Veelgestelde vragen software Veilig leren lezen kim-versie

Algemeen

Wat zijn de systeemeisen voor de software bij de kim-versie?

Voordat je start met de online software van Veilig leren lezen kim-versie adviseren we om de systeemeisen door te nemen. De online software van Veilig leren lezen kim-versie bestaat uit de Leerkrachtassistent, Digiregie en Leerlingsoftware voor school én thuis.

PC

Browser

 • Internet Explorer 9 en hoger
 • Chrome meest recente versie
 • De browser dient JavaScript te ondersteunen
 • De browser dient cookies te accepteren

Schermresolutie

 • Minimaal 1024 x 768 pixels

Plug-in

 • Adobe reader – Digiregie en Leerkrachtassistent

Geluidskaart

 • Geschikt voor het afspelen van M4a-bestanden

 

Tablet / mobiel device

Besturingssysteem en browser

 • Ipad 4 en 5 – meeste recente versie IOS – Safari
 • Samsung galaxy note – meeste recente versie OS – Google Chrome
 • De browser dient cookies te accepteren

Schermresolutie

 • 10 inch

Geluidskaart

 • Geschikt voor het afspelen van M4a-bestanden
Onze schoolvakanties wijken af van de adviesdata die de overheid heeft bepaald. Hoe kan ik de vakantiedata aanpassen?

De beheerder kan in de Leerkrachtmodule de vakantiedata aanpassen.

Dit doe je onder Algemeen beheer > Schoolinstellingen > vrije dagen.

Je ziet daar de schoolkalender met vakanties en eventuele extra vrije dagen.
De data zijn aan te passen door op het kalendericoon te klikken en de juiste datum te selecteren.

Klik daarna op “voeg toe”.

Digiregie

Zijn de resultaten van de leerlingsoftware voor thuis zichtbaar in Digiregie?

De resultaten die thuis worden behaald, worden ook getoond in Digiregie onder Groepsoverzicht. Resultaten die op school zijn behaald, worden gescheiden weergegeven van de resultaten thuis. In het individuele overzicht staan ze wel onder elkaar zodat je als leerkracht snel kunt vergelijken.

Hoe sluit Digiregie Veilig leren lezen aan op de Toetssite Estafette?

Digiregie sluit op dezelfde manier aan bij Estafette als de Toetssite Veilig leren lezen dat nu doet. In Digiregie kunt u als leerkracht na toetsmoment E3 de scores op de AVI-toetsen en DMT invoeren. Deze gegevens kunt u vervolgens importeren in de Toetssite Estafette, waarna automatisch de aanpakken voor groep 4 worden berekend.

De resultaten van de toets worden niet opgeslagen. Hoe kan dat?

Vul de resultaten nogmaals in en controleer hierbij of de toetsdatum binnen het schooljaar valt. Indien de toetsdatum buiten het schooljaar valt worden de resultaten onder een ander schooljaar opgeslagen en zullen ze niet zichtbaar zijn.

Leerlingsoftware

Hoe geef ik een ouder toegang tot de thuisversie van de leerlingsoftware?

Als eerste stel je in de Digiregie in dat de leerling met de software thuis mag werken:

 1. Ga naar het tabblad Leerlingsoftware
 2. Kies vervolgens voor instellingen
 3. Vink bij de betreffende leerling(en) het vakje aan in de kolom Thuisgebruik toegestaan

Vervolgens geef je in Basispoort de gegevens van de ouder(s) in:

NB Je dient om toestemming van de ouder te vragen voordat u het e-mailadres invoert.

 1. Ga in Basispoort naar Groepen
 2. Klik bij in de rij van een leerling in de kolom Acties op Wijzigen
 3. Je kunt nu voor deze leerling maximaal 2 e-mailadressen opgeven
 4. Je kunt nu per leerling maximaal 2 e-mailadressen opgeven
 5. Klik op Wijzig

Naar de ingevulde e-mailadressen wordt een mail verzonden, waarmee de ouders hun aanmelding kunnen activeren.

In de Digiregie onder Leerlingsoftware-Naslag-Instructievideo’s is een filmpje opgenomen waarin dit wordt uitgelegd.

Op welke tablets kunnen de leerlingen het beste werken met de software?

Wij adviseren om de leerlingsoftware van de kim-versie te laten draaien op een iPad 4, iPad 5 of een Samsung Galaxy Note. Deze tablets zijn 100% goed uit onze softwaretesten gekomen.

Hoe maak ik een snelkoppeling op de iPad die wordt geopend met de Chrome-browser?

Voor Lezen met Zoem adviseren we gebruik van Google Chrome op een iPad. Apple staat echter niet toe dat er op het bureaublad van een iPad een snelkoppeling wordt gemaakt die geopend wordt met de Chrome-browser van Google. D.m.v. Mobile Device Managment (MDM) is het wel mogelijk om een snelkoppeling (een webclip) te maken te die wordt geopend in Chrome. MDM is een protocol in iOS en OS X waarmee onderwijsinstellingen apparaten op afstand kunnen configureren en beheren.  Je netwerkbeheerder kan je hier bij helpen.

Is het mogelijk zelf woordjes toe te voegen in de leerlingsoftware?

Nee, het is niet mogelijk om zelf woorden toe te voegen in de leerlingsoftware. In de Leerkrachtassistent kun je wel zelf foto’s toevoegen bij bestaande woorden en aandacht besteden aan nieuwe woorden met behulp van de module Woordrelaties.

Zijn de resultaten van de leerlingsoftware voor thuis zichtbaar in Digiregie?

De resultaten die thuis worden behaald, worden ook getoond in Digiregie onder Groepsoverzicht. Resultaten die op school zijn behaald, worden gescheiden weergegeven van de resultaten thuis. In het individuele overzicht staan ze wel onder elkaar zodat je als leerkracht snel kunt vergelijken.

Kunnen de leerlingen tijdens de zomervakantie ook met de leerlingensoftware blijven werken?

Ja, leerlingen kunnen tijdens de zomervakantie gebruik blijven maken van de leerlingsoftware. Je moet daar als leerkracht dan wel instellingen voor maken.

Daarbij zijn er 2 scenario’s mogelijk.

1) Het Leerling Administratie Systeem (LAS) is al ingericht voor volgend schooljaar: de leerlingen staan nu in groep 4 en/of groep 3.

 • Leerlingen in groep 3 worden automatisch gekoppeld aan de software die beschikbaar is voor de jaargroep. Controleer dit voor de zekerheid.
 • De leerlingen die nu in groep 4 zitten koppel je handmatig aan de software en aan Digiregie, dat doe je in de Zwijsen leerkrachtmodule.
 • Controleer ook of dat in Digiregie thuisgebruik aangevinkt is.

2) Het LAS is nog niet ingericht voor volgend schooljaar. De leerlingen staan in groep 3 en kunnen werken met de software met de instellingen die eerder zijn gemaakt.

LET OP: voor beide scenario’s geldt: nadat Zwijsen de jaarovergang heeft doorgevoerd kan het nodig zijn om de leerlingen te herkoppelen in de Zwijsen Leerkrachtmodule en om het thuisgebruik aan te zetten in Digiregie. Dit gebeurt ieder jaar rond 1 augustus. De exacte datum wordt voor die tijd gecommuniceerd in o.a. Digiregie.

De leerling kan niet in de software werken. Hoe kan dat?

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden.

 • Wanneer alle poorten gesloten zijn, moet de leerkracht in de Digiregie bij Leerlingsoftware-Instellingen instellen met welke leerlijn de leerling kan werken. Voor elke leerlijn is er een eigen poort. Zodra er een vinkje wordt gezet, gaat de poort open en kan de leerling in de desbetreffende leerlijn werken. Overigens staan alle leerlijnen aangevinkt bij start schooljaar.
 • Wanneer er voor een leerling de ster-aanpak staat ingesteld in de leerlingsoftware, is alleen de poort van de speeltuin open. Kinderen die de steraanpak volgen, moeten eerst de basisoefeningen technisch lezen doen. Pas daarna komen de leerlijnen woordenschat (dierentuin) en leesbevordering (bibliotheek) beschikbaar. Leerlingen die de maan- of zonaanpak volgen, mogen direct alle leerlijnen kiezen.
 • Het kan zijn dat de woordenschattoets staat ingesteld. In dat geval ziet de leerling in het midden van het beeld een groene startknop. De leerling heeft dan alleen toegang tot de woordenschattoets. Zij kunnen pas weer verder met oefeningen voor technisch lezen en spellen, woordenschat en leesbevordering als zij de toets hebben afgerond.
Is het mogelijk om boektitels te verwijderen die leerlingen zelf hebben toegevoegd in de bibliotheek?

De leerlingen kunnen zelf titels toevoegen van gelezen boeken. Ga in de Digiregie naar Groepsoverzicht. Wanneer je bij type overzicht ‘Toegevoegde boektitels’ selecteert, zie je welke leerlingen gedurende het schooljaar welke titels hebben toegevoegd. Je kunt deze titels bewerken door achter de betreffende titel op de knop bewerken te klikken. Je kunt de titel alleen wijzigen in een titel die nog niet is ingevoerd (in de reeds door het programma gevulde database of door een andere leerling). Je kunt een boektitel verwijderen door in de regel van de titel op de prullenbak te klikken. Hiermee verwijder je ook eventueel bijbehorende resultaten. De door leerlingen toegevoegde titels worden op de laatste schooldag automatisch verwijderd.

In onderstaande video wordt dit ook uitgelegd.

 

Een ouder is het wachtwoord vergeten van de thuisversie van de leerlingsoftware, wat kan ik doen?

Wanneer een ouder de inloggegevens voor de thuisinlog niet meer weet kunnen ze een nieuwe activeringslink opvragen via https://thuis.basispoort.nl. Klik daarvoor op “Gebruikersnaam of wachtwoord vergeten”. De gebruikersnaam is het e-mailadres zoals de leerkracht het heeft ingevoerd in Basispoort.

Leesturbo

Hoe kan ik een andere kern instellen voor Leesturbo?

Het instellen van de kern voor Leesturbo doe je op dezelfde plek als voor de (gewone) leerlingsoftware.

Ga naar Digiregie > Tabblad Leerlingsoftware > instellingen. Pas hier de kern aan en sla dit op. Deze instelling is dus zowel voor de leerlingsoftware als voor Leesturbo.

Indien de kern al goed staat, maar niet doorkomt in Leesturbo is dit waarschijnlijk omdat de kern via de leerkrachtassistent gesynchroniseerd is. De synchronisatie in de leerkrachtassistent werkt niet voor Leesturbo. In dat geval kun je de kerninstelling op de volgende manier te resetten:

 • Wijzig de kern in Digiregie naar een andere kern en sla dit op. Wijzig het daarna naar de gewenste kern en sla dit weer op.

Nu zou de kerninstelling zowel in de leerlingsoftware als in leesturbo goed door moeten komen.

Gaat Leesturbo ook door in de zomervakantie?

Ja, leerlingen kunnen tijdens de zomervakantie gebruik blijven maken van de leerlingsoftware en dus ook van Leesturbo. Je moet daar als leerkracht dan wel instellingen voor aanpassen. Lees voor meer informatie de vraag ‘Kunnen de leerlingen tijdens de zomervakantie ook met de leerlingensoftware blijven werken?’ op de pagina m.b.t. Veelgestelde vragen software Veilig leren lezen.

E-learning

Ik ontvang geen activatiemail voor de e-learning, hoe kan ik hem toch activeren?

De beheerder kan in Leerkrachtmodule controleren of de leerkracht is toegewezen.

Op de volgende manier kun je de e-learning zonder activatiemail toch activeren:

 • De desbetreffende leerkracht vindt bovenin de Zwijsen Leerkrachtmodule het kopje ‘Leren met Zwijsen’ (in de balk met alle methodes).
 • Dit kopje is alléén zichtbaar wanneer de e-learning nog niet is geactiveerd.
 • Klik op het kopje ‘Leren met Zwijsen’ en ga naar ‘Cursussen’. Daar kun je de e-learning activeren en daarna komt het kopje ‘Leren met Zwijsen’ in Basispoort te staan. Vanuit daar kan de e-learning in het vervolg geopend worden.
Hoe koppel ik de leerkracht aan de e-learning?

Na het bestellen van een cursus kunnen gebruikers hier aan gekoppeld worden. Een beheerder kan dit doen in de Zwijsen Leerkrachtmodule:

 • Ga naar de Zwijsen Leerkrachtmodule;
 • Open ‘Programmabeheer’ en klik op ‘Cursussen’ onder ‘Leerkrachten’;
 • Kies een cursus;
 • Klik onder de tabel op ‘Toewijzen’ en selecteer een leerkracht die je wilt koppelen aan de cursus.
 • Hierna ontvangt de leerkracht een activatiemail. Controleer hiervoor evt. ook de spambox.

Je kunt een koppeling ongedaan maken door op de knop ‘Ontkoppelen’ te klikken. Onder de tabel zie je hoeveel leerkrachten je nog kunt koppelen. Wanneer de leerkracht de cursus heeft geactiveerd, kan de toewijzing niet meer ongedaan gemaakt worden.

Hoe kom ik in de e-learning?

Wanneer je de e-learning hebt geactiveerd staat er in Basispoort onder het kopje ‘Leren met Zwijsen’ een snelkoppeling naar de e-learning.

Mijn school heeft een geldige licentie op een van de cursussen maar ik heb geen toegang.

Ga na of de ICT Coördinator van je school jou gekoppeld heeft aan de cursus. Activeer vervolgens de cursus.

De beheerder heeft mij gekoppeld, hoe activeer ik nu de cursus?

Wanneer de beheerder je heeft gekoppeld aan de e-learning krijg je daar automatisch een email van.

In de mail dien je op de activatie link te klikken. Via je Basispoort inlog kom je in de Zwijsen Leerkrachtmodule. Klik vervolgens op Activeren, de cursus wordt gestart.

Na het activeren staat er in Basispoort onder het kopje ‘Leren met Zwijsen’ een snelkoppeling naar de e-learning.

Ik probeer in Leren met Zwijsen de cursus (knop 2) te openen maar dit lukt niet.

De cursus wordt geopend in een nieuw browservenster. Zorg ervoor dat popupblokkering voor lerenmet.zwijsen.nl is uitgeschakeld.

Ik heb de cursus afgerond. Hoe komt het dat ik het certificaat niet kan openen?

Controleer of de voortgangsstreepjes van alle onderdelen in de cursus volledig wit zijn. Zo niet, dan zijn niet alle onderdelen afgerond. Ga naar het onderdeel dat nog niet is afgerond en controleer of alle vragen zijn beantwoord, alle filmpjes zijn bekeken en eventuele bijlagen zijn geopend.

Kan ik de voortgang van de e-learning van leerkrachten inzien?

Een beheerder kan de voortgang zien van een e-learning per leerkracht.

Wanneer je als beheerder zelf ook aan de e-learning gekoppeld bent kun je op de volgende manier zien hoe ver de vorderingen in de e-learning per leerkracht zijn:

 • Ga naar Basispoort – Lesmateriaal – Leren met Zwijsen – E-learning starten met VLL Kim.
 • Klik links bovenin op: Mijn startpagina – Klik bij mijn medewerkers de naam van de desbetreffende leerkracht aan. Wanneer je doorklikt opent hij de e-learning en kun je zien wat er al afgerond is.

Wanneer je als beheerder niet gekoppeld ben aan de e-learning ga je naar: https://lerenmet.zwijsen.nl/my/

Klik je daar de naam van de desbetreffende leerkracht aan. Hier zie je het afgeronde percentage staan. Wanneer je daarna de cursus aanklikt en nogmaals op ‘cursus’ opent de e-learning. Je kunt dan zien welke onderdelen er al afgerond zijn.

Wanneer het antwoord op je vraag hier niet bij staat, kun je ook de gebruikershandleiding raadplegen. Deze is te vinden in Digiregie achter de ?-knop. Er zijn ook een aantal instructievideo’s beschikbaar. Deze zijn te vinden in Digiregie onder Naslag-Instructievideo’s.

Neem contact op

E-mailen

Stuur een bericht

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@zwijsen.nl

Vragen worden binnen een werkdag beantwoord

Software helpdesk

Stuur een bericht
Vragen worden binnen een werkdag beantwoord

Whatsapp

06 24 88 54 59
We sturen je binnen 24 uur een reactie

Bellen

013 583 88 88
Bereikbaar op werkdagen van 8.00u tot 17.30u

Toegevoegd aan winkelmand

Naar winkelmandje