Ontdek hoe leuk gezond eten kan zijn!

albert_heijn_2017_-_vierkant.pngDoe met je klas mee met het scholenprogramma ‘Ik eet het beter’! Schrijf je vóór 8 februari in, dan kan je nog meedoen met het voorjaarsprogramma 2020.

Het scholenprogramma ‘Ik eet het beter’ is ontwikkeld door Uitgeverij Zwijsen en Albert Heijn, ondersteund door het Voedingscentrum. De interactieve lessen van Ik eet het beter maken leerlingen in groep 5 t/m 8 op een speelse manier bewust van wat ze dagelijks eten en drinken. Leerlingen ervaren wat een gezonde leefstijl doet voor hun lijf én genieten met elkaar van gezonde en lekkere producten. Bij de lesprogramma’s krijgen de scholen namelijk een bijbehorend boodschappenpakket van Albert Heijn.

Kinderen krijgen inzicht in gezonde voedingskeuzes

‘Bij Albert Heijn vinden we gezondheid heel belangrijk. Daarom helpen we consumenten bij het maken van gezonde keuzes’, vertelt Paula Mulder, Manager Merk Communicatie bij Albert Heijn. ‘Albert Heijn vult dagelijks ruim 5,5 miljoen borden, een gigantisch aantal! Wij voelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid om ons land een stukje gezonder te maken. En daarmee starten we bij de kinderen. We willen kinderen inzicht geven in wat gezond leven betekent en hoe ze gezonde keuzes kunnen maken.’

Samen doen en samen beleven

Het begon allemaal met de KlasseLunch in 2006. Kinderen in groep 8 kregen uitleg over gezonde en duurzame keuzes, én genoten samen van een gezonde lunch in de klas. Inmiddels is Ik eet het beter uitgegroeid tot een compleet interactief scholenprogramma voor groep 5 tot en met 8. De lunch voor groep 8 is nog steeds onderdeel van het programma. Paula: ‘Wat goed is blijft. Maar we zijn altijd op zoek naar manieren om te verbeteren en vernieuwen. Zo hebben we recent – in samenwerking met stichting Voeding Leeft – een levensstijlprogramma voor groep 7 ontwikkeld: ‘Expeditie Lekker in je Vel’. Een week lang ervaren kinderen hoe het voor hen voelt gezond te eten en te drinken, voldoende te bewegen en te slapen en op tijd te ontspannen.’ Naast dit programma in maart is er een programma aan het begin van het schooljaar. In september kunnen scholen meedoen aan de Week van de Pauzehap.

Lesprogramma’s maart 2020

In maart gaat het voorjaarsprogramma weer van start, met de volgende onderdelen:

 • Groep 5: Stapel Gezond
  Voor groep 5 is er op donderdag 19 maart StapelGezond: Wat zitten er veel gezonde producten in die Schijf van Vijf! Voor ontbijt, lunch, avondeten, pauzehappen, drinken… Kinderen gaan vanaf groep 5 zelf keuzes maken. Spelenderwijs ontdekken de leerlingen waarom de Schijf van Vijf een handig hulpje voor hen is.
 • Groep 6: Over de Tong
  De leerlingen in groep 6 doen op donderdag 19 maart leuke, leerzame smaakproeven met Over de Tong. Zoet, zuur, zout, bitter: leerlingen weten deze smaken te onderscheiden door gezonde producten te proeven, te vergelijken en te combineren.
 • Groep 7: Expeditie Lekker in je Vel
  Met het programma Expeditie Lekker in je Vel gaat groep 7 een week lang, van maandag 13 t/m vrijdag 20 maart, de uitdaging aan om gezond te eten, genoeg te bewegen en op tijd te ontspannen. 
 • Groep 8: Klasselunch
  Voor groep 8 is er de KlasseLunch op 19 maart. Leerlingen leren bewuste keuzes te maken in wat ze dagelijks eten en drinken. Als afsluiting is er de gezellige, gezonde KlasseLunch.

Het lesmateriaal bestaat uit onder andere een handleiding voor de leerkracht, werkbladen voor de leerlingen, posters, proefkaarten en ondersteunende filmpjes. 

Hoe werkt het?

Schrijf je in via de site van ikeethetbeter.nl. Alle lesprogramma’s zijn gratis en inclusief boodschappenpakket. Alleen de handling- en verzendkosten van de gedrukte materialen worden in rekening gebracht. De productpakketten bij de lesprogramma’s kan je ophalen bij de Albert Heijn-winkel die je bij inschrijving hebt geselecteerd. Uiterlijk een week voor aanvang van de lesprogramma’s ontvang je per post de gedrukte lesmaterialen voor groep 5, 6, 7 en 8. Nog vragen? Kijk op de site van het programma voor meer informatie en om je in te schrijven. Meedoen voor het voorjaarsprogramma kan nog tot 8 februari, dus schrijf je snel in!

Voedingscentrum en Gezonde School

Zwijsen en Albert Heijn stellen het programma samen en verzorgen de materialen, met hulp van het Voedingscentrum. ‘We hebben overleg over vernieuwingen en ontwikkelingen op het gebied van voeding. De experts van het Voedingscentrum controleren ook of dat wat we maken past bij de adviezen van het Voedingscentrum’, legt Paula uit. ‘Als je op scholen iets wil doen met het thema gezond leven, dan moet je daar ook een autoriteit op het gebied van gezondheid bij betrekken.’ Ik eet het beter is een door de overheid geaccrediteerd programma: Gezonde School beveelt Ik eet het beter aan voor scholen die een Gezonde School willen worden. 

Een dikke 8

Maar liefst 398.000 leerlingen van groep 5 tot en met 8 deden het afgelopen schooljaar mee aan Ik eet het beter. Paula: ‘De inschrijving voor dit voorjaar loopt nog. We streven naar zo’n 9.000 deelnemende groepen. We realiseren ons dat leerkrachten het druk hebben en dat dit niet het enige initiatief is voor een gezonde levensstijl.’

‘Groot voordeel is dat onze lessen kant-en-klaar zijn. Het programma vraagt weinig voorbereiding, je kunt er zo mee aan de slag!’ 

Na elk programma vragen Zwijsen en Albert Heijn aan de deelnemende scholen wat ze van het programma vinden. Leerkrachten geven het programma een dikke 8. ‘Ze waarderen de inhoud van het programma en de boodschappenpakketten. Maar belangrijker nog: ze zien dat leerlingen bewuster bezig zijn met gezond eten en leven.’ En, besluit Paula, ‘daar gaat het ons uiteindelijk om.’

Schrijf je nu in!

Inschrijven voor het voorjaarsprogramma is mogelijk tot en met 7 februari.

Naar de inschrijfpagina

Reacties (0)

Geef een reactie

Jouw email wordt niet gepubliceerd.