Steeds meer scholen overwegen over te stappen op blokschrift. Maar hoe werkt dat nu in de praktijk? Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje.
Advies: zo stap je over op blokschrift
Geleidelijk overstappen: start in groep 3 en bouw dit op
Komend schooljaar kies je voor de Schrijfboekjes blokschrift voor groep 3, samen met een licentie voor het digibord van Pennenstreken 2 (Leerkrachtassistent). Gebruik je Pennenstreken 2 al, dan klik je voortaan op de tabbladen ‘Blokschrift’.
Eventueel kan dit basismateriaal aangevuld worden met de Oefenboekjes blokschrift voor groep 3. Voor de overige groepen bestel je de gebruikelijke materialen. Het schooljaar erna worden de Schrijfboekjes blokschrift voor groep 3 en 4 aangeschaft, eventueel aangevuld met Oefenboekjes. En zo ga je net zo lang door totdat de hele school werkt met het blokschriftmateriaal.
Deels overstappen: alleen blokschrift in de bovenbouw
Sommige scholen kiezen ervoor om de kinderen in de groepen 3, 4 en 5 het verbonden schrift aan te leren en in groep 6 over te stappen op het blokschrift. In de groepen 3, 4 en 5 kies je dan voor de Schrijfboekjes verbonden schrift. De lessen worden ondersteund met de Leerkrachtassistent. In de Leerkrachtassistent is zowel het materiaal voor verbonden schrift als voor blokschrift opgenomen. Eventueel kan voor kinderen die extra oefening nodig hebben, gekozen worden voor de Oefenboekjes verbonden schrift.
Voor de groepen 6, 7 en 8 kies je in het jaar van overstappen voor het schrijfboek Snel naar blokschrift. Met dit boekje leren de kinderen in groep 6, 7 en 8 de geschreven blokletters aan. Hierna gaan zij dit blokschrift verder oefenen en automatiseren met de Schrijfboekjes blokschrift. Ook deze lessen worden ondersteund door de Leerkrachtassistent. Voor kinderen die extra oefening nodig hebben, zijn er de Oefenboekjes blokschrift voor groep 6.
In de daaropvolgende jaren hoef je alleen voor de kinderen die in groep 6 het blokschrift aan gaan leren het schrijfboekje Snel naar blokschrift aan te schaffen. De andere kinderen in de groepen 7 en 8 werken in de Schrijfboekjes blokschrift voor die groepen.
Direct overstappen: de hele school ineens
Steeds meer scholen kiezen ervoor om kinderen het verbonden schrift niet meer aan te leren, maar het geschreven blokschrift. Dat is een verantwoorde keuze met Pennenstreken 2. Hoe dit als school aangepakt kan worden, staat in het stappenplan hieronder:
- Voor alle kinderen wordt met ingang van het komend schooljaar het blokschriftmateriaal besteld: de schrijfboekjes Blokschrift voor de jaargroepen 3 tot en met 8.
- Groep 3 gaat het blokschrift leren vanaf dag 1. Zij volgen de schrijfboekjes 3a, 3b en 3c. De lessen worden gegeven met behulp van het digibord. Heeft de school al een licentie op Pennenstreken 2, dan hoeft er niets overgezet te worden. Alle blokschriftlessen staan onder de tabbladen ‘Blokschrift’. Voor kinderen die extra oefening nodig hebben, kan gebruik worden gemaakt van de Oefenboekjes blokschrift
Groep 4 tot en met 8: deze kinderen hebben afgelopen schooljaar nog het verbonden schrift geschreven. - Voor groep 5 tot en met 8 worden via het schrijfboek Snel naar blokschrift de blokletters aangeleerd. Dit gebeurt in de eerste drie weken van het schooljaar. Daarna gaan deze kinderen aan de slag met de Schrijfboekjes blokschrift voor deze jaargroepen. Kies nu in de Leerkrachtassistent voor de tabbladen blokschrift.
- Groep 4 hoeft alleen de kleine blokletters aan te leren. Zij gaan in de eerste weken van jaargroep 4 de hoofdletters aanleren. Dit kan met de kopieerbladen uit Kopieerblok 4, pagina 17 tot en met 25 + pagina 37.
Na het aanleren van de kleine blokletters gaan de kinderen het blokschrift verder oefenen en automatiseren met de Schrijfboekjes blokschrift voor groep 4. In Schrijfboekje 4a blokschrift worden de hoofdletters van het blokschrift aangeleerd. Kinderen die extra oefening nodig hebben, kunnen gebruik maken van de Oefenboekjes blokschrift voor groep 4.
Let op: gebruik de achterzijde van elk kopieerblad! Deze kopieerbladen zullen vanaf augustus 2017 ook als printbare bladen zijn opgenomen in de Leerkrachtassistent.
Er zijn afgelopen schooljaar meerdere scholen op deze manier overgestapt van verbonden schrift op blokschrift. De ervaringen zijn overwegend positief. Het handschrift wordt over het algemeen veel leesbaarder, nu er een goed schrijfbaar blokschrift wordt aangeleerd.
Natuurlijk is overstappen van het ene handschrift naar een ander handschrift altijd even lastig. Iets wat je al jaren deed, voelt ‘gek’ als je dat moet loslaten en opnieuw moet beginnen. Toch zien we dat het blokschrift snel went en kinderen (én leerkrachten) niet meer terug willen naar het verbonden schrift.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice of laat hieronder een reactie achter.