7 tips om Loco mini in te zetten in de klas (Infographic)
Ben je op zoek naar een manier om de lesstof in jouw klas wat meer tot leven te brengen? Het inzetten van leerspellen in de lessen is een ideale manier om kinderen op een speelse manier aan het werk te zetten met de stof die zij leren. Loco mini, al sinds 1968 een toonzetter in de wereld van leerspellen, biedt talloze manieren voor kinderen van 4 tot 7 jaar om spelenderwijs belangrijke vaardigheden, zoals rekenen, taal, spelling en logisch denken, te ontwikkelen. We geven je 7 tips om dit unieke spel te integreren in jouw klaslokaal. Als extraatje hebben we ook nog een handige infographic gemaakt. Download de gratis infographic hieronder en hang ‘m op in je klas of lerarenkamer.
Speciale actie! Bestel nu jouw Loco basisdozen met korting
Maak nu de Loco collectie van jouw school compleet met deze toffe back-to-school actie! Scoor nu een set van 5 Loco basisdozen met maar liefst 25% korting. De set bestaat uit 1 Loco bambino basisdoos, 3 Loco mini basisdozen en 1 Loco maxi basisdoos. Deze set is ideaal om de Loco collectie van jouw school uit te breiden, zodat elke klas spelenderwijs kan leren met Loco! De actie loopt tot en met 19 oktober 2024.
1. In het circuit
Het toepassen van een circuit in de klas is een fijne manier om te zorgen voor afwisseling op het reguliere lesprogramma. Creëer een circuit met allerlei verschillende leeractiviteiten (of focus bijvoorbeeld op één bepaald thema) en voeg Loco mini toe als een van de stations. Gedurende het circuit kunnen leerlingen rouleren tussen de verschillende onderdelen en bij de stations een opdracht uit een Loco oefenboekje uitvoeren. Op deze manier kunnen leerlingen afwisselend werken aan hun taalontwikkeling, rekenen of logisch denken vaardigheden.
2. In de hoek
Hoeken (of themahoeken) zijn de perfecte plek voor kinderen om lekker zelfstandig te spelen en te ontdekken waar hun eigen interesses liggen. Richt bijvoorbeeld een speciale hoek in je klaslokaal in, gericht op Loco mini activiteiten. Of richt een hoek in waar een bepaald thema, zoals dieren en natuur, centraal staat. Zorg hierbij voor een gevarieerde selectie van Loco oefenboekjes, zodat er voor iedere leerling voldoende passende uitdaging te vinden is. Het handige aan de Loco leerspellen is dat je eindeloos kunt blijven uitbreiden met nieuwe boekjes als je eenmaal in het bezit bent van de basisdoos. Op deze manier kun je ook voor iedere themahoek een ander Loco boekje inzetten.
3. Spelinloop
Werk jij al met spelinloop als start van de dag? Spelinloop is een prettige manier om de overgang van thuis naar school wat soepeler en meer gestructureerd te laten verlopen. Tijdens de inloop kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag met een spelletje, terwijl de klas langzaam volstroomt. De Loco leerspellen zijn ideaal om voor deze momenten in te zetten, omdat kinderen spelenderwijs oefenen met hun vaardigheden. Ook voor ouders geeft het de mogelijkheid om met eigen ogen te zien waar de kinderen op dat moment mee werken.
4. Herhaling
De oefenboekjes van Loco mini zijn een perfecte manier om de reeds behandelde leerstof te herhalen. Alle oefenboekjes en leerpakketten van Loco zijn namelijk gemaakt in samenwerking met didactische experts van Zwijsen en sluiten dus perfect aan op wat de kinderen leren op school. Zijn jouw leerlingen bezig met sommen tot en met 20? Dan is het boekje Loco mini rekenspelletjes een goede aansluiting op de stof.
5. Differentiatie
De Loco oefenboekjes zijn er voor iedere leerling: voor leerlingen die een gemiddelde leesontwikkeling doormaken, voor leerlingen die op zoek zijn naar meer uitdaging én voor leerlingen die juist wat meer tijd nodig hebben. Als leerkracht kun je op deze manier een fijne leeromgeving creëren, passend bij het niveau van elke leerling. Benieuwd naar de ervaringen met Loco mini van andere leerkrachten? Lees dan dit artikel waar we verschillende juffen en meesters uit groep 3 en 4 spreken over Loco.
6. Samenwerken
Stimuleer samenwerking door leerlingen in duo’s of kleine groepjes aan de slag te laten gaan met Loco mini opdrachten. Moedig de kinderen aan om met elkaar op zoek te gaan naar oplossingen en na te denken over de juiste antwoorden. Niet alleen wordt de sociale interactie hierdoor bevorderd, door peer-to-peer leren krijgt het leerproces ook nog eens een boost. Meester Bart (groep 3 & 4) werkt graag met duo’s: “Het is leuk om te zien dat er dan ook discussies op gang komen. Het voegt echt iets toe in de klas.”
7. Zelfstandig werken
Het unieke zelfcorrigerende spelsysteem van Loco mini maakt het een ideaal spel om in zetten voor zelfstandig werken in de klas. Kinderen kunnen zelf aan de slag met de opdracht en als alle 12 steentjes een plekje in de Loco-doos hebben gekregen, kunnen ze zelf controleren of oefening juist is gemaakt. Klopt de figuur? Dan heeft de leerling de opdracht juist uitgevoerd. Het spelenderwijs behalen van zo’n succeservaring draagt enorm bij aan het zelfvertrouwen van een kind.