Leren over geld: weetjes
Hoe vaak gebruik jij geld op een dag? Misschien betaal je iets in de winkel, kijk je een YouTube-video over een coole gadget of spaar je voor iets groots in je spaarpot. Maar hoe werkt geld eigenlijk? Lees verder en ontdek leuke weetjes over geld – van de bank tot aan je favoriete webshops! Wat weet jij al over geld?
Bij de bank
- Wist je dat er maar liefst tienduizend verschillende pincodes mogelijk zijn? Een pincode bestaat uit vier cijfers tussen 0000 en 9999. Deze krijg je door je bank toegewezen.
- Iedere bankrekening in Europa heeft een IBAN, een International Bank Account Number. Zo’n IBAN ziet er misschien een beetje ingewikkeld uit, maar het nummer heeft altijd een vaste structuur:
- Landcode (2 letters)
- 2 controle cijfers
- Bank code
- Rekeningnummer
- Om de IBAN makkelijk leesbaar te maken, zie je ze meestal in reeksen van 4 tekens, met als voorbeeld NL05 RABO 1234 1234 00.
In de winkel
- Heb je gemerkt dat kassabedragen bij contante betalingen worden afgerond op 5 eurocent? Dit gebeurt omdat de 1- en 2-eurocenten nauwelijks worden gebruikt. Bij pinbetalingen wordt er niets afgerond.
- Denk je dat dure producten altijd beter zijn? Dat is niet zo! Soms betaal je vooral voor het merk of de verpakking. Wil je slim shoppen? Let dan goed op de prijs-kwaliteitverhouding.
- Heb je iets nieuws gekocht, maar krijg je spijt? Als je de kassabon hebt bewaard, mag je het vaak binnen een aantal dagen terugbrengen naar de winkel of omruilen in de winkel.
- En let op: kortingen zijn niet altijd wat ze lijken! Soms wordt de prijs vooraf nog extra verhoogd, zodat de korting hoger lijkt.
Op televisie en internet
- Per jaar zien we ongeveer 120 uur reclame.
- Sommige reclame wordt verstopt. Dan eten acteurs in een soap bijvoorbeeld chips van een bepaald merk. Ze hopen dat jij die chips dan ook gaat kopen. We noemen dit sluikreclame.
- YouTubers verdienen veel geld door bepaalde spullen in hun filmpjes te laten zien. Als Dylan Haegens een stoer horloge draagt of NikkieTutorials in haar tutorials mooie lipstick op heeft, gaan veel mensen dat ook kopen.
- Veel mensen denken dat spullen beter zijn als er een bekend merk op staat. Ze betalen er dan extra veel geld voor. Maar de spullen zijn niet altijd beter. Soms zijn ze vooral duurder omdat er voor de producten veel reclame wordt gemaakt. Reclame maken kost geld. Dat moeten de fabrikanten weer terugverdienen.
- Achteraf betalen met diensten zoals Klarna of Afterpay wordt steeds populairder, omdat je hierbij eerst het product ontvangt en daarna pas hoeft te betalen. Maar wist je dat je dat je daar toch goed mee op moet passen? Als je vergeet om op tijd de openstaande rekening te betalen, kun je een boete krijgen waardoor je schuld nog hoger wordt. Lees dus altijd goed de voorwaarden voordat je voor achteraf betalen kiest!
- Wil je iets kopen op internet? Kijk dan of dit teken bij de webshop staat. Dan weet je zeker dat het een betrouwbare webshop is!
In je spaarpot
- De meeste kinderen geven hun eigen geld uit aan snoep.
- Meisjes kopen vaak veel spullen die niet zo duur zijn van hun eigen geld. Jongens kopen meestal minder, maar wat ze kopen is duurder.
- In een kasboek kun je bijhouden hoeveel geld je krijgt en hoeveel je uitgeeft.
- Als je meer geld uitgeeft, dan je hebt, ontstaat er een schuld. Vaak moet je meer geld teruggeven dan je hebt geleend, want dan komt er rente (extra geld) bij.
- Als je 13 jaar bent, mag je je eigen geld gaan verdienen met een baantje. Er zijn wel regels over hoeveel uur je mag werken en wat je kunt doen. Je leest er hier alles over.
Leren over geld
Deze pagina hoort bij het lespakket Het Nationaal Geldexamen. Het Nationaal Geldexamen is een gratis lespakket voor leerlingen van groep 7 en 8, dat is samengesteld door Uitgeverij Zwijsen, Deloitte en Nibud. In vijf praktische en aansprekende lessen van ongeveer een uur maken je leerlingen kennis met thema’s als sparen, veilig bankieren en de invloed van reclame op het aankoopgedrag. Een lespakket bestaat uit 30 werkboeken, 30 examens, een handleiding en 30 diploma’s voor je leerlingen. Vraag het lespakket hier gratis aan of klik hier voor meer informatie over het Nationaal Geldexamen.