Zomerlezen: 5 tips tegen de zomerdip

Om het succes van de leesontwikkeling gedurende het afgelopen schooljaar vast te houden en te voorkomen dat een terugval optreedt in de vakantie, is het belangrijk om thuis regelmatig te blijven lezen. Hoe? Bijvoorbeeld met onze Zomerlezen strips

Nieuwe, zomerse AVI-strips

Zomerlezen in een nieuw jasje! Met deze twee grappige AVI-strips beleeft ieder kind dat naar groep 4 of 5 gaat, veel leesplezier. Strips zijn ideaal om de drempel tot lezen te verlagen. Nu in fijn meeneemformaat, handig voor in de koffer. En met heel veel leuke extra lees-doe activiteiten. Leerkrachten kunnen deze boeken bestellen om uit te delen aan het eind van het schooljaar. Weet je niet zeker of de school van jouw kind mee doet aan deze actie? Koop dan nu een los boekje voor je kind, voor maar € 5,00 in onze webshop!  

Voor wie naar groep 4 gaat

Blijf van Big af! Is een grappige en spannende strip over piraat Piet en Big. De strip is geschikt voor kinderen die in groep 3 zitten en naar groep 4 gaan.

Bestel nu

Voor wie naar groep 5 gaat

Robot Rikko knapt het op! Gaat over Robot Rikko die alles doet wat je zegt. Hij dweilt, poetst en kookt. Maar soms gaat er iets mis… Deze AVI strip is geschikt voor kinderen die in groep 4 zitten en naar groep 5 gaan.

Bestel nu

Heel veel extra’s 

Bij ieder boekje hebben we een leuke downloads gemaakt zoals een spelletjesblad met onder andere een woordzoeker waardoor je na het lezen je niet hoeft te vervelen. Deze leuke gratis lees-doe-activiteiten die aansluiten bij de verhalen vind je op zwijsen.nl/zomerlezen.

Waarom is zomerlezen belangrijk? 

Bij het afnemen van een leestoets technisch lezen aan het begin van het schooljaar, net na de zomervakantie, is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt zomerdip of zomerverval genoemd. Ouders zijn zich vaak niet bewust van dit verschijnsel. Door in de zomer door te lezen met je kinderen, zorg je ervoor dat de leesontwikkeling tijdens de vakantie gewoon doorgaat.  We zetten vijf tips op een rij om zomerverval tegen te gaan.

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen. Of in je eigen achtertuin, dat kan natuurlijk ook! 

Tip 2: Op vakantie? Neem leuke (taal-)spellen mee

Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes voor beginnende lezers zijn ideaal om de zomerdip op te vangen. Ook bordspellen dragen bij aan lezen, denk bijvoorbeeld aan Ganzeborden of aan (junior) scrabble. En ken je het AVI-kwartet van de Gorgels al? Leerzaam en grappig tegelijk!

Tip 3: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Zwijsen heeft zelfs boeken die speciaal zijn gemaakt om samen te lezen: boeken voor kleuters, voor kinderen die net kunnen lezen en voor oudere kinderen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Denk bijvoorbeeld eens aan ‘Kook jij of kook ik?‘ van Martine Letterie en Rick de Haas.

Tip 4: Lezen is overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, leesdoeboeken en samenleesboeken zijn leuk èn zinvol om te lezen.

Tip 5: Vertier op de achterbank

Voor lange autoritten zijn bijvoorbeeld de spelletjes van Rompompom, Maan roos vis en Veilig leren lezen superleuk en leerzaam. Rijden maar!

Let op: tijdelijk gratis Zomerleeskalender cadeau

Schrijf jij je nu in voor onze nieuwsbrief voor ouders, dan ontvang je een gratis digitale Zomerleeskalender als de vakantie begint. Bovendien maak je kans op een zomers spellen- en boekenpakket! Deze actie loopt tot 15 juli, dus schrijf je nu in!

Schrijf je nu in

Meer lezen over zomerverval?

Bekijk bijvoorbeeld eens deze artikelen uit de JSW (vakblad voor onderwijsprofessionals):

In het Engels taalgebied is ‘summer reading’ al langer een fenomeen waar veel aandacht voor is: Summer Reading Challenge. Het zomerverval heet daar ‘summer slide’.

Een overzicht van internationaal onderzoek vind je hier: The summer slide and summer reading research

Nederlandstalig Onderzoek:
Luyten, H., Schildkamp, K. & Verachtert, P. (2009). Vooruitgang in technisch lezen gedurende het schooljaar en de zomervakantie. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven.

Reacties (0)

Geef een reactie

Jouw email wordt niet gepubliceerd.