Help, mijn kind gaat naar groep 3!

7 augustus 2020

van-groep2-naar-groep3-thumbnailpngIn de kleuterklas spelen kinderen lekker veel (buiten) en gaan ze stukje bij beetje op ontdekkingstocht in de wereld van letters en cijfers. Sommige kleuters kunnen aan het eind van groep 1-2 al voorzichtig hun eerste woordjes lezen. Anderen zijn hier nog helemaal niet mee bezig en verschijnen ‘vers’ aan de start van groep 3. Wat kan je verwachten in groep 3?

Wat leert je kind in groep 3?

In groep 3 leert je kind lezen, schrijven en rekenen. De manier van leren wordt anders. Waar kinderen in de kleuterklas nog vooral handelend bezig waren, gaan ze nu vaker werken in werkboekjes. Van letters maken met klei, naar letters schrijven in een schriftje. Van het luisteren naar een voorleesverhaal, naar het volgen van lessen op het digibord. Dat kan best heftig zijn voor je kleine stuiterbal, want dat stilzitten valt niet altijd mee! Gelukkig speelt bewegend leren op veel scholen een steeds grotere rol en is er ook nog gewoon tijd om buiten te spelen!

Lezen, lezen en nog eens lezen

Lezen is superbelangrijk in groep 3. Ongeveer een derde van alle uren die je kind op school zit, is hij of zij bezig met leren lezen. In de eerste helft van groep 3 is dat zelfs nog meer, want leren lezen kost nu eenmaal tijd. In de eerste schoolweek leert je kind eenvoudige drieletterwoordjes. In het begin gaat dat nog letter voor letter, klank voor klank, maar tegen de herfstvakantie leest je kind korte woordjes al vloeiend. Rond de kerst zijn alle letters aan bod geweest. Hoera!

Waar een kind aan het eind van de kleuterklas ook staat, de kerst daarna kunnen ze allemaal lezen. Ook die van jou!

Veilig leren lezen

Bijna 80 procent van de Nederlandse scholen maakt gebruik van de methode Veilig leren lezen. De school van jouw kind ook? Lees hier welke letters en woordjes je kind tijdens de eerste weken in groep 3 leert! Meer over leren lezen in groep 3 en alle stappen die daarbij komen kijken vind je op onze pagina Leren lezen. Zo kun je de leesontwikkeling van je kind op de voet volgen. 

Tips voor thuis

 1. Wil je je kind thuis helpen met leren lezen? Blijf dan vooral veel voorlezen. En probeer ook eens een samenleesboek. Samenleesboeken zijn boeken die je samen leest. De één leest de eenvoudige tekst voor, de ander leest de iets moeilijkere tekst voor. Zo geniet je samen van een boek!
 2. Om je kind te helpen met het oefenen van woordjes zijn er de producten van Maan roos vis en Veilig leren lezen. Met de Woordenmaker kan je kind bijvoorbeeld meer dan 200 verschillende woordjes leggen en vergroot het spelenderwijs zijn of haar woordenschat. 
 3. Lekker spelen met letters, woorden en zinnen kan met het Maan roos vis letter-stickerboek. Hierin staan allemaal leuke opdrachten met de letters die kinderen ook op school leren. En: het is een echt bewaarexemplaar, omdat je de stickers telkens terug kunt plakken in het midden. Bekijk hieronder de bladerversie.
 4. Met de Woezel & Pip Letterlegger verkennen peuters en kleuters letters al. Ze hoeven nog niet zelf te kunnen lezen, dus het is ideaal voor het begin van het schooljaar. Dat is spelenderwijs letters herkennen en benoemen met Woezel & Pip! 

Leren schrijven

Hand in hand met het leren lezen gaat het leren schrijven. In het begin is dat voor veel kinderen nog lastig: pas in de loop van groep 3 zijn kinderen motorisch in staat om echt te leren schrijven. Veel scholen beginnen hier dan ook pas mee na de kerstvakantie. Vaak begint het schrijfonderwijs met het aanleren van losse (schrijf)letters en later eventueel het aan elkaar schrijven. De hoofdletters volgen in groep 4. 

Fijne motoriek

Meestal heb je wel een beeld van de motoriek van je kind. Je ziet het aan hoe ze tekenen of hun bestek vasthouden. Denk je dat je kind hier nog wat in kan verbeteren? Geef je kind schrijf- of tekenmateriaal dat bij hem past. Sommige kinderen vinden dikke materialen fijner dan dunne. Bied beide materialen aan en kijk waarmee je kind het fijnste werkt. In dit artikel lees je 20 tips voor het verbeteren van de fijne motoriek. Een goede voorbereiding op het schrijfonderwijs in groep 3!

Tips voor thuis

 1. Met de Veilig leren lezen schrijfkoffer leren kinderen letters en woorden aan elkaar schrijven, zoals ze ook op school leren. Volop oefenen met schrijven en lezen!
 2. Met de schrijfkaarten van Maan roos vis  kan je kind de vormen van de verschillende letters oefenen. De stift die erbij zit, is uitwisbaar, dus dat betekent eindeloos oefenen!
 3. Heeft je kind (veel) moeite met de fijne motoriek, dan kan de magnetische vormendoos van Jules  uitkomst bieden. Met die doos leert je kind om zelf figuren te maken en patronen voort te zetten. 
 4. De werkbladen van Maan roos vis zijn een fijne combinatie tussen het lees- en het schrijfonderwijs in groep 3. Met deze beschrijfbare insteekhoes en werkbladen oefenen kinderen spelenderwijs de leerstof uit groep 3. 

Leren rekenen

In de tweede helft van groep 3 wordt rekenen steeds belangrijker. In het begin is rekenen vooral een voortzetting van de telactiviteiten die je kind uit groep 2 nog kent. De kinderen leren getallen herkennen en schrijven en maken kennis met de begrippen ‘erbij’ en ‘eraf’. In de tweede helft van groep 3 worden de plus (+) en de min (-) geïntroduceerd. Het rekenen kan nu echt beginnen!

Wat komt er allemaal aan bod? 

 • Tellen t/m 20
 • Automatiseren t/m 10
 • Getalbegrip t/m 100
 • Meten met eigen maat, lengte en gewicht
 • Klokkijken: hele en halve uren

Tips voor thuis

 1. Veel kinderen het leuk om doeblokjes mee te nemen op vakantie. Van Woezel & Pip is er Spelen met cijfers. Hierin komt op een speelse manier de telrij tot en met 12 aan bod. Is je kind toe aan wat meer? Kijk dan eens naar Ik leer rekenen van Maan roos vis. 
 2. De magnetische rekendoos van Maan roos vis sluit 100% aan bij het rekenen op school. Met deze rekendoos kan je kind eindeloos oefenen met getallen, muntjes en fiches.
 3. Veel scholen bieden gratis software aan (bijv. Ambrasoft) om ook thuis met rekenen te oefenen. Geschikt voor de tweede helft van groep 3. 

De overgang van groep 2 naar groep 3 is een spannende, maar ook leuke fase. Toon belangstelling en geef je kind de tijd om te wennen aan alle nieuwe dingen. Vergeet niet te laten merken dat je trots bent op je kind. Je vergroot hiermee zijn zelfvertrouwen en je kind zal met nog meer plezier gaan oefenen. Veel plezier!

Er zijn nog geen reacties.