Letterfeest

Weet je nog hoe jouw leerlingen de eerste schooldag de klas binnenstapten, vol verwachting over wat hen allemaal te wachten stond? En binnenkort kennen ze alle letters en kunnen ze hiermee in ontelbare combinaties woorden, zinnen en korte teksten lezen! Het blijft bijzonder om te zien hoe de wereld dan opengaat voor de kinderen. Een mooi moment om hier samen bij stil te staan is het Letterfeest.

Hieronder vind je allerlei ideeën en materialen om van jouw Letterfeest een topfeest te maken.

Verras je leerlingen met een uniek Letterfeest-filmpje

Vier jij het Letterfeest online met je leerlingen of later in januari als ze weer op school zijn? Voor beide gelegenheden hebben wij iets heel leuks voor je gemaakt: Een speciaal Letterfeest-filmpje! Voor je leerlingen thuis of voor de hele klas als je het Letterfeest op school viert! Vul de gegevens van je klas of van je leerlingen in en verras ze met een persoonlijk Letterfeest-filmpje!

Het maken van een Letterfeest-filmpje kan tot 15 maart 2021.

Maak jouw letterfeest filmpje

Letterdiploma

Het is natuurlijk super knap als alle letters zijn geleerd. Laat zien hoe trots je bent met het letterdiploma! Scholen die werken met Veilig leren lezen kunnen dit letterdiploma vinden in Digiregie bij het extra materiaal van kern 6. Voor scholen die niet werken met Veilig leren lezen, download hieronder het letterdiploma.

Download het letterdiploma

 

Letterfeest en de alfapet

In Veilig leren lezen kim-versie maken de leerlingen kennis met Kim en haar opa en de avonturen die ze beleven op het Puddingboomplein. Opa heeft een opvallende pet. Dat is zijn ‘verzinsels-pet’, waaruit hij verhalen tovert die gaan over de mensen die aan het plein wonen. Ook de kinderen gaan tijdens de lessen hun eigen verhalen bedenken en vertellen. Dit lukt vast en zeker nog beter als ze hun zelfgemaakte vertelpet kunnen opzetten.

Janet de Vink maakte een vouwmodel van de vertelpet en zo ontstond de alfapet. In de video zie je hoe je zelf een alfapet kunt vouwen. Download ook de vouwinstructies van de alfapet en de propellor.

Letterfeestlied

Speciaal voor deze gelegenheid schreven Erik van Os en Elle van Lieshout ‘het lang-leve-het-lezen-lied’. Er zijn drie audiotracks van dit letterfeestlied om mee te oefenen, zie onder.

Onderstaande video kun je tijdens het grote letterfeest tonen op het digibord, zodat iedereen het letterfeestlied mee kan zingen. Download ook de liedtekst van het letterfeestlied.

 

Track 1. Het lang-leve-het-lezen-lied
Track 2. Het lang-leve-het-lezen-lied (refrein)
Track 3. Het lang-leve-het-lezen-lied (korte versie couplet 4

Gratis letterspelletjes

Leren lezen doe je niet alleen tijdens de taalles en het leeskwartier! Ook buiten de les om zijn er veel manieren om je leerlingen spelenderwijs te laten oefenen met de letters. Wanneer je alle letters hebt aangeboden, kun je aan de slag met het automatiseren ervan met deze leuke gratis letterspelletjes als Letters meppen, Eendjes hengelen, en Woordwonders.

Veilig leren lezen spellen

Ideaal voor het Letterfeest: onze nieuwe Veilig leren lezen spellen: Letterbingo en Letterfeest! Een potje bingo met de hele klas of een circuit met leerzame taalspelletjes maakt jouw Letterfeest compleet! Of bestel het spellenpakket Veilig leren lezen: maar liefst 6 spellen voor € 65,-! Bekijk alle Veilig leren lezen spellen in onze webshop.

Deel jouw #letterfeest en win leuke prijzen

Wij zijn benieuwd hoe jij het letterfeest in jouw klas viert! Deel jouw foto op social media met #letterfeest en maak kans op mooie leren lezen prijzen.