Hoe werkt het?

Speciaal ontwikkeld voor vluchtelingen

Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde samen met Henny Kuijt, coördinator taalklassen in Heerhugowaard, een speciaal schrijfboekje voor vluchtelingen, genaamd 12Start. 12Start sluit aan bij de schrijfmethode Pennenstreken van Uitgeverij Zwijsen. Henny: 'Het fijne van Pennenstreken is dat de focus ligt op leesbaar schrijven, en niet op het schoonschrijven. Maar de opdrachten pasten niet in de belevingswereld van de doelgroep. Voor jongeren van vijftien zijn de basisschoolopdrachten veel te kinderachtig. Bovendien werden er woorden gebruikt die hen te weinig zeggen.'

Samen met Marion van der Meulen, auteur van Pennenstreken, is toen het 12Start boekje ontwikkeld. Speciaal voor anderstaligen om het Nederlands blokschrift te leren. Naast het schrijfboek is er ook een antwoordenboek beschikbaar.

Hoe werkt 12Start

Kinderen kunnen zelfstandig in het schrijfboekje werken. Met behulp van QR-codes worden voorbeeldfilmpjes getoond die laten zien hoe de letters geschreven moeten worden. Het boekje kan ook heel goed thuis worden gebruikt. Bekijk de bladerversie: 

Als je het schrijven onderhoudt, zie je veel vooruitgang. In principe kun je in drie á vier weken het boekje uit hebben en kun je de Nederlandse letters met een vloeiende beweging schrijven. Maar let op: je moet dat wel blijven doen en oefenen.