Tips voor een boekbespreking: zo doe je dat!

3 februari 2020

Houd jij binnenkort een boekbespreking in de klas? Lees dan snel verder, want je vindt hier alle toffe tips daarover. Mét gratis downloads om je goed voor te bereiden!

Allereerst: kies een boek uit, dat je leuk vindt. Misschien heb je wel een favoriete schrijver of tekenaar of een onderwerp waar je graag over wilt vertellen. Kies daar dan het boek bij. Hou je heel erg van dieren? Dan zijn één van de Wist je dat? boeken erg leuk. Bij Wist je dat? Mollen zit zelfs een super leuk werkblad dat je op weg helpt om meer te weten te komen over mollen.

Ben je fan van de ruimtevaart? Dan zijn Ben Benieuwd en de Ruimtelus of We gaan naar de Maan aanraders voor je boekbespreking. Ook bij deze boeken zitten gratis werkbladen.

Voorbereiding van je boekpresentatie

amber-met-dracula-270.jpgHeb je een boek gekozen? Dan is het tijd voor de voorbereiding. Zet op papier wat je allemaal wilt vertellen. Of maak een PowerPointpresentatie met daarin de informatie die je wilt delen, net zoals Amber (9) heeft gedaan. Ze hield haar boekpresentatie in groep 6 over Dracula jacht op de vampier. ‘Ik mocht zelf weten over welk boek mijn presentatie ging. Ik vond dit een heel spannend boek, daarom heb ik het gekozen. Ik heb verteld over de uitgeverij, de schrijver, illustrator, vertaler en over het verhaal zelf. En ik heb een stukje voorgelezen’, vertelt Amber.

Tip: Bij Dracula jacht op de vampier zit een heel handig werkblad, waarmee je een boekbespreking kunt voorbereiden. En je downloadt gratis een app erbij waarin je een voorleesverhaal te horen krijgt.

En dan? Volg deze checklist en je bent er zo:

  • Laat het boek zien en vertel de titel van het boek.  Is het een goede titel? Past deze titel bij het verhaal?
  • Vertel wie de schrijver is van het boek en wie de tekeningen heeft gemaakt. Zoek er informatie bij. Zoek bijvoorbeeld uit waarom de schrijver dit boek heeft geschreven. En of hij/zij nog meer boeken heeft geschreven
  • Probeer te achterhalen wanneer het boek is gemaakt. (Dat staat meestal voorin het boek. Kijk bij ‘eerste druk’.)
  • Vertel waarom je juist dit boek hebt gekozen. Wat maakt dit boek voor jou bijzonder?
  • Vertel dan in je eigen woorden waar het boek over gaat
  • Vertel welke persoon in het verhaal jij erg leuk vond. Wat deed hij of zij?
  • Noem de hoofdpersonen van het verhaal en vertel iets over ze
  • Vertel of je het verhaal zelf zou willen meemaken? Waarom?
  • Lees een stukje voor uit het boek. Kies een bladzijde die je heel erg mooi vindt, of juist heel grappig. Zorg dat je deze bladzijde makkelijk kunt vinden, door er een boekenlegger of een blaadje tussen te doen
  • Tot slot kun je je klasgenoten vragen laten stellen over het boek. Jij bent de expert!

Veel succes met je boekbespreking! Heb je extra inspiratie nodig voor leuke boeken? Kijk dan eens op deze kinderboeken-pagina en je hebt zo een mooi boek dat bij jouw leeftijd en interesses past, gevonden.

Er zijn nog geen reacties.