Lezen is een belangrijke vaardigheid voor elk kind. Maar als een kind moeite heeft met lezen is de kans groot dat hij het plezier erin verliest. Terwijl het voor de leesvaardigheid juist zo belangrijk is om veel én met plezier te oefenen! Hoe kun je er als ouder thuis voor zorgen dat je kind plezier krijgt in lezen, zonder strijd? Vijf tips om de motivatie er in te houden!
Hoe motiveer jij je kind om te lezen? 5 tips
Alles begint bij motivatie
- Prijs je kind als hij een boek pakt, maar straf hem niet als hij dat niet doet. Straf verhoogt namelijk de weerstand tegen lezen. En dat willen we juist voorkomen.
- Beloon je kind als het een boek uitgelezen heeft. Laat je kind bijvoorbeeld stempels op een ‘leeskaart’ sparen of speel een leesbingo. Een volle kaart levert een leesdiploma en/of een kleine beloning op.
- Laat je kind zelf boeken uitkiezen. Liever een boek dat net iets te moeilijk is maar wel zijn of haar interesse heeft, dan een gemakkelijk boek dat niet boeit. AVI is hierbij niet leidend, maar een meetinstrument!
- Veel dyslectische kinderen lezen graag non-fictie boeken. Is je kind gefascineerd door dinosaurussen? Wees dan niet bang dat moeilijke woorden als Tyrannosaurus rex hem afschrikken. De afbeeldingen in zulke boeken én de motivatie van je kind voor het onderwerp doen vaak wonderen!
- Kies het juiste moment om te lezen. Het samen lezen van een boek kan namelijk een bijzonder positief sociaal moment zijn voor jou en je kind.
Lezen doe je overal
- Laat zien dat lezen meer is dan een boek met letters doorwerken! Denk bijvoorbeeld aan: strips, woordspelletjes, luisterboeken, tijdschriften én moppenboeken.
- Stimuleer je kind om gedurende de dag rondom praktische activiteiten te lezen. Denk aan recepten, gebruiksaanwijzingen, korte tekstjes in (reclame)uitingen, ondertiteling op televisie en informatie opzoeken op internet.
Maak je kind enthousiast voor verhalen
Je kunt het enthousiasme om te lezen onder andere stimuleren met:
- Voorlezen: ook oudere kinderen vinden het fijn om voorgelezen te worden! Kies een verhaal dat je vroeger zelf mooi vond en praat er enthousiast over.
- Theatervoorstellingen en verfilmingen: zo stimuleer je je kind om daarna het boek te lezen. Denk bijvoorbeeld aan De Griezelbus van Paul van Loon!
- (Meelees-)luisterboeken.
- Samen naar de online bibliotheek gaan om iets leuks uit te zoeken.
Maak het je kind makkelijk
- Laat hem of haar een liniaal onder de regel leggen die hij of zij leest.
- Lees om de beurt een bladzijde, zo blijft de vaart in het verhaal.
- Bekijk vooraf samen wie de hoofdpersonen zijn en waar het verhaal zich afspeelt (vaak staat die informatie op de achterkant van het boek).
- Spreek af dat je kind tien minuten later naar bed mag als hij die tien minuten besteedt aan lezen.
Geef het goede voorbeeld
- Vertel over wat je gelezen hebt en wat er met je gebeurt tijdens het lezen. Bijvoorbeeld over het gevoel dat je een avontuur echt beleeft, dat je nieuwe dingen te weten komt of dat het verhaal je vrolijk maakt.
- Maak duidelijk dat je in de praktijk ook echt iets aan lezen hebt. Noem bijvoorbeeld recepten, instructies of gebruiksaanwijzingen.
Reacties (0)
Plaats een reactie