
Tips voor thuisonderwijs met Estafette
voor leerkrachten van groep 4 t/m 8
Zoals je hebt gehoord blijven de scholen langer dicht, in ieder geval tot 25 januari. We willen je graag ondersteunen bij het geven van thuisonderwijs voor het vak lezen. Hieronder vind je praktische tips om het thuisonderwijs met Estafette editie 2 én editie 3 zo goed mogelijk vorm te geven.
Algemene tips
De lockdown is nu aangekondigd voor de periode van 16 december ‘20 tot en met minimaal 25 januari ’21.
- Laat leerlingen doorwerken in het materiaal waarin zij nu werken.
- Laat leerlingen thuis in Vloeiend & vlot oefenen.
- Maak voor de leerlingen een huiswerkschema waarop je vermeldt wat ze welke dag moeten doen.
- Plan met (groepjes) leerlingen een paar keer per week een Zoom of Teams-afspraak in. Op deze manier kun je contact houden met de leerlingen. Ook kun je leerlingen tijdens deze momenten vragen naar hun vorderingen en leerlingen zo nodig motiveren om de teksten te lezen en de oefeningen in het werkboek te doen.
- Gebruik de Leerkrachtsoftware, ook bij het geven van lessen op afstand. Tijdens een Zoom- of Teamafspraak met (groepjes) leerlingen kun je jouw scherm delen en zo gericht onderwijs geven! Heb je nog geen licentie op de Leerkrachtsoftware? Vraag een gratis proeflicentie aan voor drie maanden.
- Zet de Oefensoftware in voor thuis tijdens de lockdown!
De Oefensoftware kun je heel goed inzetten voor extra oefening! Leerlingen kunnen die zowel op school als thuis gebruiken en jij als leerkracht hebt inzicht in wat ze doen en hoe het gaat. De Oefensoftware omvat onder andere:
– het lezen van teksten uit de omnibus
– op interactieve wijze lezen met vloeiend & vlot
– intonatie lezen met het onderdeel ‘Kruip in de huid van…’
In de Oefensoftware staan ook instructiefilmpjes. En leerlingen kunnen allerlei zaken zelf instellen, zoals het lettertype en leestempo.
Heb je al een licentie op de Oefensoftware? Controleer of de instellingen zo staan dat je leerlingen er ook thuis mee aan de slag kunnen. De handleiding hiervoor staat in het dashboard onder ‘materialen’ en dan ‘algemene handleiding’.
Heb je nog geen licentie op de Oefensoftware? Vraag een gratis proeflicentie aan. Deze stopt automatisch na drie maanden.
Neem na terugkomst op school (zoals het er nu uitziet op zijn vroegst 25 januari) in de week erna de Cito-toetsen af.
Tips voor leesonderwijs met Estafette editie 3
Groep 4, 5 en 6
- Zorg ervoor dat de leerlingen de omnibus, vloeiend & vlot en het werkboek thuis hebben.
- Maak voor de leerlingen een huiswerkschema waarop je vermeldt welke teksten uit de omnibus gelezen moeten worden en welke pagina’s uit het werkboek geoefend moeten worden. Vermeld hierbij ook het doorlopende verhaal in de omnibus!
- Plan met (groepjes) leerlingen een paar keer per week een Zoom of Teams-afspraak in. Bespreek tijdens dit moment de lessen die de leerlingen gemaakt hebben/ aan het maken zijn, zodat zij hun vragen aan u kunnen stellen en u hen kunt motiveren door te blijven oefenen!
- Zorg voor toegang tot de Oefensoftware.
- Om het lezen te blijven stimuleren: probeer het zo te regelen dat elke leerling thuis ook een vrij-leesboek heeft, bijvoorbeeld uit de klas of schoolbieb!
- Grote kans dat je de pakketten M4B, M5B of M6B aan het afronden bent. Eigenlijk zou je hierna eerst de Cito-toetsen afnemen. Dat is nu niet mogelijk. Die toetsen neem je pas af een week na terugkomt op school. Dat je de toets wellicht wat later dan normaal afneemt is niet erg. Je kunt gewoon starten met het E-deel. Let op: wel even nieuwe materiaalpakketjes maken die de leerlingen af kunnen komen halen.
Voor groep 4, 5 en 6 lesinstructies uit het E-pakket online
Vind je het lastig om online instructies te geven via bijvoorbeeld Zoom of Teams? Dan hebben we misschien nog een handige tip. Laat je leerlingen dan starten met de B-pakketten van de E-delen. Hier hebben we de instructies van de basislessen van opgenomen (de oneven lessen). Let op: in die opgenomen lessen gaat het wel alleen over technisch lezen, voor begrijpend lezen is interactie heel belangrijk.
Groep 7 en 8
- Zorg ervoor dat de leerlingen het leeswerkboek, de omnibus en vloeiend & vlot thuis hebben. Heb je niet voldoende exemplaren van Vloeiend & vlot, geef dan de beschikbare boekjes mee aan leerlingen die het functioneel geletterdheidsniveau E6 nog niet hebben behaald.
- Geef de leerlingen in de jaargroepen 7 en 8 een huiswerkschema per week mee, waarop je vermeldt welke pagina’s uit het leeswerkboek gemaakt moeten worden.
- Plan met (groepjes) leerlingen een paar keer per week een Zoom of Teams-afspraak in. Bespreek tijdens dit moment de les die de leerlingen gemaakt hebben/ aan het maken zijn, zodat zij hun vragen aan u kunnen stellen en u hen kunt motiveren door te blijven oefenen!
- Zorg voor toegang tot de Oefensoftware.
- Om het lezen te blijven stimuleren: probeer het zo te regelen dat elke leerling thuis ook een vrij-leesboek heeft, bijvoorbeeld uit de klas of schoolbieb!
Tips voor leesonderwijs met Estafette editie 2
- Geef de leerlingen het werkboek, het leesboek/de omnibus en Vloeiend & vlot waarin zij nu werken mee naar huis.
- Geef de leerlingen een huiswerkschema per week, waarop je vermeldt welke pagina’s uit het werkboekje gemaakt moeten worden.
- Plan met (groepjes) leerlingen een paar keer per week een Zoom of Teams-afspraak in. Bespreek tijdens dit moment de les die de leerlingen gemaakt hebben/ aan het maken zijn, zodat zij hun vragen aan jou kunnen stellen en je hen kunt motiveren door te blijven oefenen!
- Normaal kun je niet thuis inloggen op de Leestrainer van Estafette editie 2. Maar omdat we met een uitzonderlijke situatie te maken hebben, is die nu ook opengezet voor gebruik thuis. Zodat jouw leerlingen ook thuis kunnen oefenen. Heb je nog geen licentie op de Leestrainer? Vraag dan een gratis proeflicentie aan voor jouw school.
- Om het lezen te blijven stimuleren: probeer het zo te regelen dat elke leerling thuis ook een vrij-leesboek heeft, bijvoorbeeld uit de klas of schoolbieb!
Tips rondom leesbevordering
- Om het lezen te blijven stimuleren: probeer het zo te regelen dat elke leerling thuis ook een vrij-leesboek heeft, bijvoorbeeld uit de klas of schoolbieb!
- Wijs de leerlingen op de gratis site www.landvanlezen.nl. Hier kunnen leerlingen grasduinen in vrijwel alle kinderboeken die in Nederland en Vlaanderen te koop zijn. Ook kunnen zij in de boeken bladeren en stukjes lezen!
- Laat leerlingen zo een lijstje maken van boeken die zij willen gaan lezen via de (school)bieb.
- Laat leerlingen op een blaadje of in een schriftje hun (lees-) ervaringen uit deze bijzondere tijd vastleggen in geschreven en getekende vorm.
- Geef leerlingen geprinte werkbladen voor leesbevordering.
Heb je contact met je leerlingen? Praat met hen over de boeken en teksten die zij aan het lezen zijn. Dit bevordert het leesbegrip!