Interactief lezen
De leesboeken komen aan bod tijdens de routine ‘interactief lezen’. Deze routine is een samenspel van technisch lezen, leesbegrip en leesbeleving. Het accent in de leesboeken ligt op leesbegrip. Personages uit het ankerverhaal komen terug in de leesboeken, zodat er een perfecte aansluiting is met wat op dat moment in het anker centraal staat.
De leerlingen gaan samen met de leerkracht met teksten aan de slag. Met suggesties voor hardop denkuitingen doe je als leerkracht voor hoe je dit kunt aanpakken. Daarna is het de beurt aan de leerlingen zelf.
Leesboek basis en snuffel
Leerlingen die al over volledige letterkennis beschikken of meer uitdaging nodig hebben gaan aan de slag in het snuffelleesboek. Herkenbaar aan Snuffel op de omslag. Het eerste verhaal komt zowel in het leesboek basis als in het snuffelleesboek voor. De blauwe tekst wordt voorgelezen door de leerkracht, of door leerlingen die al over volledige letterkennis beschikken.
Je stelt een tekstgerichte leesvraag. In het voorbeeldboek is de leesvraag ‘Waarom zegt opa Toon ‘mis’ en opa Samir ‘raak’? De klas zoekt het antwoord door de teksten samen te lezen en te bespreken. Zo ervaren de leerlingen dat de inhoud van de tekst echt belangrijk is. Hierbij is de input van alle leerlingen van belang. Ze hebben elkaar dus echt nodig.
Nieuwsgierig geworden?
Scholen kunnen ons materiaal bekijken en uitproberen met de gratis zichtzending. Wil je weten welke investering nodig is voor Veilig leren lezen Zoem-versie? Kies dan voor het besteladvies. Je bestelt Veilig leren lezen Zoem-versie bij de schoolleverancier.