Webinar: Hoe geef ik een les Estafette editie 3 in de bovenbouw?

15 april 2020

De nieuwe Estafette is technisch lezen mét begrip voor groep 4 t/m 8. In groep 4, 5 en 6 ligt het zwaartepunt op technisch lezen, in groep 7 en 8 kantelt dit en leggen we de nadruk op leesbegrip, studerend lezen en studievaardigheden. We bieden een uitdagend en motiverend bovenbouwpakket, waar je vanaf augustus 2020 mee kunt starten in groep 7 en 8.

Webinar gemist?

Het webinar werd uitgezonden op woensdag 15 april 2020. In dit webinar werd een basisles begrijpend lezen van Estafette editie 3 doorlopen, zoals je die geeft in groep 7 en 8. Je ziet de materialen, de software en in combinatie met onze toelichting krijg je een beeld hoe je met de methode werkt. Heb je dit webinar gemist? Dan kan je het hier terugkijken.

Webinar terugkijken

Kies vervolgens voor Inloggen of Registreren om het webinar te bekijken.

Inhoud webinar

We doorlopen een volledige basisles (leerkrachtgebonden) en geven je kort een inkijkje in hoe de vervolgles (zelfstandig) en de les studerend lezen eruit zouden zien. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Opbouw van de les
  • Instructie geven via de digibordsoftware
  • Behandelen van lesdoelen
  • Toepassen van modeling in je lessen
  • Regie houden op de interactie over de tekst
  • Oefensoftware voor school en thuis

Voor wie?

Leerkrachten groep 7 en/of 8, leescoördinatoren, intern begeleiders, bovenbouwcoördinatoren, directie

Presentatie door:

limke-manon.png

Limke Rolf (methodespecialist) en Manon Peerdeman (methodeadviseur)

14 reacties

Manon verkerk schreef op 12 maart om 22:13

Ik wil héél graag deelnemen. Helaas heb ik die dag en dat tijdstip een afspraak staan. Kan ik de webinar terugkijken?

webredactie Zwijsen schreef op 13 maart om 07:56

Ben je niet in de gelegenheid om een webinar te volgen tijdens de live uitzending, dan kan dit later alsnog. Onze webinars worden opgenomen en kun je altijd terugkijken. Meld je aan voor het webinar via de aanmeldbutton op de pagina van het webinar.

Na de dag van de uitzending ontvang je een terugkijklink waarmee je het webinar terug kunt kijken wanneer het jou uitkomt.

Monique schreef op 17 maart om 08:05

Kan ik mij als pabostudent ook aanmelden?

Antoinette schreef op 26 maart om 14:05

Ik heb interesse in de inhoud

sissie van den berg schreef op 26 maart om 14:06

Graag ontvang ik de webinar later.

webredactie Zwijsen schreef op 26 maart om 15:33

@Monique: iedereen kan zich aanmelden voor een webinar.
@Anoinette en Sissie: Zie reactie hierboven van Webredactie Zwijsen van 13 maart.

M. schreef op 28 maart om 02:20

Wat fijn dat er nu volgend schooljaar ook Estafette editie 3 eraan komt voor groep 7 en 8.
Maar is het noodzakelijk voor deze twee hoogste leerjaren om nog naast het aanbod van begrijpend lezen en studievaardigheden voortgezet technisch lezen aan te bieden?

webredactie Zwijsen schreef op 30 maart om 11:40

In de bovenbouw leggen we het zwaartepunt op begrijpend en studerend lezen. Want een gemiddelde leerling is dan functioneel geletterd, wat betekent dat ze AVI-E6 kunnen lezen. Wel is het zeker belangrijk om ook aandacht te hebben voor technisch lezen in groep 7 en 8. Want hoe beter ze kunnen automatiseren, hoe meer werkgeheugen er vrij komt voor begrijpend en studerend lezen. Het technisch lezen onderhouden we in de bovenbouw enerzijds met het lezen van allerlei teksten. Maar daarnaast bieden we ook in iedere les een paar minuten automatiseren aan. Waarbij we leerlingen ook kennis laten maken met nog moeilijkere en minder vaak voorkomende woorden waardoor ze toewerken naar AVI-M7-E7 en AVI-PLUS niveau.

Janneke Tambach schreef op 30 maart om 13:59

Ik wil graag de video presentatie zien.

webredactie Zwijsen schreef op 30 maart om 16:29

Ben je niet in de gelegenheid om een webinar te volgen tijdens de live uitzending, dan kan dit later alsnog. Onze webinars worden opgenomen en kun je altijd terugkijken. Meld je aan voor het webinar via de aanmeldbutton op de pagina van het webinar.

Na de dag van de uitzending ontvang je een terugkijklink waarmee je het webinar terug kunt kijken wanneer het jou uitkomt.

Rebekka Groenewegen schreef op 5 april om 08:58

Ik zou graag deel willen nemen aan jullie webinars, maar ik krijg een melding met de mededeling dat er geen plaatsen meer beschikbaar zijn.

Miranda Holterman schreef op 6 april om 09:36

Ik krijg de melding dat je je niet meer kan aanmelden voor het webinar. Kan ik wel de link krijgen om het terug te kijken?

webredactie Zwijsen schreef op 6 april om 15:34

@Rebekka en Miranda: Dank voor het melden! Gelukkig kon het maximum aantal deelnemers nog worden opgehoogd. Dus je kunt je weer aanmelden door op de aanmeldbutton te klikken. Meld je ook aan indien je het webinar later terug wilt kijken.

Baks schreef op 15 april om 17:18

Ik heb interesse om dit terug te kijken, omdat wij op school aan het oriënteren zijn voor een nieuwe methode.