Invoering

Ga je werken met Schatkist? Uit onderzoek blijkt dat een goede implementatie veel bijdraagt aan het succes van werken met nieuwe materialen. Dus bereid je goed voor en haal het beste uit Schatkist editie 3.

Starttrainingen

Met een praktijkgerichte starttraining van Zwijsen haal je het beste uit je educatief materiaal! Je hebt voor Schatkist de keuze uit verschillende soorten starttrainingen, gevalideerd door Lerarenregister:

1) E-learning Starten met Schatkist

De e-learning volg je zelfstandig op een computer, tablet of laptop. Deze online training duurt 3 uur en volg je wanneer het jou uitkomt. Start je met Schatkist, dan is de e-learning gratis.

Lees meer over de e-learning

2) Starttraining op jouw school

De starttraining op school volg je samen met leerkrachten in de kleuterklassen. Deze persoonlijke en interactieve training wordt verzorgd door een methodespecialist van Zwijsen Plus. De kosten bedragen € 850,- voor 3 uur training. Voor afspraken op stichtingsniveau kun je contact opnemen met Vincent Lammers (accountmanager stichtingen), v.lammers@zwijsen.nl of 013-583 88 76.

Meer informatie of meteen een afspraak maken?

3) Starttraining op locaties in heel Nederland (alleen in september en oktober)

De starttraining op locatie volg je samen met leerkrachten van verschillende scholen. Deze persoonlijke en interactieve training wordt op woensdag- of vrijdagmiddag gegeven door een methodespecialist van Zwijsen Plus. De training duurt 3 uur en kost €175,- per leerkracht.

Aanmelden voor 2018 is helaas niet langer mogelijk. Data en locaties voor 2019 komen t.z.t. beschikbaar op deze site.

4)  Implementatietraject door scholingspartners

Geef je de voorkeur aan een implementatietraject? Neem dan rechtstreeks contact op met een van onze erkende scholingspartners.

Begeleiding op maat

Werk je al wat langer met een methode van Zwijsen en ben je op zoek naar een verdiepingsslag? Of wil je nieuwe leerkrachten op weg helpen met de methode? Kies dan voor begeleiding op maat. De methodespecialisten van Zwijsen Plus helpen je graag verder.

Zij bespreken met jou heel specifiek de behoeften van de school. De vragen vanuit een team of directie zijn leidend, maar hebben altijd betrekking op een optimaal gebruik van de methode. Op basis hiervan bepalen we de duur en kosten van dit bezoek.

Tarief: 1 uur € 300,-, 1,5 uur € 400,- en 2 uur € 500,-. Dit is inclusief voorbereiding en reistijd.

Meer informatie of meteen een afspraak maken?

Tips van leerkrachten

Wij hebben regelmatig contact met leerkrachten die werken met Schatkist. Een aantal leuke tips hebben we voor je op een rijtje gezet:

'Bij het thema 'Eten en drinken' hadden we een heus restaurant gemaakt in de klas, compleet met recepten en een menukaart. Je hoorde de kinderen ook de hele tijd die woorden gebruiken en dat is leuk, het is écht een uitbreiding van hun woordenschat. Dat doe je bijvoorbeeld ook met de woordkaarten. Zo ben je tastbaar en op een levendige manier bezig nieuwe woorden te leren aan de kinderen.'

'Voor de kleuters die al kunnen lezen, hebben we de boekjes Hé, ik lees! en de Kleuters Samenleesboeken. We beginnen elke dag met een kwartier zelfstandig lezen. Kinderen die nog niet kunnen lezen, krijgen de opdracht om een letter te zoeken in het boekje.'

Heleen Dekker, leerkracht groep 2, kindcentrum Oranje-Nassau in Papendrecht

'Ik kies elke dag twee kinderen uit die iets speciaals mogen doen. Bijvoorbeeld omdat ze de dag ervoor zo hun best hebben gedaan. Ze mogen dan Pompom vasthouden, kaartjes neerleggen of de schatkist open en dichtdoen en er spullen in doen en de kist weer op slot doen met een code. Dat vinden ze heel leuk om te doen.'

'Ook laat ik de kinderen de letters voelen. Vroeger deed ik dat met schuurpapier dat ik in de vorm van een letter had uitgeknipt, maar bij de schatkistkaarten zitten al gewoon kaarten met voelletters. Heel handig!'

'In Digiregie staan ouderbrieven klaar. Daarin staat kant-en-klaar beschreven waar je in de klas mee bezig bent. En wat je extra doet, voeg je toe aan de brief. Ik stuur de brief in de eerste week van een thema, dan weten ouders gelijk waar hun kinderen de komende vier weken mee bezig zijn op school.'

Yvonne Schreuder van OBS De Touwladder in Kaatsheuvel

Tip: Yvonne maakte een aantal prachtige fotoalbums van het werken met Schatkist, bijvoorbeeld bij het anker Gezondheid. Bekijk de foto’s.

'Schatkist biedt mij een aantal routines en handvatten die me helpen om de kinderen bewuster te maken van wat ze allemaal ontdekt en geleerd hebben in de klas. Een van deze hulpmiddelen is de ankerflap. Dit is een grote flap waarbij het zoeken naar antwoorden op leervragen centraal staat.'

Anke Janssen-Tacken, leerkracht groep 1 en 2, BS de Schakel in Broekhuizenvorst 

Lees de blog van juf Anke

'Mijn dochter is stapelgek op Pompom en daardoor valt het tijdschrift Rompompom automatisch in goede aarde. Hartstikke leuk en leerzaam! Rompompom sluit volledig aan bij Schatkist en staat vol verhaaltjes, cijfer- en letterpuzzels, dierenposters en kleuropdrachten. Ook leuk trouwens om iemand cadeau te geven!'

Moeder van Anna, groep 1

'Schatkist heeft een leuk en gevarieerd aanbod van ankers ontwikkeld, maar je kunt ook zelf eenvoudig activiteiten toevoegen aan een anker of een eigen thema maken. Dit deden wij toen we in een bepaalde periode op de hele school aan hetzelfde thema werkten. In Digiregie is dat heel makkelijk te organiseren.'

Maria, invalleerkracht regio Zuid

Referentiescholen

Vind je het prettig om eens te praten met een andere school die Schatkist editie 3 gebruikt? Onze referentiescholen staan je graag te woord.

Op de hoogte blijven

  • Schrijf je in voor het Zwijsen Schooljournaal en ontvang elke maand inspirerend nieuws over het onderwijs, nieuws over Schatkist editie 3 en andere methoden van Zwijsen (je kunt zelf aangeven wat je wilt ontvangen). 
  • In Digiregie vind je allerlei tools om je onderwijs zo goed mogelijk te organiseren, zoals een jaarplanning , (extra) materialen, ouderbrieven, leerlingoverzichten en nog veel meer!

Onze erkende scholingspartners

Geef je de voorkeur aan een starttraining met implementatietraject? Neem dan rechtstreeks contact op met een van onze erkende scholingspartners. Op het kaartje hieronder vind je er altijd een bij jou in de buurt. (Tip: via het rechthoekje in de rechterbovenhoek van de kaart kan je de kaart op groot formaat bekijken. Het is dan eenvoudiger om te zoeken naar een scholingspartner bij jou in de buurt.)  

Erkende scholingspartners Schatkist: