Training bij Veilig leren lezen kim-versie

Ga je voor het eerst werken met Veilig leren lezen óf werk je juist al langer met deze methode en ben je op zoek naar een extra verdiepingsslag? Bekijk dan ons trainingsaanbod om zo het beste uit Veilig leren lezen te halen.

Trainingen

Met een praktijkgerichte training van Zwijsen haal je het beste uit je educatief materiaal! Je hebt voor Veilig leren lezen de keuze uit verschillende soorten trainingen, gevalideerd voor het Lerarenportfolio.

1) Trainingspakket

Begin je het schooljaar voor het eerst met Veilig leren lezen? Kies dan voor het trainingspakket. Met dit trainingspakket krijg je:

 • Een e-learning
 • Een training aan het begin van het schooljaar voor een optimale start (duur: 2 uur)
 • Een gepersonaliseerde vervolgtraining gedurende het schooljaar voor al je gebruikersvragen en meer diepgang (duur: 2 uur). 
  De inhoud van deze training bepaal je helemaal zelf. Je kunt een onderwerp aandragen of de training opbouwen uit de diverse verdiepende modules

Dit trainingspakket volg je samen met je collega’s van groep 3 en natuurlijk zijn ook IB-ers welkom. Deze persoonlijke en interactieve training wordt verzorgd door een methodespecialist van Zwijsen. De e-learning is te bekijken op je eigen tempo, zowel op school als thuis en wanneer het jouw het beste uitkomt. De kosten voor het hele trainingspakket bedragen €995,- (inclusief reis- en voorbereidingskosten en BTW).

Voor afspraken op stichtingsniveau kun je contact opnemen met Vincent Lammers (Key Accountmanager Stichtingen), v.lammers@zwijsen.nl of 013-583 88 76.

Meer informatie of meteen een afspraak maken?

 2) E-learning: Starten met Veilig leren lezen

Begin je als leerkracht met een nieuwe methode óf val je in voor een andere leerkracht? Volg onze e-learning en zorg voor een goede start met deze methode. De e-learning volg je zelfstandig op een computer, tablet of laptop, waar en wanneer het je het beste uitkomt. Deze online training duurt in totaal 3 uur. Wil je op een later moment iets terugkijken? Dat kan. De e-learning heb je het gehele schooljaar tot je beschikking.

Lees meer over de e-learning

3) Training

Kies je liever niet voor een pakket, maar wil je wel vragen stellen over de methode, meer informatie rondom een specifiek onderwerp of juist een extra verdiepingsslag maken wanneer je al langer met een methode werkt? Dat kan met een losse training. Een training duurt 2 uur en wordt verzorgd door de methodespecialisten van Zwijsen. De inhoud van deze interactieve training bepaal je helemaal zelf. Je kunt namelijk zelf een onderwerp aandragen of de training opbouwen uit de diverse verdiepende modules die Zwijsen aanbiedt. Neem contact met ons op om je wensen en behoeften te bespreken. We helpen je graag verder.
De kosten voor een training zijn €600,-. (inclusief reis- en voorbereidingskosten en BTW)

Meer informatie of meteen een afspraak maken?

Keuzemodules

Bij Veilig leren lezen kun je je eigen training samenstellen. Je hebt de keuze uit maar liefst negen verdiepende modules: 

 1. Blokschrift of verbonden schrift (45 min.)
 2. Hulp aan risicolezers (45 min.)
 3. Woordenschat (45 min.)
 4. Boekenpret (45 min.)
 5. Flexibel omgaan met lestypen (45 min.)
 6. Spelend en bewegend leren (45 min.)
 7. Wat verandert er na kern 6? (30 min.)
 8. Hoe haal ik meer uit de leerlingsoftware? (45 min.)
 9. Begrijpend lezen (30 min.)

Wat je leert per module, lees je hieronder.

1) Blokschrift of verbonden schrift (45 min.)

Ook in deze digitale samenleving mag leren schrijven niet ontbreken in het onderwijs. In deze module leggen we uit waarom leren schrijven erg belangrijk is en blijft. De voor- en nadelen van verbonden schrift en blokschrift komen daarbij uitgebreid aan bod.

2) Hulp aan risicolezers (45 min.)

Het is belangrijk om direct vanaf de start de aanpak voor risicolezers te intensiveren om de achterstand zo klein mogelijk te houden. Maar hoe pak je dat aan? En waar leg je de accenten? In deze module verkennen we de extra ondersteuningsmogelijkheden vanuit de sterke automatiseerlijn in Veilig leren lezen kim-versie. Daarbij worden veel praktijkvoorbeelden en handvatten voor de extra stertijd aangereikt.

3) Woordenschat (45 min.)

Hoe kun je op een effectieve manier woordenschat aanbieden aan je groep? In deze module krijg je duidelijke handvatten aangereikt en laten we zien hoe je de leerkrachtassistent en de leerlingsoftware kunt inzetten om de woordenschat van leerlingen uit te breiden.

4) Boekenpret (45 min.)

Er zijn boeken voor lezers, voor doeners, voor dichters, moppentappers en zwijmelaars… Boeken voor iedereen! Maar hoe krijg je al jouw leerlingen verslaafd aan boeken? In deze module maak je kennis met diverse mogelijkheden om boeken te presenteren. Daarnaast leer je hoe je eenvoudig het juiste boek kiest voor iedere gelegenheid en voor iedere lezer. Zodat je kinderen aan het lezen krijgt én houdt.

5) Flexibel omgaan met lestypen (45 min.)

Hoe krijg ik alle lessen in de beschikbare tijd gepland en creëer ik toch meer ruimte in het rooster? Op dit soort vragen zoeken we samen met jou een antwoord. Zo krijg je verschillende ideeën aangereikt die je helpen met het plannen en organiseren van al je basislessen en integratielessen. En met het maken van de juiste keuzes.

6) Spelend en bewegend leren (45 min.)

In deze module leer je hoe je de betrokkenheid en motivatie bij kinderen stimuleert door gebruik te maken van spelend en bewegend leren tijdens de leeslessen. Daarbij laten we zien welke (bestaande) materialen je kunt inzetten en ga je zelf ook actief aan de slag met deze werkvormen.

7) Wat verandert er na kern 6? (30 min.)

Alle letters zijn aangeleerd. En nu? In deze module krijg je een kort overzicht wat de verschillen in materiaal en lessen zijn vanaf kern 7 tot afsluiting. Daarmee ben je goed voorbereid op de overstap naar het verkennen van nieuwe woordtypen en automatiseren van bekende woordtypen.

8) Hoe haal ik meer uit de leerlingsoftware? (45 min.)

Software speelt een belangrijke rol in Veilig leren lezen kimversie. Maar wat oefenen de leerlingen precies in de Speeltuin, de Dierentuin, de Bieb en Leesturbo? Hoe houd je overzicht en hoe kun je aan de hand van de groeps- en leerlingoverzichten meer differentiëren met de software op school en thuis? Ontdek het in deze module. 

9) Begrijpend lezen (30 min.)

Onderzoek maakt duidelijk dat technisch lezen en begrijpend lezen sterk aan elkaar verbonden zijn, maar beter niet in één leerlijn aangeboden kunnen worden. Hoe zit begrijpend lezen in de Veilig leren lezen kim-versie verweven, wat komt aan bod vanaf kern 6 en welke aanvullende differentiatiemateriaal voor zelfstandig werken kun je inzetten? Het komt allemaal aan in bod in de module ‘Begrijpend lezen’. 

4) Implementatietraject door scholingspartners

Geef je de voorkeur aan een implementatietraject? Neem dan rechtstreeks contact op met een van onze erkende scholingspartners.

Op de hoogte blijven

Onze erkende scholingspartners

Onderstaande trainers kun je ook benaderen voor een training voor Veilig leren lezen kim-versie. Deze trainers zijn geschoold door Uitgeverij Zwijsen.

Op het kaartje hieronder vind je onze erkende scholingspartners. Tip: via het rechthoekje in de rechterbovenhoek van de kaart kun je de kaart op groot formaat bekijken. Het is dan eenvoudiger om te zoeken naar een scholingspartner bij jou in de buurt. 

Erkende scholingspartners Veilig leren lezen: