Mijn kind leert lezen! Kern start
Gaat jouw kind leren lezen? Verreweg de meeste scholen maken hiervoor gebruik van de methode Veilig leren lezen van Uitgeverij Zwijsen. Veilig leren lezen werkt met kernen, waarin je kind telkens andere letters leert en waarin specifieke lettercombinaties en klanken centraal staan.
Het schooljaar begint met kern start. Daarna volgen kern 1 t/m 11. Het schooljaar wordt afgesloten met kern afsluiting. Elke kern heeft een thema, dat geïntroduceerd wordt met behulp van een ankerverhaal.
- Welke letters leert je kind?
- Verschillen tussen kinderen
- Oefensoftware om te leren lezen
- (Voor-)leestips
- Spelletjes om thuis te doen
De eerste letters die je kind leert in groep 3
De eerste letters die je kind leert zijn de letters i, k, m, s. Ook leert je kind in kern start om met die letters korte woordjes te maken en te lezen zoals: ik, kim en mis. Daarnaast leren de kinderen onder meer het verschil tussen leesletters en schrijfletters, de betekenis van nieuwe woorden, samen een verhaal lezen en praten over een verhaal, regels voor het voeren van een gesprek en afspraken die gelden bij zelfstandig werken.
Verschillen tussen kinderen
Er zijn grote verschillen tussen wat kinderen kennen en kunnen als ze groep 3 binnenkomen. In de eerste twee weken heeft de leerkracht van je kind de gelegenheid om te achterhalen wat elk kind al kent en kan. Kent je kind al alle letters? Dan kan de leerkracht aan het eind van de kern een woordleestoets afnemen. Daaruit blijkt of je kind ook vlot en correct woordjes kan lezen. Als dat zo is én tijdens de lessen blijkt dat je kind gemotiveerd aan het werk kan blijven, kan de leerkracht ervoor kiezen om je kind vanaf kern 1 materialen met een hoger leesniveau aan te bieden.
Tijdens kern start werken alle kinderen nog met dezelfde materialen, maar kunnen de kinderen die veel letters kennen bepaalde taken op een hoger niveau uitvoeren. Kinderen die juist moeite hebben met leren lezen krijgen extra instructie en begeleiding tijdens het oefenen, zodat ook zij de doelen voor eind groep 3 zullen halen.
Oefensoftware om te leren lezen
Bij Veilig leren lezen hoort oefensoftware waarmee je kind kan oefenen. De school kan hierop een schoolabonnement nemen en dit eventueel uitbreiden met een abonnement voor thuis. Met de software voor thuis oefent je kind op dezelfde manier als op school. De oefeningen voor thuis zijn wel in een ander jasje gegoten, zodat het oefenen gevarieerd blijft. Als de school een abonnement heeft op de thuissoftware, krijg je via de leerkracht van je kind een inlogcode, waarmee je toegang krijgt tot de software. Inloggen voor de oefensoftware voor thuis doe je via Basispoort.
De software bevat oefeningen voor:
- technisch lezen en spellen (oefenen met letters, woordjes lezen en maken, zinnen lezen en begrijpen);
- woordenschat (betekenis van woorden);
- leesbevordering (plezier beleven aan boeken).
De leerkracht bepaalt met welke stof jouw kind mag oefenen en stelt dit op school in.
(Voor)leestips bij kern start
Het is belangrijk om je kind ook thuis in aanraking te laten komen met letters en woorden. Ga regelmatig naar de bibliotheek en kies samen met je kind wat boeken uit. Dat kunnen leesboekjes zijn, maar ook boeken om aan je kind voor te lezen. Ook in onze webshop vind je een grote collectie boekjes voor beginnende lezers.
(Voorlees-)verhalen die geschikt zijn voor kinderen in groep 3:
- abc – Claudia Verhelst, ISBN 9789048718863
- zoek! – Jeska Verstegen, ISBN 9789048718870
- kijk! – Ilka Deltrap, ISBN 9789048718887
- weg! – Milja Praagman, ISBN 9789048718894
- Vrolijke versjes – Bette Westera en Jeska Verstegen, ISBN 9789048718900
Speltip voor thuis
In kern start wordt op school een verhaal voorgelezen waarin opa, Kim en Sim op het plein op zoek gaan naar de letter ‘i’. Dit kan je thuis natuurlijk ook doen! Ga samen met je kind op zoek naar voorwerpen die lijken op de letter ‘i’ of zoek woorden waarin deze letter zit. Laat je kind eventueel zelf een andere letter noemen die je dan samen kunt gaan zoeken. Hier vind je meer materiaal om thuis te oefenen.