Semsom en de nieuwe kerndoelen rekenen en wiskunde
Klaar voor de nieuwe kerndoelen rekenen en wiskunde? Met rekenmethode Semsom zit je gebakken! Semsom sluit naadloos aan op de kerndoelen die SLO in juli 2024 heeft gepresenteerd. In dit artikel en de bijbehorende download lees je meer over de nieuwe kerndoelen en hoe deze in Semsom (groep 3 en 4) zijn geïntegreerd.
Nieuwe kerndoelen voor rekenen en wiskunde: wat kunnen scholen verwachten?
In september 2024 heeft SLO de definitieve conceptkerndoelen voor rekenen en wiskunde gepresenteerd. Deze doelen zijn ontwikkeld om het rekenonderwijs in Nederland beter aan te laten sluiten op de moderne wereld. Scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs krijgen hiermee straks een duidelijker kader. Maar wat houden de nieuwe kerndoelen precies in, en wanneer moeten scholen ermee aan de slag?
Wat is de status van de nieuwe kerndoelen?
Na een uitgebreide testfase, waarin meer dan 200 scholen hun feedback gaven, ligt de definitieve set kerndoelen klaar voor besluitvorming. De verwachting is dat de kerndoelen in het schooljaar 2025-2026 officieel ingevoerd worden. Dit geeft scholen ruim de tijd om zich voor te bereiden en hun lesprogramma’s aan te passen.
Highlights van de nieuwe kerndoelen
De nieuwe kerndoelen zijn een stuk concreter dan hun voorgangers. Ze bieden niet alleen richtlijnen voor wat leerlingen moeten leren (de zogeheten aanbodsdoelen), maar ook voor wat ze daadwerkelijk moeten kunnen toepassen (beheersings- en ervaringsdoelen). Hierdoor krijgen leerlingen niet alleen de theorie, maar ook de vaardigheden die ze nodig hebben om wiskunde toe te passen in de echte wereld. Daarnaast is er veel aandacht voor de rol van wiskunde in een digitale samenleving, zoals het gebruik van algoritmes en het oplossen van complexe problemen.
Indeling in domeinen
De kerndoelen zijn opgedeeld in drie domeinen:
- Wiskundige concepten: Hier leren leerlingen werken met getallen, verhoudingen, data en grootheden. Dit vormt de basis van hun reken- en redeneervaardigheden.
- Wiskundige denk-werkwijzen: Denk aan het oplossen van problemen, het maken van wiskundige modellen en het gebruik van algoritmes. Deze vaardigheden helpen leerlingen om wiskunde toe te passen in verschillende situaties.
- Wiskunde en de wereld: Dit domein richt zich op het toepassen van wiskunde in het dagelijks leven, andere vakken en in de maatschappij. Het doel is om leerlingen te laten zien hoe nuttig wiskunde is voor het maken van keuzes en het begrijpen van informatie.
Goed nieuws voor gebruikers van Semsom
Werk jij al met rekenmethode Semsom, dan heb je geluk! Semsom sluit namelijk al in grote mate aan op de nieuwe kerndoelen. Dit betekent dat je met kleine aanpassingen straks helemaal voldoet aan de nieuwe eisen. Wil je precies weten hoe de kerndoelen verwerkt zijn in Semsom? Download dan ons handige overzicht, waarin per kerndoel staat beschreven hoe dit in de methode is terug te vinden.