Toneellezen: nieuwe boeken!

30 augustus 2019

Ken jij de toneelleesboeken al? Deze boeken lees je met twee (of meer!) lezers die de rol van een personage op zich nemen en hardop voorlezen. Een soort toneelstukje, maar dan zonder kostuums en podium. Voor groep 6 t/m 8 zijn zes hele toffe nieuwe toneelleesboeken verschenen, waarmee je samen met je klas op avontuur gaat. Bekijk hier de nieuwste boeken! Je leest hier, hoe je dat nou eigenlijk doet, toneellezen.

'Toneellezen is een vorm van samen lezen'

Kinderen lezen om de beurt een stukje voor uit een toneelleesboek, zodat de anderen kunnen luisteren. Door voorlezen raken kinderen vertrouwd met allerlei verhaalsoorten en patronen en het vergroot hun woordenschat.

Toneelleesboek: De gruwelijke griezeltest

In De gruwelijke griezeltest lees je bijvoorbeeld over Meester Rombout die vindt dat Marianne op griezelcursus moet, want ze is overal bang voor. Vooral voor Schaduwloper. Benjamin vindt juist niks griezelig, want voor alles is een verklaring. Toch? Ze belanden in een spannend avontuur, waarin ze een gruwelijke griezeltest moeten afleggen. 

Lees onderstaand fragment of bekijk de bladerversie om kennis te maken met de personages.

Marianne: "Waarom heb je dat gevraagd? Ik wíl helemaal niet bij die Griezelbende horen! Ik begrijp niet dat jij dat wel wilt. Behalve Sebastiaan ken je die bendeleden niet eens. En die rare YouTubefilmpjes…"
Benjamin:  "Dan kun je leren griezelen, dat is toch juist mooi? En ik ben erbij om je te helpen. Ik heb expres gevraagd of we die griezeltesten samen mochten doen. Dat vonden ze goed."

Bekijk hieronder de bladerversie van het toneelleesboek De beste crossbaan ooit!:  

Dialogen en intonatie lezen

In de teksten in toneelleesboeken zie je vooral dialogen, zodat de lezers elkaar telkens afwisselen. Op deze manier zorgt toneellezen voor leesplezier en leer je lezen met intonatie. De verhalen zijn humoristisch, spannend en toegankelijk en ze zijn geschreven door ervaren scriptschrijvers. Zoals De Spiekfabriek. Dan ben je Esther. Of haar broer. Leef je uit!

Je inleven in 'jouw' personage

Met toneellezen leren kinderen niet alleen lezen, maar ook het inlevingsvermogen wordt aangesproken. Kinderen kunnen verschillende stemmetjes gebruiken bij de personages in het boek. Vertel ook hoe je met de leestekens omgaat. Pauzeren bij een komma, harder praten bij een uitroepteken: het maakt toneellezen nog leuker.  In de boeken vind je een instructiepagina en een overzicht van alle personages, zo kunnen kinderen zich extra goed inleveren in hun karakter.

Toneellezen: thuis en in de klas

Wanneer je thuis kinderen van verschillende leeftijden hebt, is toneellezen een leuke activiteit. De oudere kinderen kunnen de jongere helpen bij lastigere teksten. Als leerkracht kun je de kinderen voor de klas laten presenteren, zodat ze kunnen laten zien wat ze hebben geoefend.

Aan de slag!

Al zin om aan de slag te gaan met toneellezen?  Bij Zwijsen vind je voor elk AVI-niveau een toneelleesboek. Samen uitkiezen, snel bestellen en dan lekker samen lezen! 

Er zijn nog geen reacties.