Invoeren van Veilig leren lezen

Ga je werken met Veilig leren lezen? Uit onderzoek blijkt dat een goede implementatie veel bijdraagt aan het succes van een methode. Dus bereid je goed voor en haal het beste uit Veilig leren lezen kim-versie.

Starttrainingen

Met een praktijkgerichte starttraining van Zwijsen haal je het beste uit je educatief materiaal! Je hebt voor Veilig leren lezen de keuze uit verschillende soorten starttrainingen, gevalideerd door Lerarenregister:

1) E-learning Starten met Veilig leren lezen

De e-learning volg je zelfstandig op een computer, tablet of laptop. Deze online training duurt 3 uur en volg je wanneer het jou uitkomt. Lees meer over de e-learning

2) Starttraining op school

De starttraining op school volg je samen met leerkrachten in de onderbouw of het hele schoolteam. Deze persoonlijke en interactieve training wordt verzorgd door een methodespecialist van Zwijsen Plus. De kosten bedragen € 850,- voor 3 uur training.  Voor afspraken op stichtingsniveau kun je contact opnemen met Vincent Lammers (accountmanager stichtingen), v.lammers@zwijsen.nl of 013-583 88 76.

Meer informatie of meteen een afspraak maken?

3) Starttraining op locaties in heel Nederland (alleen in september en oktober)

De starttraining op locatie volg je samen met leerkrachten van verschillende scholen. Deze persoonlijke en interactieve training wordt op woensdag- of vrijdagmiddag gegeven door een methodespecialist van Zwijsen Plus. De training duurt 3 uur en kost €175,- per leerkracht.

Bekijk data en locaties voor 2018 en meld je aan

4)  Implementatietraject door scholingspartners

Geef je de voorkeur aan een implementatietraject? Neem dan rechtstreeks contact op met een van onze erkende scholingspartners.

‘Bij aanvang hebben we een starttraining gevolgd voor het werken met de nieuwe versie van Veilig leren lezen. Dat was fijn, alles werd weer even op een rij gezet en dat werkte verhelderend.’

Jeanette van der Wielen van bs De Bolderik in Hank

Begeleiding op maat

Werk je al wat langer met Veilig leren lezen en ben je op zoek naar een verdiepingsslag? Of wil je nieuwe leerkrachten op weg helpen met de methode? Kies dan voor begeleiding op maat. De methodespecialisten van Zwijsen Plus bespreken met jou heel specifiek de behoeften van de school. Op basis hiervan bepalen we de duur en de kosten van dit bezoek.

Tarief: 1 uur € 300,-, 1,5 uur € 400,- en 2 uur € 500,-. Dit is inclusief voorbereiding en reistijd.

Meer informatie of meteen een afspraak maken?

Tips van leerkrachten

Wij hebben regelmatig contact met leerkrachten die werken met Veilig leren lezen. Een aantal leuke tips hebben we voor je op een rijtje gezet:

'Elke week bedenk ik een circuit waarbij de kinderen leren zelfstandig te werken en in groepjes elkaar helpen. Hier komen lees-, reken-, schrijf- en knutselactiviteiten aan bod en de materialen van Veilig leren lezen kan ik daar goed inzetten. Bijvoorbeeld de letterdoos, Veilig gespeld, oefenvormen met Veilig & vlot en het computerprogramma voor de leerlingen.'

'Ik oefen ook met presenteren voor de klas. Goede lezers mogen dan in eigen woorden vertellen wat ze hebben gelezen en welke opdrachten ze hebben gemaakt. Aan de basisgroep vraag ik om de woorden of zinnen voor te lezen die ze met behulp van de letterdoos hebben gemaakt. Of ze mogen een bladzijde uit het leesboek voorlezen als ze die goed hebben geoefend. Hier daag je ze echt mee uit!'

Sofie Baeten, leerkracht De Kriebel in Deurne (Antwerpen)

'Ik maak veel gebruik van Digiregie, het online observatie-, registratie-, en planningsprogramma van Veilig leren lezen. Daarin heb ik alle letterkennis per leerling ingevoerd. Het vergt de nodige observatie per kind, maar ik heb er ook veel steun aan. Omdat je precies weet op welk niveau elke leerling zich bevindt. Wat beheerst een kind al wel en wat niet? Aan wie moet ik extra uitleg geven en wie kan al wat meer aan?'

Carla Vanderhaeghe, leerkracht De Lisblomme in Lissewege (België)

'Wij werken ook veel met de thuisopdrachten. Die zijn anders dan de opdrachten die ze in de klas maken. Ouders krijgen via hun mail een link van Zwijsen om met de software te werken. Zo kunnen ze zien hoe hun kind scoort op de thuisopdrachten. 
Wat ook de ouderbetrokkenheid stimuleert, is de ouderbrief. Hierin staat met welke kern we bezig zijn, welke letters we gaan leren en tips voor wat ouders thuis kunnen doen aan lezen en leesbevordering.' 

Olga Hock en José van Eerden, leerkrachten De Molenwiek in Haarlem

'De samenhang tussen Digiregie, Leerkrachtassistent en de leerlingoefensoftware vind ik heel goed. Met één druk op de knop heb je de zaken op elkaar afgestemd. Zowel je instructie als wat je de kinderen aanbiedt met de oefensoftware. Door die synchronisatie kan je de kinderen op maat opdrachten aanbieden.'

Karen Stoopen, leerkracht KBS Laurentius in Breda
 

Referentiescholen

Vind je het prettig om eens te praten met een andere school die Veilig leren lezen kim-versie gebruikt? Onze referentiescholen staan je graag te woord.

Op de hoogte blijven

  • Schrijf je in voor het Zwijsen Schooljournaal en ontvang elke maand inspirerend nieuws over het onderwijs, methodenieuws over Veilig leren lezen kim-versie en andere methoden van Zwijsen (je kunt zelf aangeven wat je wilt ontvangen).
  • In Digiregie vind je bij elke kern een nieuwe checklist. Handig ter voorbereiding van de lessen! Bovendien vind je er interessante artikelen, naslagwerken en extra materiaal.
  • Sluit je aan bij de Facebookgroep van Veilig leren lezen kim-versie. Hier kun je ervaringen delen en tips uitwisselen.

Onze erkende scholingspartners

Op het kaartje hieronder vind je onze erkende scholingspartners. Tip: via het rechthoekje in de rechterbovenhoek van de kaart kun je de kaart op groot formaat bekijken. Het is dan eenvoudiger om te zoeken naar een scholingspartner bij jou in de buurt. 

Erkende scholingspartners Veilig leren lezen: