegjagen en glazen kunt breken? Lees in dit informatieve boek meer over de achtergrond van melodieën en ontdek wat muziek met je kan doen.

Bestel dit boek

7. Lezen over kunst

140-de-jonge-rembrandt.jpgVolwassenen: De jonge Rembrandt
Een prachtig portret van de kunstenaar Rembrandt als jonge man.

Bestel dit boek

 

 

140-rijksmuseum_-os.jpgKinderen: De grootste geheimen van het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum staat en hangt vol met wereldberoemde kunstwerken, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt. Kunst die iedereen wil zien! Lees in dit boek alles over stoere helden en de grootste geheimen die je in het museum ontdekt.

Bestel dit boek

8. Versjes en gedichten samen lezen

140-alle-gedichten.jpgVolwassenen: Alle gedichten
Een bundel van alle gedichten van Frank Koengracht. Zijn gedichten zijn licht absurd en grappig, maar hebben een serieuze ondertoon.

Bestel dit boek

 

140-iederuureenavontuur_os.jpgKinderen: Ieder uur een avontuur
'Ik wil elke dag mensen redden in kastelen. Ik wil ieder uur, ieder uur een avontuur.' Gedichten, versjes en grapjes voor kleuters van taalvirtuoos Frank van Pamelen. Over onder meer avonturen en dromen.

Bestel dit boek 

9. Samen lezen over vriendschap en buren

140-de-buurjongen.jpgVolwassenen: De buurjongen
Naast de familie Sievez woont Henk Wielheesen, die zijn moeder verliest als hij elf jaar is. Het is door toedoen van de buren dat hij in veiligheid wordt gebracht. Jan Siebelink geeft een beeld van een heel leven en een bijzondere vriendschap.

Bestel dit boek

 

140-bakkersstraat-bende_cvr.jpgKinderen: De Bakkersstraatbende
Er is geen geheim dat voor Sam verborgen blijft. Ze lijkt wel een privédetective. Als er op een dag een auto tegen een lantaarnpaal knalt, is dat het begin van een aantal onverklaarbare voorvallen in de Bakkersstraat. Tijd voor Sam en haar vrienden om in actie te komen.

Bestel dit boek 

10. Spannende historische verhalen

140-ver-van-huis.jpgVolwassenen: Ver van huis
Het is 1954. Irene Bobs is een onafhankelijke vrouw zonder enige angst. Boven alles houdt ze van hard rijden. Haar man Titch is de beste autoverkoper van Zuidoost-Australië en samen besluiten ze mee te doen met de Redex Trial, een meedogenloze race rond het continent, over wegen die geen enkele auto kan overleven.

Bestel dit boek 

 

140-vader-ontvoerd_cvr.jpgKinderen: Vader ontvoerd!
Stel je voor, het is het jaar 1879. Karina woont in een rustig stadje in het oosten van Amerika. Dan besluiten haar ouders dat ze naar het Wilde Westen willen. Karina vraagt zich af of dat zo’n goed idee is. Haar ouders zijn superonhandig. En het gaat al snel mis. Haar moeder en broer verdwijnen spoorloos. En dan wordt ook nog haar vader ontvoerd …

Bestel dit boek

Tijdens de Boekenweek krijg je bij besteding van €15 aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk. Dit jaar schreef Annejet van der Zijl het geschenk: Leon & Juliette.

Er zijn nog geen reacties.