In groep 3 leert je kind rekenen. Maar daarvoor ontwikkelt hij of zij al geleidelijk een besef van tijd, ruimte en getallen. In dit artikel lees je meer over getalbegrip bij je kind, en wat je kunt doen om je kind daarbij te helpen!
Peuterleeftijd: ontluikende gecijferdheid
Al op jonge leeftijd begint je kind steeds meer interesse te krijgen voor cijfers en verschijnselen waarbij getallen een rol spelen. Je kind begint langzaam maar zeker de wereld om zich heen in te delen. Zo begrijpt je kind als hij of zij ongeveer twee jaar oud is, het verschil tussen twee, drie en veel. Kinderen kunnen dan vertellen hoeveel jaar oud ze zijn en steken trots een paar vingers in de lucht. Ook kan je kind nu ordenen, door bijvoorbeeld alle roze snoepjes bij elkaar te leggen. Het besef dat getallen iets betekenen, heet ‘ontluikende gecijferdheid’.
Kleuterleeftijd: beginnende gecijferdheid
In de kleuterleeftijd breidt je kind de telrij (1, 2, 3, 4, …) steeds verder uit. Met behulp van liedjes, versjes en samen tellen leert je kind tellen van één tot tien. Ook zijn termen als veel, genoeg en weinig steeds beter toe te passen en leert hij of zij verschillende functies van getallen zien. Bij verschillende functies moet je denken aan:
- aantallen: drie kinderen;
- telgetallen: de ‘nummer drie’ in de rij;
- meetgetallen: mijn zusje is drie jaar oud;
- naamgetallen: buslijn drie;
- rekengetallen: twee erbij één is drie.
In het taalgebruik van je kind komt het besef van getallen terug. Je kind ontwikkelt geleidelijk steeds meer inzicht in de verschillende betekenissen en functies van getallen en relaties ertussen. Deze ontwikkeling heet ‘beginnende gecijferdheid’.
Rekenen op school
Op de activiteiten voor ontluikende en beginnende gecijferdheid in de kleutergroepen volgt het aanvankelijke rekenonderwijs in groep 3. In opdracht van de overheid zijn er kerndoelen en leerlijnen geformuleerd voor het rekenonderwijs op de basisschool, vanaf de kleuterklassen. Deze zijn vrij specifiek en zeer uitgebreid beschreven. Bekijk hier een compleet overzicht van de kerndoelen en leerlijnen voor het rekenonderwijs.
Tip om te oefenen: tafeldekken met kleuters
Tellen is een alledaagse bezigheid. Oefenen is dan ook simpel!
Laat je kind helpen bij het tafeldekken. Stel tijdens het tafeldekken vragen als:
- Hoeveel borden hebben we nodig?
- Hoeveel vorken hebben we nodig?
- Hoeveel lepels liggen er?
Zet ook eens vier bekers op tafel, terwijl er vijf nodig zijn. Vraag dan: hebben we genoeg bekers?