Vragen & antwoorden thuislessen

Kijk bij onze veelgestelde vragen over de thuislessen hieronder of neem direct contact met de helpdesk op. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 17.30 uur, per mail of telefonisch op 013 583 88 88. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp: 06 24 88 54 59.

Software

We krijgen een foutmelding dat we geen geldige (thuis) licentie hebben.

 1. Is de licentie voor de leerlingsoftware aanwezig? Dit kun je controleren in https://licentieregie.zwijsen.nl/ (inloggen kan de leerkracht met zijn/haar Basispoortaccount) onder tabblad ‘licentieoverzicht'.
 2. Zijn de leerlingen gekoppeld aan de leerlingsoftware? Controleer dit in de Zwijsen Leerkrachtmodule > Programmabeheer > Leerlingen > Koppelingen > Kies de groep> Kies de methode > Staan hier vinkjes bij de leerlingsoftware?
 3. Is de optie thuissoftware aangevinkt?

*Bij VLL Kim en Schatkist 3 staat dit in Digiregie onder Leerlingsoftware > instellingen.

*Bij Estafette 3 staat dit in de leerkrachtsoftware/dashboard onder instellingen > oefeninstellingen.

*Bij de Zaakvakken dien je dit te koppelen via de Zwijsen Leerkrachtmodule onder programmabeheer > > Leerlingen > Koppelingen > Kies de groep> Kies de methode > Staan hier vinkjes bij de thuissoftware?

*Voor de overige methoden is dit niet nodig.

 

We hebben een licentie op de thuissoftware, maar hoe kunnen de leerlingen hier bij komen? We zien geen tegel.

De leerling koppelen aan het programma kan op de volgende manier:

 1. Log in via Basispoort
 2. Klik op lesmateriaal
 3. Scroll naar onderen en klik op de Zwijsen Leerkrachtmodule
 4. Kies in de witte balk voor programmabeheer
 5. Klik links onder leerlingen op koppelingen
 6. Kies de groep waar de leerling in zit.
 7. Kies de juiste methode. (Zie je de methode niet staan en zijn de algemene voorwaarden net geaccepteerd? Klik dan rechtsboven op de cijfercode onder uitloggen).
 8. Klik rechts op wijzigen

Hier kun je een vinkje zetten bij de juiste leerlingen voor de software onder de gewenste jaargroep, klik op opslaan en hierna is de leerling gekoppeld aan het programma.

Indien je een groep of leerling mist kan een beheerder deze importeren, zie onderstaande stappen.

 1. Ga naar de Zwijsen Leerkrachtmodule.
 2. Kies voor groepsbeheer
 3. Klik links op groepen
 4. Kies de juiste groep
 5. Kies onder de naam van de leerlingen voor 'Importeren meer leerlingen'
 6. Klik daarna op 'Alle leerlingen importeren'. De missende leerlingen moeten nu in het lijstje verschijnen.
 7. Daarna kun je de leerling koppelen aan het programma zoals beschreven in het kopje “leerlingen koppelen..”.
 8. Zie je de groep of leerling na bovenstaande stappen nog niet bij het koppelen? Klik dan op de cijfercode rechtsbovenin (onder uitloggen). De pagina wordt dan goed doorgeladen. Als het goed is komt de groep/leerling daarna tevoorschijn.

De leerkracht koppelen aan het programma kan op de volgende manier:

 1. Ga naar de Zwijsen Leerkrachtmodule (Basispoort - tabblad Lesmateriaal – scroll helemaal naar onderen - klik op Zwijsen Leerkrachtmodule)
 2. Kies in de witte balk voor programmabeheer.
 3. Klik links onder leerkrachten op koppelingen. (Als beheerder dien je de desbetreffende leerkracht te kiezen.)
 4. Klik rechts op "wijzigen".
 5. Hier kun je een vinkje zetten bij de software voor de jaargroep die je graag wilt gebruiken. Klik op opslaan en hierna is de leerkracht gekoppeld aan het programma.

Hoe kunnen we een gratis proeflicentie aanvragen?

Ga naar Licentieregie en bestel de software onder tabblad ‘Methode kiezen’ of neem contact op met onze klantenservice via telefoonnummer 013 583 8888.

Hebben jullie dit jaar al een proeflicentie gehad, stuur dan een mail naar klantenservice@zwijsen.nl

De beheerder van de online software op je school ontvangt een bevestigingsmail voor de bestelde software.

De beheerder regelt in de Zwijsen Leerkrachtmodule wie met de bestelde software mag werken.

Drie weken voor het verstrijken van de proefperiode ontvangen de besteller en de beheerder een servicemail. Via een link in dat bericht kan de proeflicentie worden omgezet naar een vaste licentie. Doe je dit niet, dan verloopt de proeflicentie aan het eind van de vastgestelde periode.

NB Een vaste licentie (abonnement) heeft betrekking op een schooljaar en wordt jaarlijks, per 1 augustus, stilzwijgend verlengd. Door het afnemen van een abonnement ga je akkoord met onze algemene voorwaarden digitale producten en online diensten.

Wat houdt de proefperiode in?

De proefperiode kent een looptijd van drie maanden. Vanwege het coronavirus loopt de proefperiode door tot aan het einde van dit schooljaar.  Je kunt een proeflicentie ook laten ingaan op een datum in de toekomst. Per programma kan je eenmaal gebruik maken van een proefperiode. Drie weken voor het verstrijken van de proefperiode ontvangen de besteller en de beheerder een servicemail. Via een link in dat bericht kan je de proeflicentie omzetten naar een vaste licentie.

Ben je niet tevreden? Dan hoef je niets te doen en verloopt de proeflicentie gewoon na de vastgestelde periode.

Hoe kan er thuis met de software gewerkt worden?

Thuis inloggen op software kunnen leerlingen via Basispoort: https://thuis.basispoort.nl.

Verdere informatie over thuis inloggen op schoolsoftware voor leerlingen lees je op info.basispoort.nl/Thuis-inlog-CORONA

Werkt je kind met de thuisversie van de leerlingsoftware Veilig leren lezen – kim-versie?

Werkt je kind met de thuisversie van de leerlingsoftware Schatkist editie 3?

Algemeen

Moeten we toetsen afnemen bij onze leerlingen?

In eerste instantie is het wel of niet toetsen een onderwerp dat op schoolniveau besproken moet worden, je zal er met je collega's een visie in moeten vinden.

Ons advies is om nu niet te toetsen, maar om aan de hand van het gemaakte werk goed te volgen of de leerlingen de leerstof begrijpen of ze nog extra uitleg/ hulp nodig hebben. Jij als leerkracht kan dan bepalen welke leerling nog extra hulp nodig heeft. Dus blijf goed in contact met je leerlingen en houd in beeld waar ze staan en waar ze extra hulp bij nodig hebben. Het belangrijkste is dat je leerlingen aan de gang blijven en met plezier blijven leren.

Hoe kunnen we onze leerlingen op afstand volgen?

Het is in deze tijd van het thuisonderwijs belangrijk om goed in contact te blijven met je leerlingen. Spreek bijvoorbeeld een vast moment op waarop je met ze videobelt. Laat ze van tevoren foto’s maken van wat ze gemaakt hebben en die naar je doorsturen. Dan kun je dit samen bespreken tijdens de video belafspraak. Heb je meteen ook een gevoel bij wat goed gaat en waar ze extra ondersteuning bij nodig hebben.

Laat je de leerlingen ook werken in de leerlingsoftware? In jouw eigen dashboard kun je zien welke leerlingen actief zijn geweest, dat geeft een gevoel bij of ze inderdaad iets doen. En bij verschillende methodes kun je ook nog op detailniveau per leerling zien wat ze dan precies gedaan hebben.

Veilig leren lezen

Komen de lessen van kern 1 tot en met 5 ook online te staan?

We gaan de basislessen van kernen 1 t/m 5 niet online plaatsen. Helaas is het voor ons niet mogelijk om alle kernen online beschikbaar te maken. We hebben gekozen voor de lessen waar nu de grootste groep scholen mee werkt.

We begrijpen dat dit erg vervelend is voor scholen die in eerdere kernen aan het werk zijn. Zwakkere leerlingen hebben zeker in deze tijd de hulp nodig van hun vertrouwde leerkracht, waardoor het niet aan te raden is om hen thuis zelfstandig met instructiefilmpjes aan de slag te laten gaan. De eigen leerkracht kan immers het beste inspelen op de specifieke behoefte van ieder kind.

Komen de lessen van kern 11 en kern afsluiting ook online te staan?

Kern 11 en Kern afsluiting komen voorlopig niet online te staan. Uiteraard houden we de situatie in de gaten en mochten de scholen langer dicht blijven, zullen we ons aanbod online lessen opnieuw bekijken.

Komen de integratielessen ook online te staan?

We hebben de ankerverhalen van kern 7 t/m 10 online staan, bij de eerste lesdag van elke kern. De overige onderdelen van de integratielessen komen niet online te staan. Integratielessen verliezen namelijk hun kracht als er geen echte interactie plaats kan vinden.

Komen ook pagina’s van de antwoordenboeken die bij de lessen horen online?

Nee die komen niet online. We vinden het juist in deze tijd van onderwijs op afstand belangrijk dat er regelmatig contact is tussen de leerkracht en de leerlingen. Door de leerling het gemaakte werk via een foto aan je te laten sturen, kun je het gemaakte werk juist samen bespreken.

Hoe gebruik ik de interactieve PDF-bestanden?

De interactieve PDF-bestanden kunnen geopend worden in Adobe Reader of in Google Docs.

Adobe Reader

Zowel op de laptop als op de tablet/Ipad kan er gebruik gemaakt worden van Adobe Reader. Dit is een gratis programma/ app waarmee de leerlingen alles kunnen doen wat van ze gevraagd wordt in het document. Na het invullen kan het document in dit geval opgeslagen worden onder een nieuwe naam (bijv. vll-k8-dag1-sanne) en doorgestuurd worden naar de leerkracht ter controle of simpelweg ter inzage. Voor Adobe Reader is geen licentie nodig.

Google Docs

Mocht Adobe Reader om een of andere reden niet haalbaar zijn, dan kan er zowel op de laptop als op de tablet/Ipad ook gewerkt worden in Google Docs. Na het uploaden van het PDF-bestand dient er dan gekozen te worden voor ‘Open with DocHub – PDF Sign and Edit’.

Gebruiksaanwijzing

Meer informatie over het gebruik van de invulbare PDF-bestanden vind je in deze korte handleiding

Estafette

De leerlingen krijgen in de leerlingsoftware van Estafette niet het juiste AVI-niveau te zien.

In Estafette 3 in de leerkrachtsoftware kun je onder instellingen > oefeningstellingen het AVI-niveau instellen.

In Estafette 2 kun je in de Zwijsen leerkrachtmodule onder Estafette > Instellingen aanpassen het AVI-niveau instellen.

Kan ik ook een Estafette editie 3 licentie nemen op de Oefensoftware voor groep 7-8?

De software voor de bovenbouw is nog niet beschikbaar, die komt in de zomer online. Je kunt in de bovenbouw wel gebruikmaken van de Leestrainer van Estafette editie 2. Hiermee kunnen leerlingen nu thuis zelf extra oefenen met technisch lezen. Hoe je de Leestrainer aan kunt vragen of kunt instellen voor thuisgebruik lees je hier: https://info.basispoort.nl/Thuis-inlog-CORONA

Komen ook pagina’s van de antwoordenboeken die bij de lessen horen online?

Nee die komen niet online. We vinden het juist in deze tijd van onderwijs op afstand belangrijk dat er regelmatig contact is tussen de leerkracht en de leerlingen. Door de leerling het gemaakte werk via een foto aan je te laten sturen, kun je het gemaakte werk juist samen bespreken.

Pennenstreken

Komen de lessen van schrijfboek 3B ook online te staan?

De lessen behorend bij schrijfboek 3B komen niet online te staan. Helaas is het voor ons niet mogelijk om alle lessen online beschikbaar te maken. We hebben gekozen voor de lessen waar nu de grootste groep scholen mee werkt.

Taal in beeld

Komen er instructiefilmpjes voor Taal in beeld online te staan?

Bij de lessen van blok 7 van Taal in beeld kun je korte uitlegfilmpjes vinden over wat je gaat leren in de les. Alle andere instructiefilmpjes bij taal komen niet online te staan. Helaas is het voor ons niet mogelijk om alle lessen online beschikbaar te maken.

Wizwijs

Komen er instructiefilmpjes voor Wizwijs online te staan?

Er komen geen instructiefilmpjes bij Wizwijs online te staan. Helaas is het voor ons niet mogelijk om alle lessen online beschikbaar te maken. Daarnaast is Wizwijs een methode waarbij je veel handelingsactiviteiten gebruikt en waarbij interactie met de kinderen erg belangrijk is. Dit is lastig om te realiseren met een filmpje. Gebruik daarom digitale samenwerkingsplatformen voor persoonlijke instructie.

Komen ook pagina’s van de antwoordenboeken die bij de lessen horen online?

Nee die komen niet online. We vinden het juist in deze tijd van onderwijs op afstand belangrijk dat er regelmatig contact is tussen de leerkracht en de leerlingen. Door de leerling het gemaakte werk via een foto aan je te laten sturen, kun je het gemaakte werk juist samen bespreken.

Schatkist

Waar kan ik het niveau instellen voor de leerlingsoftware van Schatkist 3?

De leerlingsoftware van Schatkist 3 is adaptief, zodoende is het niet mogelijk om het niveau voor de leerling in te stellen. Het niveau van de spelletjes past zich automatisch aan het niveau van de leerling aan.

De allereerste keer speelt de leerling het spel op het laagste niveau. Iedere keer na het uitspelen van een spel wordt het spelniveau van de leerling opnieuw berekend aan de hand van de laatste score. De leerling kan dan bijv. een niveau omhoog gaan, omlaag gaan, of op hetzelfde niveau blijven oefenen. De niveaus kunnen per categorie verschillen.