

Mediawijsheid in je klas: hoe ga je gezond om met je scherm?
Media zijn de hele dag om ons heen. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat worden we omringd door schermen, luidsprekers en andere apparaten die onze aandacht vragen. Dat is niet zonder effecten. Media kunnen prikkelen, in beweging brengen, je aan het denken zetten, je verbinden met anderen en zorgen voor ontspanning.
Week van de Mediawijsheid:
Van 8 tot 15 november 2024 kun je met je klas diverse onderwerpen rond digitale geletterdheid en mediawijsheid bespreekbaar maken tijdens de Week van de Mediawijsheid. De week heeft dit jaar het thema ‘gezond schermgebruik’ en gaat over hoe je jouw mediagebruik zowel leuk als nuttig houdt.
Gezond schermgebruik
Hoe fijn is het wel niet als jouw mediagebruik je helpt je lekker te voelen? Je hebt meer grip op je schermgebruik én op je dag. Je kunt de beste keuzes maken voor jou en zo veel mogelijk van media genieten en profiteren. In 2024 gaat de Week van de Mediawijsheid daarom over gezond schermgebruik.
Zo kun je met je leerlingen het gesprek aangaan over een gezonde balans tussen je schermtijd en je ‘offline’ tijd. Hoe bevorder je gezonde schermgewoontes en wat zou je kunnen veranderen aan je schermgebruik?

Lees, leer en speel je digiwijs met Zwijsen
Ook bij Zwijsen staat de maand november in het teken van mediawijsheid. Op de themapagina Mediawijsheid vind je boeken voor verschillende leeftijden, die het onderwerp Mediawijsheid bespreekbaar maken. Bijvoorbeeld de boeken uit de boekenserie ‘Lees je digiwijs’. Thema’s als gameverslaving, gehackt worden, robots en computergestuurde omgevingen komen aan bod. Ook kan je op de themapagina gratis werkbladen, checklists en puzzels downloaden. Zo kunnen je leerlingen zelf actief aan de slag om steeds digiwijzer te worden!
Tip: MediaMasters Mediaquiz voor groep 7 en 8
Wil jij met je klas de uitdaging aangaan tijdens de Week van de Mediawijsheid? Speel dan mee met de MediaMasters Mediaquiz. In deze serious game van MediaMasters leren leerlingen uit groep 7 en 8 over de kansen en gevaren van (digitale) media. Mogen zij zich samen straks de ‘meest mediawijze klas van Nederland’ noemen? Inschrijving is gratis en kan via mediamasters.nl.