AVI-lezen: veelgestelde vragen

9 oktober 2017

Veel mensen denken dat het AVI-niveau van een boek een keurslijf is waar je je heel strikt aan moet houden. Maar dat is een misvatting! Hoe zit het nou eigenlijk met die AVI-niveaus?

Hieronder een aantal veelgestelde vragen en de antwoorden daarbij. Wil je deze informatie voortaan bij de hand hebben? Download dan onze AVI-poster!

Hoe weet ik op welk AVI-niveau mijn kind leest?

De leerkracht van je zoon of dochter kan je vertellen op welk AVI-niveau je kind leest.

Is er een koppeling tussen leeftijd en AVI?

Er is geen directe koppeling tussen de leeftijd van kinderen en hun AVI-niveau. AVI is ontwikkeld vanuit de gemiddelde leesontwikkeling van kinderen in Nederland en Vlaanderen. Door hele grote groepen kinderen te bekijken is vastgesteld wat in elke jaargroep gemiddeld de leesontwikkeling van de groep is. Maar dat zegt nog niets over de leesontwikkeling van een individueel kind. Gemiddeld lezen kinderen in groep 3 op AVI Start, M3 en E3. Een individueel kind kan in groep 3 ook al lezen op niveau E4. Het AVI niveau is echter minder belangrijk dan de ontwikkeling en interesse van je eigen kind!

Mag mijn kind boeken lezen op een lager of een hoger AVI-niveau?

Je kind mag elk boek lezen dat hij of zij leuk vindt. Er is nog nooit aangetoond dat je leesniveau zakt als je een te makkelijk boek leest. Omgekeerd is er ook nog nooit aangetoond dat het schadelijk is om een te moeilijk boek te lezen. Er is wel aangetoond dat als kinderen boeken lezen die ze leuk vinden, los van het AVI niveau, stijgt hun leesniveau simpelweg door het lezen zelf. Het is net als met hardlopen: je wordt een goede lezer door veel te oefenen, veel te lezen dus. Een beetje uitdaging is daarbij heel gezond, maar soms is juist een rustige training zinvol!

Heeft elk boek een AVI-niveau?

Ja, van elk boek en van elke tekst is vast te stellen wat het AVI-niveau is. Dus niet alleen van kinderboeken. Maar voor veel teksten en boeken is het niet van belang, en staat het er ook niet op. Voor kinderen waarvan de leesvaardigheid nog in ontwikkeling is, is het fijn om een boek op het juiste leesniveau te geven. Voor veel boeken is dat vanzelfsprekend. Een Harry Potter-boek laat je niet lezen door een kind in groep 3. Maar voor veel andere boeken is het als volwassene en kind niet snel duidelijk hoe moeilijk de tekst is. Dan helpt het om naar het AVI-niveau te kijken.

Hoe verhouden bibliotheekboeken met een A-, B-, of een C-aanduiding zich tot de AVI-niveaus?

Over het algemeen wordt bij de A, B, C-indeling de volgende verdeling aangehouden:

A = boeken tot negen jaar

A-boeken worden over het algemeen gebruikt voor groep 1 tot en met 5. De categorie A-boeken omvat boeken met AVI-niveau AVI Start (voor beginnende lezers in groep 3) tot AVI E5.

B = boeken voor kinderen van 9 tot 13 jaar

Dit zijn boeken voor groep 6, 7 en 8, van AVI M6 tot AVI Plus niveau.

C = 13 jaar en ouder

Deze boeken zijn over het algemeen van het niveau AVI-plus.

Wat betekent de aanduiding E6 en hoger?

Regelmatig staat op kinderboeken: AVI-E6 en hoger. Dit zijn boeken die ten minste AVI-niveau E6 hebben, maar waarin delen voorkomen die een hoger AVI-niveau hebben, bijvoorbeeld M7, E7 en Plus. Leerkrachten of ouders die boeken zoeken met uitdagende tekstgedeelten weten zo dat zij met deze boeken iets uitdagends in handen hebben.

Mijn kind is dyslectisch. Zijn daar speciale AVI-niveaus voor?

Nee, voor dyslectische kinderen zijn geen aparte AVI-niveaus. Zij lezen de gewone niveaus, maar bereiken die meestal wat later dan andere kinderen. Voor dyslectische kinderen zijn wel speciale leesseries die zijn afgestemd op hun leesontwikkeling: Zoeklicht Dyslexie bijvoorbeeld.

Hoe komt een AVI-niveau op een boek?

Elke uitgever kan boeken laten meten bij Cito. Zij geven het AVI-niveau van het boek door aan de uitgever en die plaatst het op het boek. Het AVI-logo van Cito ziet er zo uit:

AVI-aanduiding CITO

AVI-niveaus

Uitgeverij Zwijsen heeft alle boeken die bij hen verschenen zijn voorzien van een duidelijk leesbaar AVI-vignet dat achter op alle nieuwe kinderboeken te vinden is:

AVI-aanduiding

Oude AVI-aanduiding

Op sommige oude boekjes kan je nog een andere AVI-aanduiding tegenkomen. Voor 2008 werd er namelijk met een ander systeem gewerkt. Om te weten welk huidig AVI-niveau zo'n boekje heeft, kan je bijgaande tabel gebruiken.

Boeken kiezen: tips

Je kent het wel: je staat je te verlekkeren voor een uitpuilende boekenkast met kinderboeken en zou het liefst de winkel uitlopen met drie volle tassen. Hoe kies je nou net dat ene mooie kinderboek uit die enorme collectie, om je zoon, dochter, neefje, nichtje of buurmeisje blij mee te maken? Het allerbelangrijkste is de interesse van het kind. Welke onderwerpen vindt hij leuk, heeft hij favoriete schrijvers? Pas daarna komt de vraag welk AVI-niveau je kind aankan. Klaar om een boek uit te kiezen?

Bekijk onze kinderboeken

 

Er zijn nog geen reacties.