Veelgestelde vragen Zwijsen Leerkrachtmodule

Algemene vragen over de Leerkrachtmodule

Wat is de Leerkrachtmodule en hoe kom je er?

De Leerkrachtmodule is het beheerprogramma van de online software van Uitgeverij Zwijsen. In de Leerkrachtmodule kun je o.a. schoolinstellingen en groepsinstellingen bijhouden, resultaten inzien en gebruikersgegevens inzien. De gebruikersgegevens worden iedere nacht automatisch gesynchroniseerd met Basispoort.

Als je bent ingelogd in de Leerkrachtmodule, vind je achter de link ‘Help’ een gebruikershandleiding.

Je krijgt gratis toegang tot de Zwijsen Leerkrachtmodule bij aanschaf van één van onze softwareprogramma’s.

De Zwijsen Leerkrachtmodule vind je in Basispoort onder het tabblad Lesmateriaal.

Hoe werkt Basispoort in combinatie met de Zwijsen Leerkrachtmodule?

Je houdt nog slechts op één plaats je gebruikersgegevens bij, namelijk in het leerlingadministratiesysteem (LAS). Deze gegevens importeer je in Basispoort, waarna ze de volgende dag automatisch in de Zwijsen Leerkrachtmodule verwerkt zijn. Je logt in op de programma’s met je inloggegevens van Basispoort. Ook de snelkoppelingen naar je programma’s vind je in Basispoort, op de pagina Lesmateriaal. Uitleg en hulp bij Basispoort vind je op https://info.basispoort.nl/.

Waar vind ik de informatie voor gebruikers, zoals planningen, toetsen, werkbladen en tips voor leerlingen?

De extra informatie voor gebruikers vind je voortaan in de gratis Leerkrachtmodule van Zwijsen. Deze module is er voor álle leerkrachten met een Basispoortaccount.

Werk je met Digiregie, dan vind je deze informatie in Digiregie onder de tabjes ‘Extra materiaal’ en ‘Naslag’.

Tab ‘Lesmateriaal & Naslag’ in de Leerkrachtmodule

De Leerkrachtmodule is het gratis beheerprogramma bij de online software van Zwijsen. Dit programma is uitgebreid met een tab ‘Lesmateriaal & Naslag’. Hieronder bevindt zich alle extra informatie voor gebruikers, zoals planningen, toetsen, werkbladen, kleurplaten en meer. Om het extra lesmateriaal bij jouw methode te zien maak je gebruik van het filter bovenaan de tab. Je kunt het resultaat verfijnen door te filteren op ‘kern’, ‘jaargroep’, ‘soort materiaal’, enzovoort. 

De tab ‘Lesmateriaal & Naslag’ is zichtbaar nadat je bent ingelogd bij Basispoort.

Verder naar Lesmateriaal & Naslag

Inloggen

Kunnen we ook gebruik maken van de Leerkrachtmodule en de online programma’s van Zwijsen zonder een Basispoortaccount?

Nee, de softwareprogramma’s behorende bij de methodes van Zwijsen worden uitsluitend ontsloten via Basispoort. Als je school/instelling nog geen Basispoortaccount heeft, adviseren wij je contact op te nemen met Basispoort. Meer informatie vind je op http://help.basispoort.nl.

Hoeveel leerkrachten van mijn school kunnen tegelijk werken met het programma?

Wanneer een leerkracht een Basispoortaccount heeft, kan hij/zij werken met de Zwijsenprogramma’s waarvoor jouw school een abonnement heeft. Op het aantal leerkrachten met een Basipoort account zit geen beperking. Met een eigen account kan iedereen tegelijk werken met de programma’s.

Momento en de Leerkrachtmodule

Hoe kan ik de koppeling met Momento actief maken?

De beheerder dient in zowel de Zwijsen Leerkrachtmodule als in Momento de koppeling te activeren. Volg onderstaande stappen om de koppeling tot stand te brengen:

Wachtwoord en brincode opzoeken in Momento

  1. Start Momento en ga naar instellingen;
  2. Zoek je brincode en eventueel dependancecode op;
  3. Zoek je Momento autorisatiesleutel op;
  4. Kopieer/noteer deze gegevens.

Koppeling activeren in de leerkrachtmodule 

  1. Ga naar de Zwijsen leerkrachtmodule, naar Algemeen beheer – Koppelingen – Momento. Je komt nu in het scherm. 
  2. Voer je brincode in; 
  3. Voer eventueel je dependancecode in; 
  4. Voer je Momento autorisatiesleutel in; 
  5. Vink het vakje ‘Koppeling actief’ aan;
  6. Klik op de knop Opslaan.

Ook in Momento zelf dien je de koppeling te activeren. Dit gaat als volgt: 

Ga in Momento naar Instellingen. Zet een vinkje bij toestemming bij Uitgeverij Zwijsen. Zodra een nieuwe toets wordt ingevoerd, zal de koppeling actief worden.

Kijk voor overige vragen over Momento op de site: www.momento.nl.

Welke Zwijsen methoden zijn gekoppeld aan Momento?

De toetsresultaten van de volgende methodes zijn in Momento terug te zien.

  • Veilig Leren Lezen kim-versie (toets- en oefenresultaten)
  • Wizwijs
  • Estafette
  • Taal in Beeld
  • Spelling in Beeld
  • Tijdzaken
  • Wereldzaken
  • Natuurzaken

De oefenresultaten van Veilig leren lezen kim-versie zijn nu ook in Momento te zien. Dit betreft de leerlijn technisch lezen en spelling uit de schoolversie van de leerlingsoftware.

Werking

Ik ben aangewezen als beheerder, maar wil dat wijzigen. Hoe doe ik dat?

Je krijgt in de Leerkrachtmodule de rol beheerder wanneer je in Basispoort de rol coördinator hebt. Je moet dus in Basispoort je rol te laten wijzigen in leerkracht door een andere coördinator, of je wijzigt zelf je rol in het xml-bestand via de Basispoort XML Maker. Meer informatie over de inrichting en het gebruik van Basispoort vind je hier: https://info.basispoort.nl/.

Mijn school kent meerdere IP-adressen. Kan ik die allemaal doorgeven?

Ja, dat is mogelijk. De IP-adressen geef je door in Basispoort op de pagina Beheer – IP-adres toevoegen.

Hoe zorg ik ervoor dat er meerdere leerkrachten kunnen werken met het programma?

Wanneer een leerkracht een Basispoortaccount heeft, kan hij/zij werken met de Zwijsenprogramma’s waarvoor jouw school een abonnement heeft. Voor het gebruik van leerlingprogramma’s is het van belang dat de leerkracht aan de juiste groep(en) is toegewezen.

De beheerder kan leerkrachten aan Basispoort toevoegen. Een dag later heeft de leerkracht toegang tot de programma’s van Zwijsen.

Ik wil in de Leerkrachtmodule de gegevens van een groep en/of leerling(en) wijzigen, toevoegen en/of verwijderen. Hoe doe ik dat?

De Zwijsen Leerkrachtmodule haalt alle groeps- en leerlinggegevens uit één bron: Basispoort. Wil je de gegevens van een groep of leerling(en) wijzigen, dan moet je dit eerst doen in je LAS of in het xml-bestand via de Basispoort XML Maker. De volgende dag zullen de wijzigingen ook doorgevoerd zijn in de Leerkrachtmodule.

N.B. Het kan zijn dat er na de wijziging nog een handmatige match uitgevoerd moet worden in de Leerkrachtmodule. Je zult hierop geattendeerd worden in de Leerkrachtmodule door een waarschuwing bovenin het scherm. Pas na het uitvoeren van de match zullen de wijzigingen daadwerkelijk verwerkt zijn in de Leerkrachtmodule.

In de Leerkrachtmodule staan niet alle groepen/leerlingen die wel in Basispoort staan. Hoe kan dat?

Wegens privacyoverwegingen importeren wij alleen automatisch de leerlingen die een jaargroepkenmerk hebben waarvoor je school een geldig abonnement heeft. Heb je bijvoorbeeld alleen een abonnement op Estafette Toetssite jaargroep 4, dan zullen alleen de leerlingen van jaargroep 4 automatisch worden geïmporteerd.

Wanneer er leerlingen missen kunnen er 3 verschillende oorzaken zijn:

  1. Er moet in de Zwijsen Leerkrachtmodule nog een handmatige match uitgevoerd worden om de leerlingen definitief te importeren. Hierop word je in de Leerkrachtmodule geattendeerd door een rode waarschuwingsbalk bovenin ieder scherm, en door de extra optie Matchen bij Groepsbeheer – Leerlingen en groepen. Na het uitvoeren van de match zullen alle leerlingen weer in de Leerkrachtmodule staan.
  2. De missende leerlingen hebben een jaargroep/leerjaar dat afwijkt van de rest van de groep. Controleer in het LAS bij de betreffende leerlingen of zij wel het juiste jaargroep/leerjaar hebben en corrigeer dat indien nodig. De eerstvolgende nacht zal de leerling ook in de leerkrachtmodule zichtbaar worden. Wanneer je in de leerkrachtmodule onder het overzicht van de betreffende groep klikt op de hyperlink ‘Importeer meer leerlingen uit deze groep’, dan zie je verschillende aanvinkvakjes van verschillende groepen. De groep bevat leerlingen met alle jaargroepkenmerken waarvoor hier aanvinkvakjes worden aangeboden. Hier kun je dus uit afleiden of er leerlingen in de groep zitten met een verkeerd jaargroepkenmerk. Dit betreft dan hoogstwaarschijnlijk de leerlingen die je mist.
  3. Er is iets mis gegaan in de synchronisatie tussen de leerkrachtmodule en Basispoort. Geef alstublieft bij ons aan wanneer de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd in Basispoort, en welke leerlingen uit welke groepen er precies missen. Wij zullen het probleem dan proberen te verhelpen.
Hoe koppel ik de leerlingen aan de software?

Om instellingen voor leerlingen te kunnen doen, om ze met leerlingprogramma’s te laten werken, of om toetsresultaten voor leerlingen in te kunnen voeren, moeten de leerlingen gekoppeld worden aan de programma’s. Je doet dit in de Leerkrachtmodule bij Programmabeheer. Je kiest hier de groep en de methode, en klikt in het overzicht op de hyperlink ‘wijzigen’. Vervolgens kan je de leerlingen aan de gewenste programma’s koppelen door vinkjes te zetten.

N.B. Wanneer er nieuwe leerlingen worden geïmporteerd en wanneer er nieuwe toets- en leerlingprogramma’s worden aangeschaft, zal de Leerkrachtmodule vragen of er automatische koppelingen moeten worden uitgevoerd. De beheerder kan deze koppelingen laten uitvoeren, of aangeven dat ze niet uitgevoerd moeten worden. Bij het automatisch koppelen worden de leerlingen gekoppeld aan de programma’s van hun eigen jaargroep. Deze koppelingen zijn te allen tijde handmatig aan te passen.

Wat houdt de handmatige matching in?

Wanneer er meerdere gegevens bij een of meerdere gebruikers veranderd zijn in Basispoort, krijg je in de Leerkrachtmodule een waarschuwing bovenin het scherm. Tijdens het matchen moet je bij de aangegeven twijfelgevallen bevestigen of de gebruikers reeds bestaande gebruikers zijn, of nieuwe gebruikers. Dit is een extra veiligheidsmaatregel die wij hebben getroffen, om te voorkomen dat (door bijvoorbeeld typfouten in de LAS) resultaten onbedoeld overschreven worden. Pas na het uitvoeren van de match zullen de wijzigingen daadwerkelijk verwerkt zijn in de Leerkrachtmodule.

Onze schoolvakanties wijken af van de adviesdata die de overheid heeft bepaald. Hoe kan ik de vakantiedata aanpassen?

De beheerder kan in de Leerkrachtmodule de vakantiedata aanpassen.

Dit doe je onder Algemeen beheer > Schoolinstellingen > vrije dagen.

Je ziet daar de schoolkalender met vakanties en eventuele extra vrije dagen.
De data zijn aan te passen door op het kalendericoon te klikken en de juiste datum te selecteren.

Klik daarna op “voeg toe”.

Hoe kan ik een leerling met software van een andere groep laten werken?

Je kunt dit doen door in de Zwijsen Leerkrachtmodule de betreffende leerling(en) te koppelen aan deze software. Dit doe je als volgt: 

  • Je gaat in de Zwijsen Leerkrachtmodule naar Programmabeheer 
  • Klik vervolgens op Koppelingen 
  • Selecteer de groep en het betreffende programma
  • Klik op ‘Wijzigen’ en zet de vinkjes bij de betreffende leerlingen bij de betreffende programma’s
  • Klik vervolgens op opslaan. 
Is het mogelijk om de toetsresultaten naar het leerlingadministratiesysteem van de school te exporteren?

De digitale toetssystemen van Zwijsen kun je koppelen aan de leerlingvolgsystemen ParnasSys en Dotcomschool. Je hoeft methodetoetsresultaten dus nooit meer dubbel in te voeren. De koppeling geldt voor de toetsgegevens van de methoden Veilig leren lezen (Kimversie en 2e maanversie), Veilig stap voor stap, Spelling in beeld 2, Taal in beeld 2, Natuurzaken, Tijdzaken en Wereldzaken, Estafette en Wizwijs. Door deze koppeling krijg je in het leerlingvolgsysteem de beschikking over de toetsresultaten van de methodegebonden toetsen.

Iedere methodetoets die is ingevoerd wordt automatisch via de koppeling direct verzonden. De beheerder kan de koppeling zelf activeren op de pagina Algemeen beheer-Koppelingen-Leerlingvolgsysteem.

Is het mogelijk om de citotoetsresultaten vanuit Cito LOVS naar de digitale toetssystemen van Zwijsen te importeren?

Het is mogelijk een koppeling te leggen tussen de toetssite Veilig leren lezen 2e maanversie, toetssite Wizwijs of digiregie Veilig leren lezen kim-versie en het LOVS van Cito. Je hoeft dan de resultaten op de Citotoetsen slechts 1 keer in te voeren; in het LOVS. Deze resultaten worden vervolgens automatisch geëxporteerd naar de toetssite of digiregie, waar zij in te zien zijn en de bijbehorende groeps- en leerlingadviezen worden gegenereerd.

In de beheerdershandleiding van de Zwijsen Leerkrachtmodule wordt in hoofdstuk 3 alle stappen uitgelegd. De handleidingen van de Zwijsen Leerkrachtmodule zijn ondergebracht achter de knop Help.

Hoe koppel ik leerkrachten aan de software?

Leerkrachten worden automatisch gekoppeld aan de software van de jaargroep. Wanneer de leerkracht ook gebruik wil maken van de software van andere jaargroepen, kan de leerkracht zichzelf hieraan koppelen. Ook de beheerder kan dat voor de leerkracht doen.

Koppelen doe je in de Leerkrachtmodule bij Programmabeheer. Je kiest hier in het linker menu voor leerkrachten > Koppelingen, na het kiezen van de leerkracht klik je in het overzicht op de hyperlink ‘wijzigen’.

Nu kun je een vinkje zetten bij de software waaraan je gekoppeld wilt worden. Zodra je Basispoort opnieuw opstart, zie je ook de software van deze jaargroep.

Wie is de beheerder op mijn school?

Dat staat geregistreerd in de leerkrachtmodule. Klik op ‘Groepsbeheer’ en rechts in het scherm verschijnt de naam van de beheerder(s).

Neem contact op

E-mailen

Stuur een bericht

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@zwijsen.nl

Vragen worden in principe binnen een werkdag beantwoord.

Software helpdesk

Stuur een bericht

Of stuur een e-mail naar: software@zwijsen.nl

Vragen worden in principe binnen een werkdag beantwoord.

Whatsapp

06 24 88 54 59
We sturen je binnen 24 uur een reactie.

Bellen

013 583 88 88
Op werkdagen van 8 uur tot 17 uur.
0
    Je winkelmand
    Je winkelmand is leeg< Verder winkelen
      Bereken verzendkosten
      Kortingscode toepassen

        Toegevoegd aan winkelmand

        Naar winkelmandje