12Start 

Het 12Start-boekje helpt niet-westerse kinderen Nederlands blokschrift te leren schrijven. Het boekje is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar die het westerse schrift nog niet of onvoldoende beheersen.

In samenwerking met Henny Kuijt, coördinator taalklassen in Heerhugowaard, heeft Uitgeverij Zwijsen een speciaal schrijfboekje ontwikkeld voor vluchtelingen. Het 12Start-boekje helpt deze kinderen het Nederlandse schrift te leren schrijven. Het schrijfboekje is ideaal voor AZC-scholen, internationale schakelklassen (ISK), maar ook voor individuele kinderen op het regulier onderwijs.

Kinderen kunnen zelfstandig in het schrijfboekje werken. Met behulp van QR-codes worden voorbeeldfilmpjes getoond die laten zien hoe de letters geschreven moeten worden. Het boekje kan ook heel goed thuis worden gebruikt.

Het voordeel van dit boekje ten opzichte van een boekje uit een schrijfmethode is dat het perfect aansluit op de belevingswereld van leerlingen vanaf 10 jaar. Bovendien is er een link met taal (kinderen gaan bijvoorbeeld aan de slag met de werkwoorden en leren enkelvoud of meervoud gebruiken). Ook staan er langere teksten in om na te schrijven over thema’s, zoals vrijheid en het weer. Er is ook een antwoordenboekje beschikbaar. 

12Start sluit aan bij de schrijfmethode Pennenstreken van Uitgeverij Zwijsen.
Boekhandels kunnen de boekjes via Uitgeverij Zwijsen bestellen.