Maak een zuiverende urban jungle van je klaslokaal of huis!

Als er veel kinderen in een klaslokaal zitten, is er veel CO2 in de ruimte en is de luchtvochtigheid hoog. Zuiverende planten zorgen ervoor dat onfrisse geuren minder worden en dat er meer zuurstof in de klas komt. Genoeg redenen om een paar mooie groene verfrissers te kopen voor in je klaslokaal. Nu we massaal thuiswerken, is je huiskamer ook een klaslokaal geworden. Dus ook daar mag veel groen staan. Maar welke planten zijn nou geschikt? Een top vijf van zuiverende planten op een rij.

De goudpalm

Deze plant ziet er lekker tropisch uit en is daarom een leuke klasplant. De palm heeft een aantal rietachtige stengels en puntige, smalle en lichtgroene bladeren. De bladeren van deze plant zorgen voor het zuiveren van de lucht. Zo zijn er minder schadelijke stoffen in je klas en verhoogt de plant het zuurstofgehalte in je klaslokaal.

Tip: zorg ervoor dat de goudpalm op een lichte plek staat, maar niet in direct zonlicht. Hij heeft ongeveer twee keer per week water nodig. Misschien vinden je kinderen het wel leuk om ‘m water te geven!

De krulvaren

De tweede luchtverfrissende plant is de krulvaren. Deze plant zet overdag CO2 om in zuurstof en brengt waterdamp in de lucht, zodat de luchtvochtigheid beter wordt. Dit is net als de goudpalm een tropische plant. Hij wordt ook wel de Green Lady genoemd, heeft krullende bladeren en is heldergroen. Hij hoort bij de eikvarenfamilie.

Zet ‘m op een zonnige en lichte plek en zorg ervoor dat het niet kouder dan 15 graden is in de klas. De varen houdt van water, dus de grond waarin hij staat, moet continu vochtig zijn.

De lepelplant

Schadelijke stoffen in de lucht zijn verleden tijd met de lepelplant. Deze groene zuiverende vriend komt oorspronkelijk uit de Amazone. De bladeren zijn lancetvormig en door het witte schutblad valt deze extra op. Deze plant heeft veel water en gematigd licht nodig. Dus niet in het volle zonlicht zetten. Je kinderen mogen ‘m regelmatig met een plantenspuit besproeien en de grond moet altijd wat nat zijn.

Klimop

De klimop, wie kent ‘m niet? Ook deze plant is luchtzuiverend en dus heel geschikt voor in je klaslokaal. De plant groeit of als klimplant, of als hangplant, dus net waar je ruimte voor hebt in je lokaal. De Hedera Helix is een bekende klimopsoort en heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig water geven is hierbij het advies.

De pannenkoekenplant

Deze plant heeft niet alleen een aantrekkelijke naam, maar ziet er ook nog eens heel grappig uit. De Pannenkoekenplant, ook wel Pilea genoemd, komt uit tropische gebieden. De plant heeft regelmatig water nodig (één keer per week zeker) en in de zomer komen er soms witte bloemetjes aan. Wil je meer van deze plantjes? Dan kun je ze heel makkelijk stekken. Er groeien vanzelf babyplantjes uit, dus stekken is eenvoudig en leuk om samen met je kinderen te doen.

Wil je meer weten over het effect van luchtzuiverende planten in het klaslokaal? Hier lees je het hele onderzoek van het TNO (PDF). En wanneer je met je leerlingen meer over natuur wilt lezen, neem dan een kijkje in onze webshop voor inspirerende boeken over dit onderwerp. Veel succes met het maken van een echte urban jungle in je klaslokaal!

Ook buiten aan de slag met planten? Het boek Maak je eigen moestuin staat boordevol tips, foto’s en illustraties over zaaien, oogsten en het buitenleven.

Foto’s: Shutterstock

Reacties (0)

Geef een reactie

Jouw email wordt niet gepubliceerd.