Leesbevordering en de schoolbieb

Een goed gevulde schoolbieb is het ideale startpunt voor leesbevordering op school. Met boeken over allerlei thema’s, in allerlei genres, van allerlei schrijvers en illustratoren. Wil je de schoolbibliotheek aanvullen of actualiseren en kun je wel wat hulp gebruiken? We komen graag bij je langs om je bieb in kaart te brengen, maar je kunt het ook zelf doen met de schoolbiebscan.

Schoolbiebadvies

Een gevarieerd samengestelde schoolbibliotheek met actuele boeken en diverse tekstsoorten biedt leesplezier voor ieder kind. Om uit te zoeken of jouw schoolbieb hieraan voldoet komt Zwijsen je graag te hulp met een persoonlijk schoolbiebadvies. Onderdeel van het schoolbiebadvies is het in kaart brengen van je schoolbieb met de schoolbiebscan.

Met behulp van de schoolbiebscan geeft onze schoolbiebadviseur je snel inzicht in de samenstelling van je bibliotheek:

Resultaat: jij weet precies hoe de schoolbieb is opgebouwd en waar je het best in kunt investeren om naar een evenwichtig opgebouwde bibliotheek te streven.

Schoolbieb in kaart gebracht? Zoek met het boekenfilter in onze shop naar boeken voor een nog completere schoolbieb.


Zelf scannen met de Schoolbiebscan

Een goed gevulde schoolbieb is het ideale startpunt voor leesbevordering op school. Met boeken over allerlei thema’s, in allerlei genres, van allerlei schrijvers en illustratoren. Zo leren kinderen steeds beter waar ze van houden en wat ze graag lezen.

Met de Schoolbiebscan krijg je grip op de kinderboekencollectie van je schoolbieb. De Schoolbiebscan geeft advies op maat over nieuwe en actuele kinderboeken. Rekening houdend met de grootte van de school en de samenstelling van de groepen.

Met een paar eenvoudige stappen brengt de Schoolbiebscan de huidige collectie in kaart. 

Wat biedt de schoolbiebscan?

Het programma genereert automatische lijsten met heel veel boekgegevens zoals titel, auteur, verschijningsdatum, AVI-niveau en aantallen per titel. Het programma genereert ook automatisch rapporten die de boeken inventariseren op boeksoort én jaargroep.

Onder ‘Boekadvies – resultaat’ zie je hoe de schoolbieb is opgebouwd en waar je het best in kunt investeren om naar een evenwichtig opgebouwde bibliotheek te streven.

Aan de slag met de schoolbiebscan
 1. Download de Schoolbieb Scanner app in Google Play of in de App Store.
 2. Maak een account aan op schoolbiebscan.zwijsen.nl.
 • Na registratie ontvang je een bevestigingsemail om je account te activeren.
 • Log in op de website en klik op scan boeken.
 • Om te starten met scannen scan je eerst de QR-code met de Schoolbieb Scanner app.

Nu kun je starten met het scannen van de boeken door met je telefoon over de streepjescode van het boek te gaan. Dat is letterlijk zo gepiept. Klaar met scannen? Op de website vind je onder het kopje ‘Gescande boeken’ de boeken die je gescand hebt.


Boekenmatch voor kids

De Boekenmatch is een gratis online tool op landvanlezen.nl waarmee ieder kind op een speelse manier een boek kan vinden dat bij hun persoonlijke interesse en leesniveau past.

Het plezier waarmee een kind een boek leest, bepaalt of hij weer een nieuw boek zal zoeken. Dus hoe groter het leesplezier, hoe groter de kans op het lezen van een volgend boek. Hoe meer leesmeters een kind maakt, hoe beter hij zal lezen. Veel-lezers presteren beter op verschillende terreinen. Omdat ze een grotere woordenschat hebben, worden talige vakken als geschiedenis en aardrijkskunde makkelijker. Maar ook een verhaaltjessom gaat beter als je goed kunt lezen. Vandaar dat het uitermate belangrijk is om leerlingen goed te begeleiden bij het kiezen van een boek. De Boekenmatch voorziet in die behoefte.

Hoe werkt de boekenmatch?

Slim swipen naar een boek op maat voor ieder kind

De Boekenmatch is intuïtief en eenvoudig in gebruik. Leerlingen selecteren plaatjes die hen aanspreken door ze naar rechts te slepen. Plaatjes die ze niet leuk vinden, slepen ze naar links. Als alle plaatjes  op zijn, analyseert de tool de voorkeuren van de leerling en geeft daar  passende boeken bij; een top 3 en een top 10.

Welke boeken zitten er in de Boekenmatch?
 • voor verschillende leeftijden
 • met verschillende AVI’s
 • fictie en non-fictie
 • grappig en serieus
 • science fiction en geschiedenis
 • strips en romans
 • voor goede en minder goede lezers
 • van bekende en minder bekende auteurs

Met de boekenmatch is de kans groot dat de leerling een passend boek krijgt gepresenteerd en met plezier zal lezen.


Contact

Wil jij je schoolbieb vernieuwen of uitbreiden? Onze accountmanager (school)bibliotheken helpt je graag met het evenwichtig samenstellen van de schoolbibliotheek.  Na ontvangst van je aanvraag neemt zij contact met je op om je wensen te bespreken. Ook wanneer je een vraag hebt over onze kinderboeken kun je contact opnemen. We helpen je graag verder. Bel 013 583 88 88, wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00u tot 17.30u.

Voor afspraken op stichtingsniveau kun je contact opnemen met Vincent Lammers (Key Accountmanager Stichtingen), v.lammers@zwijsen.nl of 013-583 88 76.

Key accountmanager

Rebekka van Schelven

r.vanschelven@zwijsen.nl

013-5838848

Key Accountmanager

Vincent Lammers

v.lammers@zwijsen.nl

013-5838876