Vrij lezen? Variatie is het sleutelwoord!

1 juni 2017

In 2019 komt een nieuwe versie van Estafette uit. En daar horen natuurlijk een heleboel nieuwe leesboeken bij. Zodat je leerlingen náást het methodelezen ook tijdens het vrij lezen precies het juiste boek kunnen vinden. De boeken bij Estafette Editie 3 zijn op dit moment in de maak. Anke Werker, segmentverantwoordelijke leesbevordering bij Zwijsen, vertelt er meer over én gunt je alvast een voorproefje van al dat moois.

Interview met Anke Werker, segmentverantwoordelijke leesbevordering bij Zwijsen

“Al jaren hebben we bij Zwijsen ervaring met het maken van aanvullende leesseries bij de methode Veilig leren lezen. We maken voor deze doelgroep boeken die precies aansluiten bij de interesses, belevingswereld en het leesniveau van beginnende lezers. En de kennis die we hiermee hebben opgedaan, zetten we nu in bij de ontwikkeling van aanvullende leesseries voor kinderen in groep 4 en hoger. Want ook zij verdienen boeken die op maat gemaakt zijn.

Op dit moment zijn we bezig met leesboeken bij de nieuwe versie van Estafette (die in 2019 gaat verschijnen). Zodat je leerlingen naast het methodelezen ook bij het vrij lezen precies de juiste boeken voor het juiste moment kunnen vinden. Vrij lezen gebeurt naast het werken met de materialen van een leesmethode, op een apart moment van de schooldag. Het gaat om boeken die ze echt wíllen lezen. Want dat leidt tot leesplezier en met leesplezier kweek je competente lezers voor het leven.

Leesbevordering

De materialen van een leesmethode als Estafette bieden aanknopingspunten om kinderen op weg te helpen bij het vrij lezen. Als leerkracht kun je er gebruik van maken bij het praten over leeservaringen en het aanbevelen van nieuwe boeken. Leesbevordering is immers de optelsom van leesbegrip, leesbeleving en leesplezier. Denk er bijvoorbeeld eens aan om andere boeken van de schrijver van het methodeleesboek aan te bevelen. Of kies een aantal boeken uit die over hetzelfde onderwerp gaan, of die door dezelfde illustrator zijn geïllustreerd. Boekpromotie ten top en allemaal eenvoudig te realiseren!

Geen lezer is hetzelfde, dat weten we allemaal. Het ene kind houdt van verhalende boeken, een ander van strips en weer een ander van informatieve boeken. Vandaar dat variatie het sleutelwoord is bij de Estafette leesseries. We maken boeken in alle soorten en maten: dikke leesboeken, moppenboeken, strips, versjesbundels, toneelleesverhalen, noem maar op. Zodat er voor ieder kind altijd een geschikt boek te vinden is.

Voorproefje

We zijn zo trots op al dat moois, dat we nu al, nog voor de zomervakantie, een klein tipje van de sluier willen oplichten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een versjesboek van Mees Kees-schrijver Mirjam Oldenhave, een informatief boek over het maken van boeken, nieuwe moppenboeken op AVI-niveau en prachtige AVI-strips voor in de middenbouw? Neem vast een kijkje in de strip van Rian Visser en illustrator Hugo van Look.”

Blader digitaal door Een ongelooflijke safari

De leesseries bij Estafette voor groep 4 en 5 zijn vanaf november 2017 leverbaar. Dé manier om je school- of klassenbieb lekker op te frissen én om alvast voor te sorteren op Estafette Editie 3.  Wil je op de hoogte blijven van Estafette Editie 3? Kijk dan hier.

Er zijn nog geen reacties.