Toneellezen: binnenkort 12 nieuwe boeken!

2 augustus 2019

Wat is toneellezen precies en wat kun je er thuis en in de klas mee doen? Toneellezen is een vorm van samen lezen. Er zijn twee lezers (of meer) die een rol van een personage op zich nemen en de teksten hardop voorlezen. Ze voeren eigenlijk een soort toneelstukje op, maar zonder podium en kostuums. 

'Toneellezen is een vorm van samen lezen'

Kinderen lezen om de beurt een stukje voor uit een toneelleesboek, zodat de anderen kunnen luisteren. Door voorlezen raken kinderen vertrouwd met allerlei verhaalsoorten en patronen en het vergroot hun woordenschat.

Toneelleesboek: De beste crossbaan ooit!

In De beste crossbaan ooit! lees je bijvoorbeeld samen over de avonturen van Sam en Roel. Ze wonen in een doodsaaie wijk. Gelukkig is er wel een crossbaan. Maar dan dreigt die te verdwijnen! Leuk om in de klas samen te lezen. Lees onderstaand fragment of bekijk de bladerversie om kennis te maken met de personages.

Josje en Roel weten niet hoe snel ze naar de crossbaan moeten gaan. Eenmaal daar zien ze dat die is veranderd in een modderpoel.
Roel: "Volgens mij kunnen we het vandaag wel schudden." 
Josje: "Hoe bedoel je?"

Dialogen en intonatie lezen

In de teksten in toneelleesboeken zie je vooral dialogen, zodat de lezers elkaar telkens afwisselen. Op deze manier zorgt toneellezen voor leesplezier en leer je lezen met intonatie. De verhalen zijn humoristisch, spannend en toegankelijk en ze zijn geschreven door ervaren scriptschrijvers. Zoals De honing en de honingin. Dan ben je een prinses. Of je bent juf. Doe maar gek!

 

Je inleven in 'jouw' personage

Met toneellezen leren kinderen niet alleen lezen, maar ook het inlevingsvermogen wordt aangesproken. Kinderen kunnen verschillende stemmetjes gebruiken bij de personages in het boek. Vertel ook hoe je met de leestekens omgaat. Pauzeren bij een komma, harder praten bij een uitroepteken: het maakt toneellezen nog leuker.  In de boeken vind je een instructiepagina en een overzicht van alle personages, zo kunnen kinderen zich extra goed inleveren in hun karakter.

Toneellezen: thuis en in de klas

Wanneer je thuis kinderen van verschillende leeftijden hebt, is toneellezen een leuke activiteit. De oudere kinderen kunnen de jongere helpen bij lastigere teksten. Als leerkracht kun je de kinderen voor de klas laten presenteren, zodat ze kunnen laten zien wat ze hebben geoefend.

Aan de slag!

Al zin om aan de slag te gaan met toneellezen?  Bij Zwijsen vind je voor elk AVI-niveau een toneelleesboek. Samen uitkiezen, snel bestellen en dan lekker samen lezen! Binnenkort (augustus / september 2019) komen er bovendien 12 nieuwe titels uit, dus hou de site in de gaten!

Er zijn nog geen reacties.