Invoering

Ga je werken met Pennenstreken? Uit onderzoek blijkt dat een goede implementatie veel bijdraagt aan het succes van een methode. Dus bereid je goed voor en haal het beste uit Pennenstreken!

Starttraining op school

Met een praktijkgerichte starttraining van Zwijsen haal je het beste uit je educatief materiaal!

De training wordt verzorgd door een methodespecialist van Zwijsen Plus. 
Duur: 3 uur. 
Bestemd voor leerkrachten onderbouw of het hele schoolteam. 
Kosten: € 850,-.
Schrijf je in via dit aanvraagformulier.

Er zijn ook mogelijkheden om op stichtingsniveau afspraken te maken. Neem hiervoor contact op met Vincent Lammers (accountmanager stichtingen), v.lammers@zwijsen.nl of 013-583 88 76.

Begeleiding op maat

Werk je al wat langer met een methode van Zwijsen en ben je op zoek naar een verdiepingsslag? Of wil je nieuwe leerkrachten op weg helpen met de methode? Kies dan voor begeleiding op maat. De methodespecialisten van Zwijsen Plus helpen je graag verder.

Zij bespreken met jou heel specifiek de behoeften van de school. De vragen vanuit een team of directie zijn leidend, maar hebben altijd betrekking op een optimaal gebruik van de methode. Op basis hiervan bepalen we de duur en kosten van dit bezoek.

Tarief: 1 uur € 300,-, 1,5 uur € 400,- en 2 uur € 500,-. Dit is inclusief voorbereiding en reistijd.

Meer informatie of meteen een afspraak maken? 

Leerkrachtassistent

De Leerkrachtassistent is onmisbaar bij Pennenstreken. Via het menu loop je stapsgewijs door alle lesfasen heen. Je vindt er praktische aanwijzingen, maar je krijgt ook allerlei extra’s bovenop de papieren materialen. Zo kun je je lessen verrijken met letterfilmpjes, schrijfletterspellen, een uitleg- en spiekbord, motorische activiteiten en voorgeschreven antwoordbladen. Om alle mogelijkheden te bekijken, ga je via het vraagteken rechtsonder naar de opties ‘Schermuitleg’ en ‘Toelichting’.

Tips van leerkrachten

Wij hebben regelmatig contact met leerkrachten die werken met Pennenstreken. Een aantal leuke tips hebben we voor je op een rijtje gezet:

'Een element dat in mijn klas op veel enthousiasme van de kinderen kan rekenen, is de best gelukte letter in het zonnetje zetten. Mijn leerlingen bepalen zelf welke door hen geschreven letter een zonnetje verdient. Evalueren doe ik ook samen met de kinderen, om ze bewust te maken hoe een goed gelukte letter er uitziet. Dat kunnen ze dan meenemen in hun eigen werk.'

Juf Femke, Kindcentrum De Kameleon in Den Bosch

'Kinderen kunnen last krijgen van hun polsen en schouders wanneer zij geen goede pengreep hebben. Het belangrijkst is dat de beweging vanuit de vingers komt en niet vanuit de pols. Gelukkig kun je die motoriek heel simpel leren. Niet door veel te oefenen, maar door kinderen lekker te laten spelen. Bijvoorbeeld in de bouwhoek, door te knutselen of kralen te rijgen. Daarmee stimuleer je de motoriek van kleuters.'

Marion van der Meulen, auteur Pennenstreken

'In mijn klas zorg ik altijd voor de nodige ontspanning. Leren is namelijk een inspannende bezigheid. Om de spieren even lekker los te laten, kun je allerlei oefeningen doen. In de Leerkrachtassistent van Pennenstreken zit een aantal ontspanningsoefeningen. Kijk maar! Tip: probeer de oefeningen een leuke naam te geven, dat onthouden je leerlingen beter. Bij ons is ‘Gewichtheffen’ de term om een rek- en strekoefening aan te kondigen.'

Maria, invalleerkracht regio Zuid

Referentiescholen

Vind je het prettig om eens te praten met een andere school die Pennenstreken gebruikt? Onze referentiescholen staan je graag te woord.

Op de hoogte blijven

  • Schrijf je in voor het Zwijsen Schooljournaal en ontvang elke maand inspirerend nieuws over het onderwijs, methodenieuws over Pennenstreken en andere methoden van Zwijsen (je kunt zelf aangeven wat je wilt ontvangen). 
  • In de Leerkrachtassistent vind je alle oefenstof die nodig is om goede instructie en begeleiding te bieden. Ook vind je er doelgerichte uitlegfilmpjes, interactieve oefeningen voor het digibord en tools die je helpen bij het geven van instructie, zoals een uitlegbord en een pennentool.